Gündem

Kasko Sigortası Ve Tazminat Ödemeleri Hakkında Merak Edilen Konular

Reklam..

Abone Ol
Sürücülerin trafikteyken yaptıkları yanlış davranışlar, trafik kurallarına uymamaları ve çeşitli sebepler nedeniyle her gün kazalar meydana gelebiliyor.  İsteğe bağlı olarak yaptırılan bir sigorta türü olan kasko sigortası ile araç sahipleri kaza sonrası oluşabilecek maddi zararlardan korunabilmekte. Kasko sigortası, aracın bir başka araca veya eşyaya çarpması, aracın yanması, çalınması gibi durumlarda oluşan hasarları güvence altına alarak maddi anlamda araç sahiplerinin yükünü hafifletiyor. 
 
Araç kasko sigortası yaptırırken çekici ve asistans hizmetleri iyi olan, kaliteli ve güvenilir bir firmayı tercih etmekte fayda var. Kasko sigortası yaptırılacağı zaman dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri de hasar sonrası ne kadar hızlı ve kaliteli hizmet alabildiğiniz. Bu yüzden kasko yaptıracağınız firmayı seçmeden önce teminatları ve fiyatı kadar sunacağı hizmetler hakkında da detaylı bilgi alarak karar vermelisiniz. 
 
Kasko sigortası, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadığı sürece, Türkiye saati ile öğlen saat 12.00'de başlar ve öğlen saat 12.00'de sona erer. Poliçe primleri, poliçede yazılı tarihlerde ödenmediyse hasar tazminat talebi karşılanamaz.
 
Tazminat Ödemeleri Hakkında Merak Edilen Konular
 
1- Kaza nedeninin uykusuzluk ve yorgunluk olarak belirlenmesi durumunda, Kasko Sigortası Trafik Kanunu’na göre trafiğe çıkmanın yasaklandığı bir durumda (geçerli bir ehliyetin olmaması, uyuşturucu veya keyif verici maddelerin kullanımı ve alkollü araç kullanımı nedeniyle güvenli sürme yeteneğinin kaybı)  kaza yapılmış olması söz konusu olduğunda sigorta  şirketleri bu duruma ilişkin tazminat taleplerini reddeder. Bu itibarla, uyku ve yorgunluk hali alkole ve uyuşturucuya bağlı olmadığı sürece tazminatın ödenmesi gerekmektedir. 
 
2- Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği durumda, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortacı tazminatı öder. Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür. Sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder. Çalınmış olan araç, sigorta tazminatının ödenmesinden önce bulunmuş ise sigortalı aracı geri almak zorundadır.
 
3- Araca sonradan takılan her türlü ses, görüntü ve iletişim cihazları ile tertibatının çalınması ya da herhangi bir hasarı nedeniyle tazminat ödenmesi durumunda ilgili teminat sona erer. Yeni alınan her türlü ses, görüntü ve iletişim cihazları ile tertibatı ek prim ödenmesi şartı ile hasar ikame zeyilnamesi düzenlenerek teminata tekrar dahil edilir.
 
5- Sigorta şirketlerinde farklı uygulamalar olmakla beraber, genelde kıymet kazanma klozu alınması kaydıyla , kısmi hasarlarda hasar tazminatı, onarım sonucu araçta meydana gelen kıymet artışını düşülmeksizin ödenmektedir. Ancak, ömürlü sarf malzemeleri (akü, lastik,amortisör,katalizör, egsoz sistemi, hava ve yağ filtreleri, buji ve balata gibi bakım malzemeleri) ile ilgili olarak Kıymet Kazanma Tenzili uygulaması poliçelerde belirtilen oranlarda uygulanır.
 
6- Başkasının 8/8 suçlu olduğu bir kaza neticesinde, şirketiniz size yapmış olduğu tazminat ödemesi için daha sonra kazadan sorumlu olan kişinin Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nı yapan sigorta şirketine başvurur. Tazminat ödemesi karşı tarafın sigorta şirketi tarafından sizin kendi şirketinize aktarılacağı için hasarsızlık indiriminizde genelde herhangi bir kayıp ortaya çıkmamaktadır. 


Haber : 

Abone Ol