Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksekokulu, Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı Son sınıf öğrencileri farklı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Öğrenciler, trafik kazaları ve nedenlerine dikkat çekmek için Amfi Tiyatro alanını trafik simülasyon merkezine dönüştürdü.
Ereğli Sahil kesiminde yer alan Amfi Tiyatro gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiyenin önde gelen sorunları arasında yer alan trafik kazalarına ve nedenlerine dikkat çekildi. Öğrenciler muhtemel bir trafik kazası sonrasında oluşan kaza sonrası görüntüyü kurguladılar.
Senaryoya göre, 3 Otomobil ve 2 motosikletin karıştığı kaza bölgesinde araçların, yaralı ve ölen kişilerin durumu görsel unsurlar ve ses efektleriyle canlandırıldı. Gün boyu devam eden etkinlik kapsamında video gösterileriyle trafik kazalarının sebepleri ve çözüm önerilerine dikkat çekildi.
Etkinlik çerçevesinde Amfi Tiyatro içerisindeki etkinlik alanına vatandaşları yönlendiren tabelalarda Emniyet kemeri kullanırsan 50 m, Emniyet kemeri takmazsan 40 m, Hız limitini aşarsan 30 m, Uykusuz yola çıkarsan 20m, Trafikte cep telefonuyla konuşursan 10 m gibi ifadelerle, bu sebeplerin yol açtığı kazaların meydana getirdiği manzaralar sergilendi.
Kaza yapan araçların yanında hangi kurallara uymadığına ilişkin tabelalar da yerleştirildi.
Öğretim Görevlisi Mustafa Kara Danışmanlığında projeyi yürüten Deniz ve Liman İşletmeciliği son sınıf öğrencileri Sultan Öner, Hacı Arap Küçük, Burak Tek, Mehmet Muhammet Irmak, Salih Tetik ve Anıl Yavuz gördükleri ilgi karşısında projenin amacına ulaştığını düşündüklerini ve projeye destek olan kamu ve özel sektör kuruluşlarına teşekkür ettiklerini söyledi.
Hazırlanan proje ile ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulunan proje ekibinden Mehmet Muhammet Irmak amaçlarının projeleri ile kazaların en aza indirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Küçük konuşmasında "Türkiye'nin en büyük kanayan yarası olan trafik kazalarını bir nebze de azaltmak için bu projeyi gerçekleştirdik. Bu proje ile trafik kazalarında ölüm ve yaralanma sayısını bir nebze azaltabilirsek ne mutlu bize" dedi. Proje öğrencilerinden Hacı Arap küçük ise konuşmasında "Bizim burada düzenlediğimiz tabelalarda yazılanları okuyan vatandaşlar alana geldiklerinde kazalı araçlarla karşılaşıyorlar. Eğer alkollü araç kullanır, ya da daha önce kullandıysa buraya geldiğinde kaza alanını görüyor. Bu da insanlara daha iyi mesaj olur niteliğinde düşündük" dedi.
SİMÜLASYON ARACINDA KAZA YAPTILAR
Öğrencilerin yüksek hızın neden olduğu kazaları anlatabilmek için getirdiği smilasyon aracı da hem vatandaşlar hem de diğer öğrenciler tarafından denendi. Simülasyon aracını kullanan ve aşırı hız yaparak kavşağı dönemeyen İlhan Çetin isimli vatandaş "Gaza bastık, biraz fazla galiba. Önümüze de kavşak çıkınca kaza yaptık. Yapacak bir şey yok. Şu anda da hastanede tedavi görüyorum" dedi. Simülasyon aracına binerek aşırı hız yapan ve önünde ki araca çarparak kaza yapan öğrencilerden Ali Aktaş' da aşırı hızın iyi bir şey olmadığını ve her sürücünün mutlaka araçlarının bakımlarını zamanında yaptırması ve trafik kurallarına uyması gerektiğini söyledi.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır