"KDZ. EREĞLİ'YE GEMİ SÖKÜM İZNİ VERİLEBİLİR"
Yayınlanma : 08-10-2014 | 16 : 50 02
Güncelleme : 08-10-2014 | 16 : 50 02
Kdz. Ereğli Deniz Ticaret Odası hazırladığı raporla Kdz. Ereğli Limanları ve Tersanelerin son durumlarını kamuoyu ile paylaştı.. (Rapor-2)
KDZ. EREĞLİ TERSANELERİNİN SON DURUMU (DTO'NUN RAPORU)
BÖLGEMİZDE FAALİYET GÖSTEREN TERSANELER
1. Azim Otel Turizm Denizcilik Metal İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Tersanesi
2009 yılında Hollandaya ihraç ettiği 2 adet römorkörden sonra yeni sipariş alamadığından, kendi imkânlarıyla işlerini idame ettirmeye ve yeni siparişler almaya çalışmaktadır. 11 personel mevcuttur.
2. Ereğli Gemi Sanayi Tersanesi
1 adet 8400 DWT kimyasal tankerin blokları kesilmiş imalatı beklenmektedir. 2 adet römorkör inşa halindedir.2007- 2008 yıllarında 5000 işçi çalıştıran tersanede 50 kendi personeli, 46 taşeron çalışanı olmak üzere 96 personel mevcuttur.
3. Ustaoğlu Gemi Sanayi Tersanesi
Finlandiyalı armatöre 1 adet 30 metre yolcu teknesi inşası ve donanımı tamamlanmış olup, teslim sürecindedir. 2 adet barge inşa halinde olup 52 personel ile faaliyetlerine devam etmektedir.
4. Med - Yılmaz Gemi Sanayi Tersanesi
Iraktan siparişi alınan 20 adet 7,25 metre alüminyum çelik botların ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 4 adet 18 metre kıyı emniyet botunun teslimatları yapılmıştır. Balıkçı tekneleri bakımlarının yanı sıra Malatya ilinde barge inşa faaliyetleri devam etmektedir. 52 kendi personeli, 30 taşeron çalışanı olmak üzere 82 personel mevcuttur.
5. Madenci Gemi Sanayi Tersanesi
Kızakta kuru teknesi bitmiş, donanımının %50 si tamamlanmış halde 2 adet 9.750 DWT kuru yük gemisinin armatörü tarafından siparişi iptal edildiği için ve yeni sipariş alamadığından faaliyetini durdurmuştur. 5 idari personel mevcuttur.
6. Ustamehmetoğlu Gemi Sanayi Tersanesi
Yeni sipariş alamadığından faaliyetlerini durdurmuştur.
7. USMED Gemi İnşa Sanayi Tic. A.Ş. Tersanesi
En son 8400 DWT kimyasal tanker Mayıs 2011 tarihinde denize indirilmiş olup, herhangi bir siparişi bulunmamaktadır. Faaliyetlerine ara vermiştir.
8. UMO Gemi Sanayi Tersanesi
2 adet yolcu teknesine boy verilmekte olup 1 adet 23,80 metre yolcu teknesi inşa halindedir. 15 personel çalışmaktadır.
9. Demir Gemi Tersanesi San. ve Tic. Ltd. Sti.
14.07.2014 tarihinde kısmi işletme iznini almış olup Türk Deniz Ticaret Koster Filosunun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen Türk Yıldızı Projesi için 5 bin ton yük taşıyabilen, 3 bin gros tonluk, 85 metre uzunluğunda 1 adet koster inşa aşamasındadır.
10. Gündoğdu Gemi Tersanesi (Karasu )
2011 yılında faaliyetlerini durdurmuş olup iflas açıklamıştır.
11. Cansu Gemi Tersanesi (Zonguldak)
Faaliyetlerini durdurmuştur
İSTİHDAM
Gemi inşa sektörü bire yedi oranında istihdam sağlayan bir sektördür. Kdz. Ereğli Zonguldak özel sektör tersanelerinde ve denizcilik sektöründe İŞKUR resmi rakamlarıyla istihdam edilen personel sayılarının yıllara göre dağılımları aşağıdaki tablo ve grafikte sunulmuştur.
2006 - 2014 YILLARI İSTİHDAM RAKAMLARI
Yukarıda verilen istihdam rakamları 2014 Ağustos itibarıyla fiilen tersanelerde çalışan sayısını vermektedir.
ÖNERİLERİMİZ;
- Karadenize komşu ülkelere yapılan ticaretin en önemli limanı Ereğli Limanlarıdır. Bu ülkelere yapılan seferlerde İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçilmez. Bu da taşımacılık masraflarında ciddi bir tasarruf sağlar. İlçemize kurulacak olan bir lojistik merkezi bu ticaret için bir can damarı olacaktır ve bu merkezler için tersaneler bölgesi en uygun alandır. Mevcut depoları ve atölyeleri ile en önemlisi yeni inşa gemilerin donatımı için kullanılan limanları ile tersanelerimizin birkaçı lojistik üssüne dönüştürülebilir. Bu proje sadece Ereğli değil, Batı Karadeniz bölgesini kapsayan ve göçü önleyerek bölge ekonomisini de canlandıracak hayati bir projedir. Ekonomik kriz nedeniyle faaliyetlerini durduran tersanelerimizin lojistik merkez olarak faaliyete geçmesi ile Ereğliyi tekrar ekonomik olarak kalkındırabiliriz.
- Miadını doldurmuş (20-25 yaş ve üstü) olan gemilerin denizlerden çekilerek yenilerinin kullanıma sunulması yönünde adımlar atılarak tersane sektörünün yeniden canlandırılmasını, katma değer yaratan, istihdam yaratan bir sektör haline gelmesini sağlayabiliriz.
- Kdz. Ereğli tersanelerine gemi söküm izni verilebilir. Türkiyede gemi söküm izni olan sadece iki yer vardır. Bunlar, İZMİR/Aliağa ve ZONGULDAK/Kilimlidir. Aliağada hali hazırda ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan bir gemi söküm endüstrisi vardır. Kilimliye verilen izin ise senelerdir kullanılmamaktadır. Kilimlide bir gemi söküm sanayi kurulması için ciddi yatırımlar gerekmekte iken Kdz. Ereğli Tersaneleri ve sanayisi mevcut fiziki durumlarıyla bu işi yapabilecek durumdadır. Oluşacak olan gemi söküm endüstrisi ile Tersaneler Bölgesinin hemen yanı başında kurulu olan ERDEMİR in ihtiyacı olan hammaddelerin en önemlilerinden birisi olan hurda malzemenin bir kısmı karşılanabilir. Bu itibarla, hurda ithalatı için milyonlarca doların yurtdışına gitmesi önlenebilir. Erdemirin yıllık hurda ihtiyacı 1 milyon ton civarındadır.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor