Kdz.Ereğli

Kdz.Ereğli haritası 1838 yılında İngilizler tarafından çizilmiş

Kdz. Ereğli'yi karış karış gezen İngiliz araştırmacılar, ilçenin eski haritasını da çizmişler!...

Abone Ol

Zonguldak ile ilgili Tarih Araştırmacı-Yazarı Hayati Yılmaz, sosyal medya sayfalarından 1838 yılındaki, Kdz. Ereğli'nin Osmanlı şehri olduğu dönemde İngiliz Yer Bilimci ve Coğrafyacı William Francis Ainsworth tarafından çizilen şehir planını paylaştı.  

İşte o paylaşım; 

'1838 OSMANLI ŞEHRİ, EREĞLİ PLANI'

Harita 1838'de bölgeye gelen İngiliz doktor, yerbilimci, coğrafyacı ve gezgin William Francis Ainsworth'un gezisi sırasında, Osmanlı Devleti`nin Kastamonu Eyaleti, Bolu Sancağı, Ereğli kazasını, hem harita hem de resim olarak çizmiştir.

1838 yılının Eylül'ünde, İstanbul’dan başladığı gezisine, 12–13 Ekim tarihinde Alaplı'ya ulaşmıştır. W.F. Ainsworth gezisi boyunca notlar almış, bölgenin hem coğrafi yapısı hem de kayaçlarını tek tek not etmişti.

W.F. Ainsworth koordinatlar vererek belirlediği noktalar hakkında bilgi veriyor. Ereğli'den, bugün Devrek yolu istikametinden giderek, Devrek'e gelmeden Filyos'a ulaşmış, buradan da 15 Ekim 1838'de Bartın ve Amasra'ya geçmiştir.

"Heraklia" ismi efsane kahraman Herkül'den geçtiği sanılmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada Heraklia isminde antik adı olan bir çok şehir bulunmakta, bu yüzden Ereğli`yi ayırmak için Heraclea Pontica (Karadeniz Herakleası) denmektedir.

M.Ö. 2500'lü yıllarda Karadeniz Ereğli'de bazı kabilelerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu tarih Anadolu tarihi içinde Tunç çağının ilk dönemine ve Hitit öncesi döneme rastlamaktadır.

Bu tarihe göre Yunanlı göçmenlerin ise Anadolu'ya girmeye başlamasına daha 1500 yıl vardır. Yunanların bugün iddia ettiği gibi onların ana yurdu değil, bu durumda o dönem onlarda işgalcidir.
Yani "mal sahibi, mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi" cinsinden bir şey.

W.F. Ainsworth'un tutuğu notlar ve verdiği koordinatlar üzerinde çalışıyorum. Bittiğinde bu geziyi ayrıntısı ile yazmaya çalışacağım.

Haritada yer isimleri ne anlama geliyor?

Ship Building-Gemi Yapımı (Tersane)
Old Pier-Eski İskele
Batery-Muhtemelen batarya
Rained Port-Liman
Ruins-Antik Kalıntılar
Kestangi-Kestanelik
Wall Tower-Kale Duvarı
Burial Ground-Mezarlık
Geverno's Ho.-Liman Valiliği
Ruins 2-Antik Kalıntılar 2
Bazhar-Çarşı (Pazar Yeri)
Temple-Tapınak ,Mabet
Tombs-Mezarlar
Fishing Station-Balık Pazarı


Haber : 

Abone Ol