Kdz.Ereğli

KESERCİ:EĞİTİMDE CİDDİ SORUNLAR VAR…

Kdz.Ereğli Türkiye Eğitim Sen ilçe temsilcisi Gürol Keserci, ilçedeki eğitim sorunları konusunda tespit ve görüşlerini anlattı. Eğitim camiası olarak amaçlarının Öğrenciye eğitime ve Ereğli’ye katkı sağlamak olduğunu kaydeden Keserci, eğitimdeki sorunların bir an önce masaya yatırılması, irdelenmesi ve sorunların çözümü için yetkililerin devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Abone Ol

2002 yılında ilçeye gelen ve öğretmenlik hayatına başlayan Gürol Keseci, bugüne kadar Yöneticilik, eğitim yöneticiliği yaptığını ve şu anda da Türkiye Eğitim Sen ilçe temsilcisi olarak görev yaptığını kaydetti. İlçede eğitim konusunda sorunların yaşandığını ve bu sorunların da bir an önce masaya yatırılarak çözümü noktasında hamleler yapılması gerektiğini vurguladı. Keseci eğitim de yaşanan sorunları konu başlıkları halinde şu şekilde sıraladı.

ÖDÜLLENDİRMELERDEKİ EKSİKLİKLER…

 “Şimdi ödüllendirmedeki eksikler deyince bizim Ereğli’de 2000’e yakın eğitim çalışanımız var. Çok kaliteli, çok değerli arkadaşlarımız var. Mesela Cumhuriyet tarihinde İsviçre’ye giden Zonguldak ilinden 2 öğretmenimiz var. Bir tanesi henüz yeni gitti. Fizik öğretmenimiz. Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde görev yapan bir öğretmenimiz. Bu çok büyük bir şey aslında. Çünkü Türkiye’den 25 öğretmen gitti. Şimdi 25 öğretmen gidiyor Türkiye’den, Cumhuriyet tarihinde Zonguldak’tan 2 öğretmen gitmiş. Birisi de ilçemizden. Çok değerli ve çalışkan bir arkadaş. Ama görüyoruz ki bir teşekkür bile edilmiyor. Bir çay içmeye davet etmek, bir teşekkür etmek zor gelmemesi lazım. Arkadaşların onure edilmesi ve desteklenmesi lazım.  Sırtının biraz daha sıvazlanması lazım ki diğer arkadaşlarımıza da örnek olsunlar. Benzer çalışmalar yasınlar. Bu anlamda üzüntülüyüm tabi ki”

KANTİNLERDEKİ PAY DAĞILIMINDA Kİ ADALETSİZLİK

“Şimdi bu konuyu okul ziyaretlerinde sık sık dile getiriyorlar. Okullarımızda kantinlerimiz var. Mevzuat gereği kantin paylarının bir kısmı İlçe milli eğitim müdürlüğüne, bir kısmı da il milli eğitim müdürlüğüne gönderilir. Onlarda okulların ihtiyaçlarında kullanılır. Ancak ilçemizde okul müdürlerinin şikayetleri şu şekilde. Kantin paylarının hep aynı okula gittiği yönünde. Daha çok ihtiyacı olan, daha kırsal da olan yardım konusunda daha çok omuzlanması gereken okullar değil de maalesef bakıyoruz hep aynı okullara gidiyor. Bu da çalışanlar arasında iş barışını bozuyor”

PARA İLE KAYIT YAPAN OKULLARIMIZ VAR

“Parayla kayıt yapan okullar olduğu konusu iddia değil bir gerçek. Bu konuda da herkes sağır sultan. Şimdi bazı okullarımız var. Bunu hepimiz biliyoruz. Bilmiyorum diyen farklı bir şey söylemiş olur. İşin enteresan tarafı şu. Şimdi bu okulların herkes tarafından para ile öğrenci aldığı biliniyor, bilmesi gerekenler burada sessiz kalıyor. Müdahale etmiyor. Mayıs ayında eğitim bölgeleri belirlenecek. Adrese dayalı kayıt sistemi belli. Nüfus kayıt sistemine göre orada ki öğrenci sayısı belli. Atıyorum 400 öğrenci gelecek. Bir bakıyorsunuz okula bin öğrenci kayıt almış. Çok fazla konuşmaya gerek yok. Sadece okulların önündeki servis sayılarına baksanız bu işlemin ne kadar sağlıklı yapıldığını görmüş olursunuz. Enterasan bir şey. Bu konuda yetkili olan insanlar okullara yazı yazıyorlar. Adres bölgesinin dışında kesinlikle kayıt yapmayın. Yoksa hakkınızda yasal işlem yapılacaktır diye yazı gidiyor. Bir bakıyorsunuz yazıya imza atan kişilerin çocukları adresleri dışındaki okullarda okuyorlar. Okullarda öğretmen seçmek istediğinizde ki aslı vardır ya da yoktur 5 bin liraya kadar para istendiğini duyduk. Bu paraları isteyen yöneticilerimiz varmış. Ciddi bir rakam. Okul tercih ediyorsunuz bir para, öğretmen tercih ediyorsunuz ayrı para”

EYLEMLERİMİZE KIRILCILIK GÖSTERMELERİ PEK ŞIK OLMUYOR

“Bizim genel merkezimizin 12 Mart tarihli bir eylem kararı var. Eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili. Özellikle nöbet eylemlerinin. Bunlarla ilgili sıkıntılar var. Özellikle taşımalı eğitimde çalışan arkadaşlarımızın sıkıntıları var. Servis şoförleri ile muhatap olan bayan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımızın anlattıklarını söylüyorum. Bayan arkadaşımız araca biniyor. Öğrenci sayısı doğru mu değil mi diye. ‘İn lan arabadan’ diyerek bayan arkadaşımıza tepki gösteren servis şoförleri var. Yaşanmış bizzat olan bir olay var. Bayan arkadaşlarımıza sarkıntılık edenler var.  Bizim sendikamızın da aldığı bir karar var. Öğretmenin böyle bir vazifesi ve böyle bir görevi yok. İlköğretim ve ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde nöbet görevinin ayrıntıları bellidir. Öğretmenlere burada bir görev düşmemektedir. Olmayan görevi de bizim de yapmamızın bir anlamı yoktur. Bizim sendikanın üyesi olan arkadaşlar bu görevi yürütmeyecekler. Bu eğitim öğretimin sonuna kadar. Buna tepki gösteren yöneticiler var. “Ben mi yapacağım kim yapacak” diye. Devlet burada hizmet satın alabilir. Hizmet satın aldığı kurumlar halledebilir. Bu işler halledinceye kadar da bizim arkadaşlarımızı tehdit eden yöneticiler var. Ama Anayasa’nın hükümleri açık. Sendikal kanun açık. Buna rağmen arkadaşlarımıza tehdit vari tavır takınan yöneticilerimiz var. Ama tekrardan söylüyorum. Ama bu tavırları devam ederse hiç üşenmeyeceğim her biri hakkında tek tek Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım. Bizim eylemlerimize kırıcılık göstermeleri pek şık olmuyor. Meslektaş dayanışmasına da yakışmıyor”

BİNALARIMIZ YETERSİZ…

“Şimdi Ortaöğretim de iki ortaöğretim kurumumuzun binası yok.  Sağlık meslek lisesi ile Turizm otelcilik lisesinin bina problemi var. Biraz daha ekonomik olarak devleti düşünmemiz gerekiyor. Sağlık meslek lisesi şu anda TOKİ ilk ve ortaöğretim okulunun binasını kullanıyor. TOKİ okulunun öğrenci sayısı yetersiz. Sağlık meslek lisesini oradan alırsak koca binayı atıl hale getireceğiz. Onun belki çok acelesi yok bugünlerde ama, Turizm otelcilik lisesi ile çok ciddi bir ihtiyacımız var. Uzun yıllardır var. Milli eğitim müdürlüğümüzün bu konuda çalışmaları olduğunu biliyoruz. Ama bunun biraz daha hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı binada Kadri Yılmaz lisesi binasında eğitim gören öğrencilerimizde mağdur etmemek lazım”

BAŞARILARIMIZ HER GEÇEN GÜN GERİLİYOR…

“Bu durum bizler için oldukça üzücü. Başarılarımız sürekli olarak geri gidiyor. Eğitim yöneticilerimizin şehri yöneten yöneticilerimizin bu konuyu ciddi anlamda değerlendirmesi gerekiyor. Bunun bir sürü sebebi var. En temel sebebi öğrencilerin ve velilerin isteklerine cevap verilmemesi. Bu konuda yetkililerimiz in biraz daha gayretli olması gerekiyor. Yeterli sayıda binamız yeterli sayıda öğretmenimiz yok. Yeterli sayıda kaliteli hizmet verecek personelimiz yok. Bundan Birkaç yıl önce Ereğli sürekli Türkiye'nin ilk 10 sırasında yer alıyordu. Ereğli Zonguldak’ın amiral gemisiydi. Zonguldak’ın en başarılı ilçesi Ereğli ilçesiydi. Son zamanlarda bu başarımızı Alaplı ilçesine kaptırdık. Alaplı bu konuda biraz daha iyi olmaya başladı. Tabii ki başarı her öğrencimizin başarılı olmasını isteriz. Özellikle Ereğli'deki gerilemenin irdelenmesi ve araştırılması gerekiyor”

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KENDİ PERFORMANSINI DEĞERLENDİRSİN

“Şimdi Açık Öğretim sınavlarında bir sınava giriyorsunuz. Sınavda optik okuyucunuz var. Türkçe'nin fiziğin, matematiğin belli. Okuyucu da ki işaret diyeceğiniz yerler belli. Optik okuyucuda işaretleyeceğiniz yerlerden belli. 5 ayrı dersten sınava giriyorsunuz ama optik okuyuculardan 4 tane ders çıkmış. Bu hata bütün Türkiye’ de yapılmış. Şimdi milyonca liralık bir zarar. Burada bir telafi sınavı yapacaksınız. Yeniden kitapçık ve optik okuyucu basacaksınız. Yeniden öğretmen görevlendireceksiniz. Bu öğretmenlere ücret ödeyeceksiniz. Milli eğitim bakanlığı öğretmenlerin performansını değerlendirmek istiyor ya, Milli eğitim bakanlığı bu sınavlarla ilgili bir de kendi performansını değerlendirsin”

ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİNDE EKSİKLER VAR

“Buna cevap verecek olan aslında bende değilim. Bunun neden yapılmadığını bilemiyorum. Bu konuda bir işi yapacak değerli arkadaşlarımız var. Yapılacak görevlendirme de geçici bir görevlendirmedir. İsteyen arkadaşlar var. İstekli olduklarını da biliyoruz. Orada bir görevlendirme yapılsın. Orada ki eğitim çalışanları da, orada hali hazır da 3 tane şube müdürü çalışıyor. O arkadaşlarımız da büyük bir yükün altına giriyorlar. Orada ki yönetici büyüklerimiz de büyük bir yükün altına giriyorlar. Onların da yükleri biraz paylaşılmış olur. Ama herhalde Bakanlığımız Ağustos ayı içerisinde oraya kadrolu bir atama yapacak. İnşallah göreve başlayan arkadaşımız bu şehre katkısını sunacaktır”

KIRSAL DAKİ ÖĞRETMENLE ŞEHİRDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÇOK FARKLI İSTEKLERİ VAR

“Şimdi kırsalda ki öğretmenlerin istekleri ile şehir merkezinde ki öğretmenlerin istekleri arasında çok farklılıklar var. Kırsal da ki öğretmen arkadaşlarımız velilerin biraz daha eğitime ağırlık vermesini istiyor. Şehir merkezine baktığımızda ise çok enteresan durumlar var. Atatürk Ortaokulumuz var. Bina 1 yıl eğitim öğretim yapmadı. Binası riskli olduğu için eğitim ve öğretime ara verdi. Anadolu hastanesinin karşısında eskiden dershane olarak kullanılan bir binaya yerleştirildi. Orada maalesef eğitim ortamı çok sağlıklı değil. Orada hastanenin morg kapısı ile okulun giriş kapısı karşı karşıya. Orada okuyan öğrenciler 10-14 yaşları arasında. Orada öğrenciler her gün bir cenaze ve her gün feryat figan dinliyorlar. Moralleri bozuluyor. O çocuklar bunları görüp dinlediklerinde psikolojileri bozulup tıbbi tedavi görmek zorunda kalan öğrenciler oluyor. Maddi durumları iyi olan velilerin çocukları ise belli okullarda kümeleniyorlar. O okullarda para ile öğrenci kaydı yapıyorlar. Burada bir suç işleniyor. Bu suçu işleyenlerde bu suça göz yumanlarda artık bundan vaz geçsinler. Bir de şöyle bir söylenti var. O okul binasının güçlendirme çalışmasının tamamlanmasının ardından bir katını başka bir okula verilecekmiş. Bunları duyduğumuz zaman içimizde kanayan yaralar. Eğitim de ki sorunlar. O para ile kayıt olamayan öğrencilerin anne ve babalarının sosyal statülerinin olmaması mı? Anne ve babasının belirli bir gelir düzeyine sahip olmaması mı? Oraya gidenler anne baba yavrusu da, babasının imkanı olmadığı için o okula kayıt ettirilmeyen öğrenciler insan yavrusu değil mi? Ya da Atatürk Ortaokulun bir katı başka bir okula verilecekse bunun çok ciddi takipçisi olacağız. Velilerle de görüşüyoruz. Onlarda bu tür konulardan şikayetçi. Kendim de en nihayetinde bir veliyim. Benim çocuğum da okula gidiyor. Eğitim Homojen bir ortamda olursa çok sağlıklı oluyor. Ama siz okulda ki örnek akranları bir tarafa doldurursanız diğer öğrencilerin akran alacaklarını arkadaşları kalmıyor.  Şimdi siz örnek alınabilecek öğrencileri bir tarafa topluyorsunuz. Diğerlerini kendi haline bırakıyorsunuz. Şimdi bu hangi eğitim anlayışı ile örtüşür? Bizler tüccar değiliz. Evet eğitim bir endüstri. Kabul ediyoruz. Büyük bir ekonomik hacme de sahip. Ereğli’ de ise diğer şehirlerle kıyaslandığı zaman epey bir hacme sahip. Ama biz öğretmeniz. Endüstriye değil öğrencilerin ihtiyacına hizmet edeceğiz”

BİZLER SENDİKACIYIZ… HERKESLE ARAMIZ ÇOK İYİ….

“Bizim diğer sendika yöneticileri ile aramız diğer mesai arkadaşlarımızla aynı düzeyde. Biz bir sendikayı temsil ediyoruz. Evet. Ama öğretmenler odasına girdiğimizde her sendikalı benim arkadaşımızdır. Bazen görüyorum. Hanımı başka bir sendikaya üye olmuş, beyefendi başka bir sendikaya dahil olmuş. Bunların arasında problem olması ne kadar normalse, doğal ise bizim de diğer arkadaşlarımızla problem yaşamamız çok doğal. Şu anda Eğitim Bir Sen temsilcisi Ziya Babal beyefendidir. Kendisi yaşça da bizden büyüktür. Eğitim anlamında tecrübelidir. Kendisi ile aramız da iyidir. Bu konuştuğumuz konuları onlarla da konuşur ve dertleşiriz. Ama anlaşamadığımız noktalar olur. Onlarda gayet doğaldır. Anlaşamadığımız konularda da birbirimize itiraz ederiz. Birbirimize farklı çözüm yolları sunarız. Ama en nihayetinde bir yerde anlaşacağız. En nihayetinde bizler meslektaşız. Sendikacıyız. Meslektaşlarımız için bir dayanışma içerisindeyiz. Diğer sendika temsilcileri ile de diyaloglarımız gayet iyi. Gördüğümüz zaman sarılır öpüşürüz. Birbirimizin çayını içer ekmeğini yeriz. O anlamda hiçbir sıkıntımız yok çok şükür. Maksat eğitime öğrenciye ve Ereğli’ye hizmet etmek”


Haber : 

Abone Ol