Kıdem tazminatında taşeron işçiye 2 sürpriz
Kıdem tazminatında taraflarla uzlaşma sağlayamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçilikle ilgili düzenleme hazırlıyor.
İşçi sendikaları, taşeron işçisine toplu sözleşme ve kademeli ücret için bastırıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelikin işçi ve işveren sendikalarını bir araya getirdiği toplantıdan kıdem tazminatına ilişkin bir sonuç çıkmazken, taşeron işçilere yönelik sürpriz gelişme yaşandı.
Önerimiz kabul gördü
Gelişmeleri BUGÜNe değerlendiren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, taraflar arasında uyuşmazlık yaşansa dahi taşeron işçilerle ilgili çalışmanın devam etmesini Çelikten talep ettiklerini söyledi. Çelike, İşçi sendikalarının önerilerini dikkate alan bir çalışmayı Meclise getirin, destekleyelim dediklerini belirten Arslan, bu önerilerinin kabul edildiğini, Çalışma Bakanlığında bu yönde bir çalışmanın başladığını bildirdi.
Toplu sözleşme hakkı
Arslan, taşeron işçilerin çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik düzenleme için toplu iş sözleşmesi ve kademeli maaş başlıklarını taşıyan iki öneri sunduklarını ifade etti. Toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmesi halinde, yetki alınan işyerlerinde taşeron işçi ücretlerinin toplu sözleşmeyle belirleneceğini söyleyen Arslan, bunun için Kamu İhale Yasasında değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.
Arslan, böylece toplu sözleşmeyle işçilere sağlanan zamların ihale bedeline sonradan ilave edilebileceğini ve devlet kurumları tarafından zammın ödenebileceğini ifade etti. Hak-İşin ikinci önerisi ise taşeron işçileri asgari ücret sınırlamasından kurtarmayı öngörüyor. Buna göre taşeron işçilerin maaşı eğitim durumlarına göre kademeli olarak yükselecek. Böylece en düşük eğitimli ve niteliksiz işçiler asgari ücret düzeyinde maaş alırken yüksek eğitimli ve nitelikli işçiler asgari ücretin çok üzerinde maaş alma imkanına kavuşacak. Bunun için de yine İhale Kanununda değişiklik yapılması gerekecek.
"Tanım değişirse destek vermeyiz"
Hak-İş Başkanı Arslan, Bakan Çelikin iki öneriye sıcak baktığını, bakanlık bünyesinde bu iki düzenlemenin de içinde olduğu bir çalışmayı başlattığını belirtirken, şöyle devam etti: Böyle bir düzenlemenin diğer sendikalar tarafından da kabul edilebilmesi için İş Kanununun 2nci maddesindeki tanımın kesinlikle değişmemesi gerekiyor. Aksi halde biz de destek vermeyiz
Haber :