KİTAP da basılamıyor artık !
Yeni Ufuk'un Görüşü
Bir devlet kuruluşu olan SEKA’nın kapatılmasından bu yana Türkiye gazete ve kitap kağıdında da dışa bağımlı hâle geldi.
Dolar kurunun artması, tüm ithal ürünlerinde olduğu gibi kağıt fiyatlarının da yükselmesine yolaçtı. Bu yüzden kitap ve gazete maliyetleri yükseldi, artık satış garantisi olanlar dışında yayıncılar kitap basmıyor. Tükenen kitapların ikinci baskıları da yapılamıyor.
Öte yandan halkın alım gücü de çok azaldığı için kitap satışları geriledi. Stoktaki kitaplar indirimli kampanyalarla tüketilmeye çalışılıyor.
Ekonomik kriz, kitap yayıncılığını da vurdu kısaca.
**
Aynı şey gazete kağıdı için de sözkonusu. Gazete kağıdının fiyatı da yükseldi. Elinde stoğu bulunan gazeteler henüz fiyatlarına zam yapmadı, halkın alım gücündeki düşüklüğü de gözeterek zam yapmamak için direniyorlar; ama, nereye kadar sürer bu ? Gazete fiyatlarının da yükselmesi gündemde. Öte yandan gazete satışları da önemli ölçüde düştü.
**
Yerel basın da doğal olarak bundan etkilendi. Kağıt maliyetinin yükselmesi yerel gazetelerin (satışını olmasa bile, çünkü yoktur) mayetini olumsuz etkiledi. Günlük ve haftalık gazeteler daha az sayıda (günde 50 adet) basmaya başladılar.
Resmi ilan fiyatlarının da henüz güncellenmemesi geneli-yereli ile resmi ilan alan gazeteleri zor durumda bıraktı.
İlân alan günlük yerel gazeteler, internet gazeteciliği yasasının çıkmasını bekliyorlar. Dijital gazetelere de resmi ilan verilirse, kağıt versiyonlarını terkedip dijitale ağırlık verecekler, veya tümüyle kapanacaklar.
**
Bu durum, özellikle zor durumdaki yerel günlük gazetelerde İşçilik maliyetini düşürme yollarını aramaya başladı. Her zaman olduğu gibi fatura bu kez de basın emekçilerine kesildi. Kimi günlük gazeteler, yasaların öngördüğü zorunlu kadrolarında değişik yöntemlerle fiiliyatla daratma yoluna gidiyorlar. Tek fiili çalışan ile gazetesini çıkartan patronlar bile var. Kimi günlük gazetelerin satışa çıktığı haberleri de meslek çevrelerinde seslendirilmeye başlandı.
Kdz. Ereğli’de de durum böyle.
Emekçi düşmanlığı şu sıralar yerel basında da berrak/somut ifadelerini bulmaya başladı.
Bunu kınıyoruz.
Siyasal iktidar bir an önce internet gazeteciliği yasasını çıkartmalı, ayrıca geleneksel basının ve kitapçılığın kağıt ihtiyacının karşılanması için destek paketi hazırlamalıdır.
Yeni Ufuk
Haber :
ETİKETLER : Yazdır