Klimalar kalbinizi vurabilir!
Yaz döneminde klimalı ortamlarda bulunan kalp hastalarının ani sıcaklık değişikliklerinden kendilerini koruması gerekiyor.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, yaz aylarında sıcak dış ortamlar ile klima ile aşırı serinletilmiş ortamlar arasındaki giriş çıkışların kalp hastaları için önemli bir risk olduğunu belirtti.
Aşırı sıcaklarda vücuttaki termostat sisteminin sıcaklığı dengede tutabilmesi için derilerdeki damarların belirgin derecede genişlediğini ifade eden Ceyhan şunları söyledi:
ANİ HAVA DEĞİŞİMİ ÇOK TEHLİKELİ
"Aniden klima ile fazla soğutulmuş ortamlara girildiğinde ise bu sefer tam ters bir mekanizma devreye girerek damarlarda 'vazokonstrüksiyon' dediğimiz kasılma ortaya çıkıyor. Bu da kan basıncını, koroner damarları bir anda allak, bullak ediyor. Bundan kaçınmak için kalp hastaları klima kullandıkları ortamda hava sıcaklığını mümkün olduğunca 25 derecenin altına indirmemeli. 25-26 derecelerde sabit bir ortam ısısı sağlanması önem taşıyor. Klima ile serinletilmiş ortamlara girdiklerinde ve bu ortamlardan çıktıklarında ani değişiklikten kaçınılması için buna dikkat edilmesi gerekiyor."
AŞIRI YÜKSEKLERE DİKKAT!
Yoğun sıcaklığın zararlı etkilerinden kendisini kurtarmak isteyen kalp hastalarının son dönemde yayla turizmine yöneldiğine de işaret eden Ceyhan, bu noktada da uyarılarda bulunarak, şöyle dedi:
"Kalp rahatsızlığı bulunanlar sıcakların olumsuz etkisinden kurtulabilmek için yayla turizmini tercih ediyor. Özellikle 2 bin metrenin üzerindeki rakımlarda atmosferdeki oksijen oranında fazla düşüş olabileceği için kalp yetersizliği ve koroner kalp hastalarının bu yükseklikleri tercih etmemesini öneriyoruz. Havadaki oksijen oranı düştüğünde özellikle kalp yetersizliği bulunan, hipertansif ve koroner damarlarında darlık olan hastalarda kalbin iş yükü artıyor. Çünkü bu hastaların oksijene olan ihtiyacı, normal bireylerden daha fazla. Bu nedenle kalp hastalarının tatil için aşırı sıcak mekanlar kadar aşırı yükseklerden de kaçınması gerekiyor. Yayla turizmine yönelen kalp hastalarına, bin-bin 500 metrelik, hava sıcaklığının daha istikrarlı olduğu, ani sıcaklık değişikliklerinin yaşanmayacağı, sağlık merkezlerine ulaşımda sıkıntı yaşanmayacak ortamları tavsiye ediyoruz."
Haber :