Gündem

Kocaeli İzmit'e yakışan mübadeleye anma

Mübadele Sözleşmesi'nin 99'uncu yıl dönümünde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve çok sayıda misafirin katılımıyla 30 Ocak 1923 Nüfus Mübadelesi'nin 99. Yıl Dönümü Anması İzmit'te gerçekleştirilirken, İzmit Belediyesi Balkan Dernekleri Yerleşkesi kapılarını da tüm Balkan derneklerine açtı.

Abone Ol

KOCAELİ (İGFA) - 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan nüfus mübadelesi sözleşmesinin imzalanmasından tam 99 yıl sonra İzmit Belediyesi Balkan Dernekleri Yerleşkesi'nin kapılarını açtı.

Program öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Necmettin Hüseyin Fevziye Parkı'nda bulunan Batı Trakya Milli Kimlik Direniş Anıtı'na günün anısına karanfil bıraktı. Balkan kültürünü temsil eden, balkan derneklerinin fikirleriyle büyüyen Balkan Dernekleri Yerleşkesi'nin açılışı gerçekleşti.

30 Ocak 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan ve birçok hikâyeyi barındıran mübadele sözleşmesinin 99. Yılı anısına düzenlenen program Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu'nun nefes kesen gösterisi ile başladı. Mübadeleyi anlatan gösteri misafirlerden büyük alkış toplarken duygulu anlar yaşattı.

Etkinlikte mübadele dönemine ait fotoğraflar, video gösterimleri sergilenirken Rumeli türküleri seslendirildi. Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, ‘Lozan Mübadele ve Sonrası' adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tarihçi Doç. Dr. Ercan Sepetçioğlu, ‘Adalar Denizinden Anadolu'ya Gelenler' adlı konuşmasını gerçekleştirdi.  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balkanlar denince yüreklerde derin bir sızı hissedildiğini belirterek, "Çok güzel bir açılış yaptık bugün. Güzel bir yerleşke var. İçinde umarım tarihin derinliklerinde yer alan pek çok anıyı görmüş oluruz. Acıları unutmamak geleceği daha sağlıklı inşa etmek açısından son derece değerlidir. Yoksa acılar elbette ki tarihin tozlu raflarında kalacaktır. Biz geleceğe güzel bir dünya bırakmak isteriz. Güzel bir dünya bıraktığımız zaman da evlatlarımız o güzel dünyada neşeyle, sevinçle, gelecek umuduyla yaşarlar. Bu güzel yerleşkeyi Kocaeli halkına açan Sayın Fatma Kaplan Hürriyet'e hepinizin huzurunda teşekkür ederim. Bir şeyden de emin olmanızı isterim. Pek çok sıkıntıyı bugün de yaşıyoruz ama bu sıkıntıları birlikte aşacağız. Millet ittifakıyla aşacağız. Beraber güzel Türkiye'yi inşa edeceğiz" diye konuştu.

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet ise, tarihte bir ilk olan bu zorunlu göçün sonucunda 2 milyona yakın insan doğduğu, büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kaldığını anımsatarak, "Mübadeleye tabi tutulanlar yüzlerce yıldır yaşadığı toprakları geride bıraktılar. Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca beklediler. Yolculuk sırasında hayatını kaybeden yakınlarını denize vermek zorunda kaldılar. Birinci kuşak mübadillerin çoğu memleket hasretiyle aramızdan ayrıldılar. Bu amaçla daha önce Rumeli derneklerine ait olan ama ne yazık ki bilmediğimiz anlamsız bir sebeple ellerinden alınan ve yıllarca derneklerimizin kullanımına verilmeyen bu yapıyı ve bu alanı baştan sona yine derneklerimizle birlikte yeniledik. Yeniden bütün Balkan derneklerimizin hizmetine açıyoruz. Balkan derneklerimizin fikirlerini alarak bu yola çıktık. Her aşamasını titizlikle değerlendirdik" diye konuştu.

Batı Trakya Türkleri Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, yerleşkenin tüm dernekler adına hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Katılımcı derneklerin sözcüsü olarak bir konuşma yapan Erdem Arca ise, yıllardır hayalini kurduğumuz, göç anılarımızı sığdırabileceğimiz ve kentimizin kültürel değerlerinin arasına katacağımız Balkan evimizin açılışı dolayısıyla en büyük teşekkürü Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'e yaptı.


Haber : İGFA

Abone Ol