Gündem

Kocaeli'nde türkü akşamı

Kocaeli'nin tüm kültürel güzellikleri, Kocaeli Türküleri 2 Albümü ve Yerel Kültür Gecesi ile adeta taçlandı. Şükriye Tutkun ve Turgay Başyayla, albümdeki 12 türküyü seslendirdi

Abone Ol

KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürel mirasına sahip çıkmaya ve kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmayı sürdürüyor. Kocaeli’ni yurt yapan türküleri, yemenisi, bereketli aşı ve sevdasını ilmek ilmek işlediği kültürel mirası, düzenlenen Kocaeli Türküleri-2 Albümünün tanıtım konseri ve Yerel Kültür Gecesi ile adeta yeniden can buldu. Sanatçılar Şükriye Tutkun ve Turgay Başyayla, Kocaeli Türküleri-2 Albümündeki yer alan 12 türküyü, yöresel Kocaeli kıyafetleri içinde seslendirdi. Kocaeli Türküleri Albümü-2 ve Yerel Kültür Gecesi’ne katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Türküleri korumak, onların nesillerden nesile aktarılmasını sağlamak ve o hafızayı muhafaza etmek aslında tarihi muhafaza etmektir. Onun için tarihi mirasa, sanata, kültüre dair yapılan her çalışma geleceğimize yapılan çalışmadır” dedi.

Kocaeli kültürünün akademik çalışmalar sonucu araştırılarak adeta yeniden kentle buluşturulduğu kültür organizasyonu, Kocaeli kültürünü gözler önüne seren Kocaeli Yerel Kültür Sergisi’nin açılışı ile başladı. Öte yandan Başkan Tahir Büyükakın ve eşi Figen Büyükakın, sergide yer alan çeyiz alanında Kocaeli’nin en güzel adetlerinden birinin canlandırıldığı Kınalı Dürü Çekme ritüeline katıldı.

Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın konuşmasında kente dair önemli bir müjdeyi konuklarla paylaştı. Yerel Kültür Sergisi’nin son derece kıymetli bir birikim olduğunu tekrarlayan Başkan Büyükakın, “Sergiye olan ilgi bu çalışmanın ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Sergideki eserlerin bir müzede sergilenmesi konusunda gereği için talimat verdim” dedi.

Konuşmaların ardından Kocaeli Türküleri-2 Albümü Konseri başladı. Sahneye ilk olarak yerel kıyafetleriyle Kocaeli Yerel Kültürler Platformu Kadınlar Korosu geldi. Şef Yasin Koçman yönetimindeki Yerel Kültürler Platformu Kadınlar Korosu gecede, “Karaleyli” ve “Gümbürdesin Evimizin Kuyusu” isimli türküleri seslendirdi. Koro, başarılı performansı ve kıyafetleriyle konukların beğeni alkışlarına tutuldu. Kocaeli Yerel Kültürler Platformu Kadınlar Korosu’nun ardından, sevilen sanatçı Turgay Başyayla, Milli Mücadelede büyük önem taşıyan Servetiye Cephesi’nin türküsünü söyledi. Kocaeli’ne ait yerel bir kıyafetle sahneye gelen ve bu anlamlı türküyü seslendiren sanatçı, performansı ile göz doldurdu. Konserde ünlü sanatçı Şükriye Tutkun da sahne alarak Kocaeli Türküleri-2 Albümünde yer alan türküleri seslendirdi.

Öte yandan Kocaeli Türküleri-2 Albümü, 12 Kasım Cuma akşamı 20.00 itibariyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi web sitesindeki “Yayınlar” bölümünden erişime açıldı.  Ayrıca söz konusu albüm, yine 12 Kasım 20.00 itibariyle Spoty Fy, Deezer, Shazam, Youtube Music ve Itunes gibi dijital platformlarda yayınlanmaya başlandı.


Haber : İGFA

Abone Ol