Konut planlamasının önemini gösteren örneklerden birisi de birkaç yıldır Kdz. Ereğli’de de yaşanıyor.
İlçeye yaklaşık 2 bin öğrenci getireceği varsayılan “campüs” imkanlarının yılan hikayesine dönmesi konutla arz-talep dengesinin bozulmasında da etkili oldu:
Genellikle öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için inşaa edilen çok sayıda 1+1 daire elde kaldı. 1+1’in satış trafiği gitgide düşerken kiralık olarak kullanılması şansının zayıf olması kiralık konut dengesini iyice bozdu.
Diğer yandan kiralık konut fiyatları örneğin İstanbul’a koşut olarak tavan yaptı. Bunda seçiciliğin ya da örtülü stokçuluğun da rolü büyük. Konutların boş bırakılması ve kısa vadeli kullanımlara uygun kiracı aranması kiralık konut fiyatlarını patlattı.
TOKİ de ilçeye gereken ilgiyi gösteremeyince 85 metrekarelik konutların aylık kiraları bile 20 bin liraya yükseldi. Merkezi semtlerde üç odalı yeni bir dairenin kirası 25-30 bin lira arasında oynuyor.
Denilebilir ki son bir yıl içinde kiralar yüzde 400 oranında arttı.
Ereğli bir emekçi ve emekli kenti ilçede 30 bin emekli var. Başta Erdemir olmak üzere ona bağlı yan sanayi kuruluşları yerel istihdam da yetersiz olmaya başladı. Kardemir’in zaman zaman yapılan toplu işçi alımları da olmasa, ilçe ciddi oranda göç verecek.
Kiraların yüksek olması ile yeni işçi alımlarının olmaması Ereğli’yi cazip bir yerleşim alanı olmaktan çıkarttı.
İlçenin yeni yatırımlara ihtiyacı var.
Yeni Ufuk
Haber :