Gündem

KÖSE: "YÖNETİM 1-3 YIL ARASI HAPİS CEZASI ALABİLİR!.."

Kdz.Ereğli belediyesi tarafından yaptırılan ve daha sonra sözleşmesi fesih edilen 'Çilek Osman' logosu,Osmanlı çilek şenliklerinde izinsiz kullanıldığı gerekçesi ile ikinci kez mahkemelik oldu.

Abone Ol

Ereğli Belediye Başkanlığı tarafından bir grafik tasarım firması arasında yapılan anlaşma sonrasında 'Çilek Osman' logosu tasarlanmış ve Başkan Hüseyin Uysal'ın düzenlemiş olduğu basın toplantısı ile kamuoyuna Osmanlı çileğinin yeni logosu olarak tanıtılmıştı. Kısa süre önce yapılan anlaşma Belediye tarafından tek taraflı olarak fesih edilmiş ve logoyu tasarlayan firma ile belediye mahkemelik olmuştu.

Patenti firma tarafından Türk Patent Enstitüsünden alınan 'Çilek Osman' logosunun bir benzerinin, bu sene ikincisi düzenlenen Osmanlı Çileği şenliklerinde kullanıldığı iddiasıyla firma yetkilileri Avukatları Ahmet Köse aracılığıyla belediyeyi ikinci kez dava etti.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan firma avukatı Ahmet Köse, Türk Patent Enstitüsünden müvekkili tarafından patenti alınan logonun aynısı başta olmak üzere benzerlerinin dahi kullanılamayacağını, işlenen tecavüz olayının cezasının 1 ila 3 yıl arası hapis, para cezası ve tazminat ile kalmayacağını, aynı zamanda logoyu kullanan tüzel kişi ile birlikte Belediye başkanı dahil herkesin yargılanacağını söyledi.

Avukat Ahmet Köse, logonun kullanıldığını tespit ettiklerini ve bununla ilgili olarak suç duyurusunda da bulunduklarını söylediği konuşmasında "Bu benim müvekkilimin hazırlamış olduğu Çilek Osman tasarımı. Biliyorsunuz Belediye başkanı bir Belediye meclis toplantısında bundan sonra bu logoyu Ereğli' de marka yapacağını kendisi açıklamıştı. Bu tasarım patentli bir ürün. Belediye bunu kiralamıştı. Fakat sonra sözleşmeyi fesih etti. Yani bunu kullanamaz. Aynı logoyu Ereğli belediyesi  burada kullanmış. Bakın gösteriyorum. Ereğli belediyesinin protokolü davet etmiş olduğu büyük davetiyede de bu logo kullanılmış vaziyette. Yine Ereğli' de ki tüm bilbordlarda bu logo mevcut.  

Şimdi çok enteresan bir şey daha göstereceğim size. Bu logoyu kullanmak için Türk Patent Enstitüsüne müracaat ediliyor. Bu logonun kullanıma Türk Patent Enstitüsü izin vermiyor. Bu da başka bir müracaat. Türk Patent Enstitüsü yine izin vermiyor. Burada ki husus şu. Kanun şunu söylüyor; Tescilli marka ile aynı ve benzer olan bir ürünü ilişkilendirme ihtimali dahi olsa, herhangi bir şekilde kullanamazsınız' diyor. Birebir benzemesi gerekmiyor. Eğer hukuka inanıyorsak, hukuk bunu emrediyor. Ama gördüğünüz gibi Ereğli belediyesi hepimizin gözünün önünde bunu kullandı. Hukukta şöyle bir kavram var. Hiç kimse işlemiş olduğu suçtan muaf değildir. Ereğli belediyesi de işlemiş olduğu suçtan muaf değil. Ereğli belediyesi ile benim müvekkilim 'Çilek Osman' karakterinin kullanılmasıyla ilgili sözleşme yapmıştı. Belediye haksız olarak bu sözleşmeyi fesih etti. Bununla alakalı olarak belediyeye karşı tazminat davası açmıştık. Fakat kullanımını fesih etmiş olduğu logoyu taklit ederek aynı şekilde şu anda yapmış olduğu yaz , bahar etkinliklerinde maalesef bunu kullandığını tespit ettik. Buna ilişkin olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurumuz neticesinde Belediye başkanlığının bu günlerdeki etkinliğinde kullanılan materyaller üzerinde ki tespitler yapıldı. Bilindiği üzere marka hukuku günümüzde en revaçta olan ve bilhassa Avrupa birliği müstesabatından dolayı Uluslararası kamuoyunun en önem vermiş olduğu tecavüzlerden birisidir. Marka hukukunu kimse yabana atmasın. Belediye olmakla her istediğinizi yapamazsınız. Çilek Osman figürü ile oluşan çileğin genç, çocuk şekline dönüştürülmesi benim müvekkilim tarafından Türk Patent Enstitüsün de tasarımı dahi olmak üzere taklit edilemeyeceğine dair alınmış patentleri var. Türkiye'nin muhtelif yerlerinden başvuruların tamamına Türk Patent Enstitüsü ret verdi. Ama maalesef Ereğli Belediyesi'nin yaz etkinliklerinde bizden izin alınmadığı gibi Türk Patent Enstitüsüne de hiç bir müracaat yapılmayarak bu kullanıldı. Bununla ilgili suç duyurursunda bulunduk. Diğer hususa yönelik tazminat davamız devam ediyor. Fakat üzüntümüz şu, hukuksuzluğu göz ardı edemeyiz. Kullanmak amacıyla yapılan logoyu tasarımı daha sonrasında fesih ediyorsunuz, sonrada bütün etkinlikleriniz de kullanmaya kalkıyorsunuz. Bu hukuksuzluk. Bunun mutlak surette cezalandırılması gerekiyor. Bizde bunlar için suç duyurusunda bulunduk"

BELEDİYEYİ POLİSLE BASIP METARYELLERİ TOPLATABİLİRDİK

Marka tecavüzünde belediyeyi polis ile basarak materyalleri toplatma haklarının olduğunu ancak bunu uygun görmediklerini kaydeden Köse "Nihayetinde küçük bir yerde yaşıyoruz. Marka tecavüzüne ilişkin olarak yöntemler belli. Bunlardan bir tanesi marka tecavüzünde bulunan kişileri cezalandırmak için suç duyurusunda bulunmak. Diğeri de mahkemeye müracaat ederek emniyet güçleri aracılığıyla bu materyallerin toplatılması. Biz Ereğli belediyesine bir baskın yaparak, polisler nezaretinde bir baskın yaparak böyle bir toplatmayı uygun bulmadığımız için yapmadık. Kanuni hakkımızdı. Yapabilirdik. Bunu yapmadık ancak sadece suçluların cezalandırılması için tespitlerimizi yaparak suçlamaları resmi makamlara bildirdik" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DAHİL HERKES CEZA ALABİLİR 

Bu tür olaylarda cezaların çok ağır olduğuna dikkat çeken Köse "Valla bunun cezası oldukça ağır. Basit bir ceza değil. 1 yıl ila 3 yıl arası hapis cezası var. Artı para cezası var. Bunun haricinde tazminat haklarımız da var. Burada logoyu kullanan değil, tüzel kişinin başında bulunan Belediye başkanından aşağıya doğru bu işte bulunan herkes maalesef cezalandırılacak" dedi.

Konuyla ilgili olarak telefon ile görüştüğümüz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal "Mahkemeye verebilirler. Bizde hukuki süreci takip edeceğiz" dedi.


Haber : 

Abone Ol