Madencilerin acıları dinmedi
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kozlu Grizu Faciası’nın 30’uncu, Armutçuk Grizu Faciası’nın 39’uncu yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı.
Mesajında üzerinden yıllar geçse de acıların hala daha taze olduğuna vurgu yapan Ünal Demirtaş; “Yıllar geçti ama acıları dinmedi” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, mesajında şunları ifade etti;
“Taş kömürü hem Zonguldak için hem de Türkiye için önemi tartışmasız olan bir enerji kaynağıdır. Zonguldak ekonomisinin temeli taş kömürüne dayanmaktadır.
Dünyanın en zor ve en tehlikeli mesleği olan madencilik, Zonguldak’ın geçim kaynağıdır. Zonguldak’ta pek çok aile geçimini madencilikten kazanmakta, madenciler ailelerinin geçimini, çocuklarının eğitimini yerin yüzlerce metre altında zorlu koşullarda çalışarak sağlamaktadır. Ancak ne acıdır ki Zonguldak, bu kıymetli madeni çıkarırken iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirlerinin gerektiği gibi alınmaması sonucunda en büyük acıları madenlerde meydana gelen facialar nedeniyle yaşamıştır.
3 Mart 1992 yılında Kozlu’da, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na maden ocağında meydana gelen grizu faciasında 263 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Arama kurtarma çalışmaları yıllarca sürmüş, son maden şehidi faciadan ancak beş yıl sonra ocaktan çıkarılabilmiştir.
7 Mart 1983 yılında Armutçuk’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen grizu faciasında ise 103 maden işçisi hayatını kaybetmiştir.
Her iki faciada yaşanan trajediler belleklerden silinmemiştir.
Bugün ülkemizde, madenlerimiz ve madencilerimiz yaşanan kazalarla gündemdedir. Oysa 21’inci yüzyılda maden kazalarındaki işçi ölümleri asla kader değildir.Günümüz koşullarında işçi sağlığı ve iş yeri önlemleri ile yaşanacak kazaların önüne geçmek mümkündür. Kar hırsının insan hayatının önüne geçmediği işçi sağlığının önemsendiği, işyeri önlemlerinden taviz verilmeyen bir çalışma ortamı sağlanmalı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıkları giderilmelidir. Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açıkları giderilmediği gibi 2002’den bu yana 14 bin olan norm kadro işçi sayısı 3 bin 250 kişi azaltılarak, 10 bin 750’ye düşürülmüştür.Zonguldak’ın en temel geçim ve istihdam alanı olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun norm kadrosunun düşürülerek küçültülmesi asla kabul edilemez. Bu durum üretim baskısını arttıracak, yeni iş cinayetlerine davetiye çıkaracaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle 30 yıl önce Kozlu, 39 yıl önce Armutçuk faciasında kaybettiğimiz maden işçilerimiz başta olmak üzere şimdiye kadar iş kazalarında yaşamını yitiren tüm maden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum”
Haber :