Madenciydi, önce doktor sonra belediye başkanı oldu
Zonguldak'ta ruhsatsız kömür ocağında çalışarak tıp fakültesi eğitimini tamamlayan Hasan Fahri Yıldırım, 9 yıldır madenciliğin yoğun yapıldığı Gelik beldesinin belediye başkanlığı görevini sürdürüyor
Belediye Başkanı Yıldırım: "Bölgedeki insanların hayat stili benimkinden çok farklı değil, bana birazcık şans güldü, okumaya karar verdim"
Şoför babanın 7 çocuğundan biri olan 62 yaşındaki Yıldırımın zorluklarla geçen hayatı, madencilikten doktorluğa ve belediye başkanlığına kadar uzanan başarı öyküsünü barındırıyor.
EĞİTİM MASRAFLARINI KARŞILAMAK İÇİN ÇALIŞTI
Yaşadığı zorluklar nedeniyle ortaokulu 5, liseyi ise 8 yılda tamamlayan Yıldırımın, futbol oynadığı dönemde Kilimlispora transferi karşılığında TürkiyeTaşkömürü Kurumunda (TTK) iş verilmesiyle başlayan madencilik hayatı, üniversite yıllarında da eğitim masraflarını karşılamak için devam etti.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Bölümünde okuyan, bir süre sonra mühendislik eğitimini bırakarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanan Yıldırım, eğitim masraflarını karşılamak için tatillerde memleketindeki ruhsatsız maden ocaklarında çalıştı.
Ailesinin desteğiyle tıp fakültesinden 1982de mezun olan Yıldırım, 22 yıllık hekimliğin ardından 2004de Gelik Belediye Başkanlığına seçildi.
Yaklaşık 9 yıldır başkanlık görevini sürdüren Hasan Fahri Yıldırım, eğitimi için para kazanmasını sağlayan ruhsatsız kömür ocaklarının bulunduğu bölgenin sorunlarına çare bulmaya çalışıyor.
'BANA ŞANS GÜLDÜ'
Belediye Başkanı Yıldırım, ilk ve ortaöğretim hayatı boyunca çok uzaktaki okullara yürüyerek gitmek zorunda kaldığını, liseyi güçlükle bitirdiğini söyledi.
Kendisini çok başarılı bulmadığını vurgulayan Yıldırım, "Bölgedeki insanların hayat stili benimkinden çok farklı değil, bana birazcık şans güldü, okumaya karar verdim. Yaşadığım bazı olaylar beni motive etti. İstanbulda 4 ayda üniversite sınavını kazanma garantisi veren kursa gittim. Bu sürede sadece ders çalışarak önce inşaat bölümünü girdim. Bir yıl sonra da tıp fakültesini kazanınca bu bölümü bırakarak doktor olmaya karar verdim" diye konuştu.
ŞOFÖRLÜK DE YAPTI
Üniversite öncesi TTKda bir yıl madenci olarak çalıştığını, tıp fakültesi eğitimi sırasında ise maddi imkansızlıklar nedeniyle ruhsatsız ocaklarda çalışmak zorunda kaldığını belirten Yıldırım, eğitim hayatı süresince Ankarada dolmuş şoförlüğü yaptığını da kaydetti.
Hayatı boyunca hiç tatil yapamadığını, devlet ve özel sektörde 22 yıllık hekimlik hayatının ardından geçmişte madencilik yaptığı Gelike belediye başkanı olduğunu anlatan Yıldırım, şunları dile getirdi:
PARA KAZANMASI GEREKTİ
"Üniversite hayatım, para kazanmam gereken yıllardı. Tatillerde kente geldiğimde yapacak iş yoktu. Ben de ruhsatsız ocaklarda çalışarak hayatımı bir müddet sürdürmek zorunda kaldım. Bu, yörenin gerçeği ancak o dönemler denetimler son aylarda yaşanan kadar sıkı değildi. İnsanların üzerine bu kadar gidilmiyordu. Şu anda yakalanan insanlar yargılama sonucu hırsız damgası yiyor. Kamu hizmetlerinden de mahrum bırakılıyorlar. Doğmamış çocukları bile bu olumsuzluktan etkileniyor.
DOKTOR OLMASINI SAĞLAYAN OCAKLARA ÇÖZÜM ARIYOR
Bölgede 4 bine yakın ruhsatsız ocakta çalışan var. Ocakların son aylarda kapatılmasıyla esnaf da olumsuz etkilendi. Ekonomi, durma noktasına geldi. Bu soruna çözüm bulmalıyız."
Yıldırım, öncelikle madencilere sicil affı getirilmesini talep ettiklerini ifade ederek, "Ben ruhsatsız kömürcülüğün bitirilmesinden yanayım ama bunu bıçakla keser gibi yapamazsınız. Burada çalışanlar tespit edilerek kamuda istihdam edilmeli. Ondan sonra da ruhsatsız ocak açılmasına izin verilmemeli. Böylece sosyal dengeler gözetilmiş olur" şeklinde konuştu.
Kömür sahalarının üzerindeki yerleşim birimlerinin bölge sakinlerine ücretsiz konutlar verilerek taşınması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, böylelikle kimsenin bahçesindeki kömürü çıkarmak için ocak açamayacağını kaydetti.
RUHSATSIZ BİN 495 KÖMÜR OCAĞI KAPATILDI
Zonguldakta, TTK, polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı denetimler sonucu 2007-2012 arasında 32 bin 963 dinamit ve 9 bin 12 kapsül kullanılarak bin 495 ruhsatız maden ocağı kapatıldı.
İncelemelerde işletmecileri tespit edilen bin 203 maden ocağıyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu.
Haber :