Kdz.Ereğli

Meclisin sosyal yapısı değişmeli !

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

Kamu katkılı bir kuruluş olan belediyelerin idari yapısı, devlete benzer:

Meclisi vardır, hükümeti (encümen) vardır ve başkanı vardır.

Meclis, karar organıdır. Encümen ve Başkan, icra organları.

Hal böyle iken, seçimlerde bütün gözler başkan adaylarına dönük olur. Meclis üyeliği adayları “süs çiçeği” muamelesi görür. Çoğu seçmen, adayların meclis listesi ile ilgilenmez bile !..

Yerel seçimler, bundandır,parti/başkan ayağıyla yürür…

Oysa meclis,en üst karar organıdır.Onun onayı olmadan belediye borçlanamaz bile! Bütçe de ondan geçer,tüm yatırımlar da…

Oysa, geleneksel kasaba siyasetçiliğinde meclislerin oluşumu,mahallelerdeki eski “ihtiyar heyetleri” gibidir;meclis,eşraf-ı belde’nin bir izdüşümüne benzer. Başkanın kararlarının onay makamı gibidir.

Çoğunluk grubu sadece parmak kaldırır…Denge durumu varsa işler karışır!..

Bu gelenek hala sürüyor Ereğli’de…

Sosyal açıdan bakıldığında, ise Ereğli belediye meclisi, bir genelleme ile, kentin kaymak tabakasından oluşuyor…İstisnalar var elbette, ama bunlar “kaide”yi değiştirmiyor.

Oysa mecliste kentin tüm toplumsal katmanlarından ve mesleklerinden kişilerin olması gerekir. Sanat,spor,kültür,eğitim, çevre, şehircilik,sağlık,vb,alanlardan bilgi sahibi olan kişilerin örneğin…

Tamam,meclis,seçilmişlerden oluşan siyasi bir karar organıdır;ama,bu organ,aynı zamanda,kentin her alanındaki ihtiyaçlarından da sorumludur. Bu nedenle meclis siyasetin liyaketle iç-içe geçmesi gereken bir organdır da.

Umuyoruz, bu seçimde, partiler listelerini düzenlerken,eşraf-ı belde geleneğinin artık tarih sayfalarında kaldığı gerçeğini unutmazlar. Yeni bir gelişim ve değişime imza koyarlar…

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol