Metal kutulu içeceklerde sarılık tehlikesi!
Yayınlanma : 03-04-2013 | 16 : 11 14
Güncelleme : 03-04-2013 | 16 : 11 14
Yapılan araştırmadan korkutan sonuçlar çıktı!
Prof. Dr. Bülent Baysal, firma ya da marka gözetmeksizin 100 metal kutulu içecek ambalajları üzerinde yaptıkları araştırmanın korkutan sonuçlar verdiğini söyledi.
Metal kutu ambalajlı içeceklerin sarılık, hatta tüberküloz gibi hastalıklara neden olabileceği bildirildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nden Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, firma ya da marka gözetmeksizin 100 metal kutulu içecek ambalajları üzerinde yaptıkları araştırmanın korkutan sonuçlar verdiğini söyledi. Baysal, ağızla doğrudan temas eden metal kutulu içecek ambalajlarının yol açabileceği enfeksiyon risklerini bir rapor haline getirdi. Rapora göre teneke kutuların dış ortamlarda saklanma koşulları, kutuların üzerinde enfeksiyon barınma riskini arttırıyor.
"SARILIK VE TİBERKÜLOZA NEDEN OLABİLİR"
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nden Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, "Kutu içeceklerin kapakları üzerinde genelde direkt hastalık oluşturmayan, ancak fırsatçı enfeksiyon yapabilen mikroorganizmalar bulunmakta. Kapak bölgesinde bulunan veya kapak açımı sırasında içeceğe bulaşan bu mikroorganizmalar, sindirim, solunum ya da ağız bölgesinde bulunabilecek çatlaktan vücuda girerek, solunum, idrar yolu enfeksiyonu, hatta sarılık ve tüberküloz gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir" dedi.
"KUTU DEYİP GEÇMEYİN RİSK SANILANDAN DAHA BÜYÜK"
Araştırmalarında elde ettiği mikroorganizmaların, sorunlar konusunda ciddi ipucu verdiğini ifade eden Baysal, ancak rutin dışı tetkiklerle belirlenebilen mikroorganizmaların ve özellikle virüslerin varlığının da bu sonuçlara eklenebileceğini, riskin sanılandan büyük olduğunu söyledi. Baysal, şunları söyledi:
"Üretimden raf satış aşamalarına kadar metal kutu ambalaj, özellikle dudakla temas edilen kapak civarına kolonize olan mikroorganizmalarla temas edebilmektedir. Dudağın metal içecek kutuları ile teması, gündelik hayatta hastalık oluşturmayan, fakat fırsatçı enfeksiyon yapabilen mikroorganizmaların vücuda alınmasını sağlayabilir. Kullanım öncesi son aşamada, ellerle olan temas sırasında mikroorganizmaların kapak bölgesine bulaşması da önemlidir."
Kutulu içeceklerin yol açabileceği sağlık riskinin çeşitli önlemlerle azaltılabileceğini belirten Baysal, üretim aşamasında eklenebilecek basit bir koruyucu tabakanın kullanılması ya da alternatif kapak geliştirilmesiyle mikroorganizmanın vücuda geçmesinin minimalize edilebilieceğini, başta İtalya olmak üzere bazı ülkelerde koruyucu ambalaj uygulamasına geçilerek bu sorunun ortadan kaldırıldığını söyledi.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor