“Milli mücadelenin vapuru Alemdar”
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin katkılarıyla Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümünde, Gazi Alemdar Gemi Müzesi’nde, Doç. Dr. Evrim Şencan Gürtunca’yla “Milli Mücadelenin Vapuru Alemdar” adlı söyleşi düzenlendi. Alemdar olayını Türk ve Fransız kaynaklarıyla bir kitap haline getirdiğini belirten Gürtunca; “Alemdar’da esir alınanlar, esir alanları, esir almışlardır. Bu olay Türkiye’de mutlaka tarih kitaplarına girmelidir” dedi.
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin katkılarıyla Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümünde Gazi Alemdar Gemi Müzesi’nde Milli Mücadele döneminin önemli olaylarından olan Gazi Alemdar Vapuru konusu ele alındı. Başkent Üniversitesi Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Şencan Gürtunca, ‘Milli Mücadelenin Vapuru Alemdar’ söyleşisinde tarihi gerçeklere ışık tuttu.
Söyleşiye, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Belediye Başkan Yardımcıları Atilla Bulak, M. Tayyar Mendeş, Emniyet Müdürü Hasan Ünlü, Jandarma Komutanı Ali Akça, belediye meclis üyeleri, Gazi Alemdar Müze Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.
“TARİH KİTAPLARINDA YERİNİ ALMALI”
Başkent Üniversitesi Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Şencan Gürtunca, katılımcılara Alemdar olayıyla ilgili Türk ve Fransız belgelerinden elde ettiği önemli konular hakkında bilgi sundu ve bu olayı kitap haline getirdiğini söyledi. 18 Mart’ta, Milli Mücadelenin önemli olaylarından olan Alemdar’ı, Alemdar Müze Gemisi’nde anlatmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Gürtunca; “Başta Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Milli Mücadele döneminde üç önemli gemi var. Birincisi Bandırma, ikincisi Alemdar ve üçüncüsü Karadeniz…Detaylarına kitabımda belgeleriyle yer verdiğim gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün devreye girmesiyle Alemdar olayı çözülmüştür. Alemdar’da esir alılanlar, esir alanları, esir almıştır. Bu konu mutlaka tarih kitaplarında yer almalıdır ve kesinlikle Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmelidir” dedi.
Gürtunca’ya sunumunun ardından Kaymakam Yapıcı çiçek takdim etti. Başkan Yardımcısı Bulak, Alemdar tablosu hediye etti.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır