Zonguldak

MÜKELLEFİYET’İN FİLMİNİ DE YAPACAĞIZ

Çaycuma’da kitaplarını imzalayan Yazar Metin Köse, “Mükellefiyet” romanını sinema filmi yapmak için senaryo çalışmalarına başladığını söyledi

Abone Ol

Zonguldaklı Yazar Metin Köse, Çaycuma’da kitaplarını imzaladı. Çaycuma Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan imza günü, SEKA Sosyal Tesislerinde yapıldı. Etkinliğe Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, eski Belediye Başkanı Osman Metin Yurtbay, Lennestadt Belediyesi Uyum Meclisi Başkanı Nedim Kalembaşı, İyi Parti Çaycuma İlçe Başkanı Ahmet Köktürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, Yazar Hamit Kalyoncu, Vatan Partisi Devrek İlçe Başkanı Bahattin Durak, Eğitim-Sen Zonguldak İl Sekreteri İsmet Akyol, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan’ın yanı sıra kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.

ÇAYCUMA BÜYÜK DEĞİŞİM GÖSTERİYOR

İmza gününde konuşan Yazar Metin Köse,  Devrek doğumlu olduğunu, gençliğinin Kozlu’da geçtiğini söyleyerek, “Bu yörenin insanıyım. Çaycuma’nın özellikle son dönemde geçirdiği büyük değişimi mutlulukla takip ediyorum. Hem bu değişimi, hem de bugün sizlerle buluşmamı sağlayan Belediye Başkanımız Sayın Bülent Kantarcı’ya teşekkür ediyorum” dedi. Bir madenci çocuğu olarak, çocukluğunun hep madenciliğin konuşulduğu ortamda geçtiğini söyleyen Köse, “Babam yıllarca kazmacılık da yapmış bir baş madenciydi. Evimizde hep madencilik konuşulurdu. Bunlar bende birikti. Zamanla yazmak istedim. Yazdıklarım iyi bir yayınevinde çıkmalı duygusu hakim olunca, ilk romanın Mükellefiyet’i Doğan Kitap’a gönderdim. Herkes ‘Bunun oralarda bir tanıdığı var da kitaplarını peş peşe yayınlıyor’ diye düşünüyor. Ama bu işler öyle tanıdıkla falan olmuyor. Eğer iyi kitap yazamıyorsanız yayımlama şansınız yok. Doğan Kitap sağ olsun, yayımlamaya değer bulmakla kalmadı, ‘Devamını da yaz’ dedi. Ardından Göldağı ve Büyük Yürüyüş’ü yazarak ‘Zonguldak üçlemesi’ adını verdiğim seriyi tamamladım. Önümüzdeki günlerde Mükellefiyet’i senaryo haline dönüştürmek için bir yapımcı şirketle konuşacağım. İnşallah filmini de yapacağız” dedi.

YUNANİSTAN’DA SAFRANBOLU KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORLAR

Son kitabı “Aç Kapıyı Ben Geldim” hakkında da bilgi veren Köse, 1924 yılında yapılan mübadele ile Safranbolu’dan Yunanistan’ın Skydra kentine gönderilen insanların hikâyesini anlattığını söyledi. Bölgenin arkaik dönemlerden beri insan yerleşimine açık olduğunu söyleyen Köse, “Şimdi bizim yaşadığımız bu topraklardan birçok kavim geçti. Her biri iz bir iz bırakarak bizlerin kültürünü oluşturdu. Rumlar, Ermeniler burada yoğun olarak yaşadı. Safranbolu’da mübadil olan Rumlar Kurtuluş Savaşı’na büyük katkı sundu. Askerlerin giydikleri pabuçların en zor dikişlerini yapan Safranbolu Rumları, kiliselerinde bile Türkçe ibadete ediyordu. Ancak dönemin kendine özgü koşulları nedeniyle onlar da bu topraklardan ayrılmak zorunda kaldı. Yerleştikleri yerlerde Safranbolu kültürünü yaşattılar” dedi. Bölgedeki insanlık tarihinin izini sürmeye devam ettiğini de söyleyen Köse, şimdi de Amasra’yı kuran Kraliçe Amstrist’in romanını yazacağını sözlerine ekledi.

ANASI BABASI AYRI İKİ ÖZ KARDEŞİZ

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, söyleşinin ardından, izleyicilere, yan yana durduğu Metin Köse ile birbirine benzeyip benzemediğini söyledi. İzleyicilerin çok benzediğini söylemesi üzerine, “Anamız ayrı, babamız ayrı ama biz iki öz kardeşiz. Metin kardeşime yöre kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür ediyorum. Diğer kitaplarını da sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. Kantarcı Yazar Köse’ye, günün anısına, bir buket çiçek sundu. Etkinlik Köse’nin okurlarına kitaplarını imzalamasıyla son buldu.


Haber : 

Abone Ol