Yeni Ufuk’un Görüşü
Her salgında, ülkeleri yönetenler, “insan mı ekonomi mi” ikilemiyle karşı karşıya gelirler. Genel eğilim, “durumu idare etmek” şeklinde belirir. İnsan yaşamı her şeyin üzerindedir, ama ekonominin çarkları da dönmek zorundadır.
Bu gibi durumlarda kalkınmış/zengin ülkeler daha avantajlıdır. Çünkü pandemiden zarar gören insanlarına yardımda bulunma potansiyelleri, ötekilere kıyasla daha geniştir.
Bir ülke, hem borçlu/gerikalmış, ve hem de ülkeyi yönetenlerin bu gibi durumlarda ne yapacaklarının çok bilincinde olmadığı bir ülke ise, orada pandeminin ekonomik/sosyal/fiziksel yıkımı daha ağır olur.
00
Ülkemizde olduğu gibi !
00
Bu gerçek, her bir bölge ve kent için de geçerlidir. Ekonomik bakımdan gelişmiş bölge ve kentlerde pandemiye direnç daha fazla olur.
Ancak, pandemi sürecinin iyi yönetilmesi koşuluyla !
Ereğli’de iyi yönetildiğini söyleyemeyiz.
Belediye gayretliydi ama, kaymakamlık, biraz da yeterli elemanın olmayışı nedeniyle pandemi sürecini gereken titizlik ve şeffaflıkla yönetemedi.
Ereğli’de şu an da net bir pandemi tablosuna sahip değiliz örneğin…Halkın salgın konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, salgına karşı mücadelenin tavsamasına yolaçıyor. Bunun yanısıra test ve filyasyon olanaklarının çok kısıtlı olması Ereğli’de salgının yayılmasında etkili oldu.
İşyerlerinin kısmen kapatılması, halkın en çok yüzyüze olduğu işyerlerinde paket servis uygulanacak olması, yerel ekonomiyi biraz daha vuracak, esnaf perişan olacaktır.
Esnafı ve öteki işyerlerini rahatlatacak yardım organizasyonlarının da yetersiz olması, Ereğl’de de yeni iflaslara, işsizliğin büyümesine yolaçacaktır.
Bu yeni süreçte belediyenin daha aktif şekilde yeralması;, yaraların derinleşmesini kısmen de olsa engelleyebilir.
Yeni Ufuk
Haber :