NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi’nde Nevruz kutlamaları gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, “. Aynı gök kubbe altında yaşıyor, aynı yağmurda ıslanıyor, aynı güneşle ısınıyoruz. Onun için bu anlamlı günde gönül birliği içinde el ele, kardeşçesine bu günü hep beraber kutlayıp, birbirimize sımsıkı sarılmamız gerekir.”
BEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi’nde nevruz kutlamaları, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Hayırsever Zuhal Yılmaz ve katılımcıların fakülte bahçesinde Nevruz Ateşi’ni yakmasıyla başladı.
Protokol ve öğrenciler, Nevruz ateşi üstünden atlayarak Nevruz etkinliklerini başlattı. Etkinlikte Fakülte tarafından hazırlanan etli pilav ve ayran ikramında bulunuldu. Öğrenciler müzik eşliğinde Nevruz Ateşi etrafında oyunlar oynadı, eğlendi.
“NEVRUZ’UN DİLİ HER YERDE AYNI”
Dekan Azar, fakültenin konferans salonunda, gerçekleştirilen “Nevruz Kültürü” başlıklı konferansın açış konuşmasında, Nevruz’un Orta Asya’dan Kafkaslara, Ortadoğu, Balkanlar ve Anadolu’ya, Adriyatik kıyılarına kadar çok geniş bir coğrafyada yüzyıllardan beri düzenlenen, ırk, din, dil, etnik köken ayrımı gözetmeksizin, yerel renk ve inanışlarla kutlandığını belirtti.
Azar şöyle konuştu:
“Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirilip sembolleştirilir. Özü itibarıyla baharın gelişinin, tabiatın yeniden canlanışının simgesi olan bir günün adıdır. Her ülkede farklı şekillerde kutlansa da Nevruz’un dili her yerde aynıdır. Sevgi, barış, kardeşlik ve yaşama sevincidir.Bir ortak kültür ve zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı sonsuza dek kutlayabilmemiz, bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma isteğimize ve sevincimize bağlıdır. Tarihi çok eskiye dayanan nevruzu, insan hakları, kültürel farklılıklara saygı, demokrasi gibi kavramlara damgasını vurduğu çağımızda, paylaşma, dostluk, kardeşlik ve barışa uzanan bir köprü olarak değerlendirmek gerekir.
Bizlerin görevi, ortak kültür birliğimizin simgelerinden biri olarak dini, dili mezhebi, inancı ve etnik kökeni, siyasi görüşü ne olursa olsun asırlardan beri kutladığımız bu değerlere sahip çıkmak, özüne uygun olarak yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Çünkü bizler bir bütünün, bir vatanın, aynı ulusun, aynı milletin mensuplarıyız. Aynı gök kubbe altında yaşıyor, aynı yağmurda ıslanıyor, aynı güneşle ısınıyoruz. Onun için bu anlamlı günde gönül birliği içinde el ele, kardeşçesine bu günü hep beraber kutlayıp, birbirimize sımsıkı sarılmamız gerekir.”
“GÜNEŞİN KOÇ BURCUNA GİRDİĞİ GÜN….”
Konferansa konuşmacı olarak katılan Yardımcı Doç. Dr. Şaban Çelikoğlu ise Nevruz’un kültür kavramı içindeki yerini anlattı. Çelikoğlu, Kültürün popüler ve geleneksel olmak üzere iki bölüme ayrıldığını, Geleneksel Kültürün de somut kültürel miras ve somut olmayan kültürel miras diye kategorize edilebileceğini ifade ederek şunları dedi:
“Somut olmayan kültürel miras, bayramlar, gelenekler görenekler, törenler, halk oyunları ve el sanatlarıdır. Nevruz da somut olmayan kültürel mirasın önemli unsurlarından biridir. 2003’te UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni imzalıyor. 2009’da ise Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ve Türkiye’nin ortak başvurusuyla UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil oluyor.2010 yılından itibaren de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ı Dünya Nevruz Babyramı olarak kutluyor.
Nevruz eski iran takvimine göre yılın ilk günüdür. Bu nedenle farsçada nev yeni, ruz gün anlamına gelen kavramlardan Nevruz, Yeni Gün kavramı ortaya çıkmıştır. Nevruz aynı zamanda güneşin Koç burcuna girdiği 21 Mart tarihini ifade eder. Bu ilkbaharın başlangıcını ifade eden bir gündür. Nevruz yaşam döngüsünün başlangıcıdır. Kıştan çıkan canlılar baharla birlikte yeniden ağaçlar su yürür, tomurcuklar meyveye durur, hayvanlar yavrular. Bu şekilde yaşam döngüsü devam eder. Yine baktığımız zaman öneminden dolayı birçok toplum 21 Mart’ı yılbaşı olarak kabul edip kutlamıştır. Coğrafi açıdan 21 Mart Ekinoks günüdür. Bu tarihten itibaren güneşin ışınları kuzeye doğru hareket eder, kuzey yarımküre ısınmaya başlar.”
Konferans sonrasında Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencileri, Nevruz konulu şiirler seslendirdi.
Etkinliklere İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, Daire Müdürleri ve öğretim görevlileri de katıldı.
Haber :