ONBİNLER MEYDANLARDAYDI!..
Zonguldak'ta '1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü' büyük bir coşkuyla kutlandı.
Türk-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalar, sabahın erken saatlerinde Zonguldak'a geldi.
Tarihinde ilk kez Türk-İşin Zonguldakta Genel Maden İşçileri Sendikasının (GMİS) ev sahipliğin de düzenlediği 1 Mayıs Yürüyüşü ve Mitinginde on binlerce emekçi Zonguldaka sığmadı.
Zonguldak 100. Yıl Terminali önünde toplanan on binlerce emekçi ve emek dostu, buradan Milli Egemenlik Caddesini takip ederek Madenci Anıtına yürüyüşe geçti.
Yürüyüş ve mitinge, Türk-İş Yönetimi ile bağlı Sendikaların başkanları, Belediye Başkanları, AK Parti ve CHP Milletvekilleri ile Milletvekili adayları, MHP ile SP-BBP ve diğer partilerin milletvekili adayları, sivil toplum ve meslek odalarının başkan ve temsilcileri katıldı.
Türk-İşe bağlı sendikaların yanı sıra Hak-İş, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, Eğitim-Sen gibi işçi ve memur sendikaları konfederasyonuna bağlı şubeler, meslek odaları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci grupları gibi onlarca grup katıldı.
KORDONBOYUNA KADAR KUYRUK OLUŞTU
Madenci Anıtına gelen emekçiler, alana sığmayınca Gazipaşa Caddesi ile kordon boyuna kadar yayıldı.
Madenci Anıtında düzenlenen mitingde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ile Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı birer konuşma yaptılar.
Kutlamalar için Zonguldaka gelen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kürsüye başındaki sarı madenci baretiyle ve Zonguldak Kömür Spor atkısıyla çıktı. Atalay, konuşmasına Cahit Sıtkı Tarancının Memleket İsterim şiirini okuyarak başladı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalayın konuşmasının bir bölümü şöyle;
ZONGULDAKIN 5 BİN İŞÇİYE İHTİYACI VAR
1 Mayısta neden Zonguldaktayız. 13 Mayısta Somada, 28 Ekimde Ermenekte 330 kardeşimiz iş cinayetlerine kurban gitti. Bugün neden buradayız; Bu bölge bugüne kadar 5 bin maden şehidi verdi. Onun için buradayız. Bugün neden buradayız; Bu bölge maden ile anılıyor. Maden yoksa Zonguldak yok. Onun için buradayız.
Buradan Türkiyeye sesleniyorum, Ankaraya sesleniyorum; Bu ocaklarda 15 bin kişi çalışması gerekiyor. Maalesef şu anda 9 bin kişi çalışıyor. Zonguldakın 5 bin işçiye ihtiyacı var. Niçin buradayız; 2006da, 2009da işe girip 8 ay çalışan arkadaşlarımız var. Onların daimiye geçişi için buradayız.
Bu bölgede herkesin maden ile bağı var. Bu bölgede 5 bin maden şehidinin torunları var. Ülkeyi yönetenler Zonguldaka kulak vermeli, Türk-İşe kulak vermeli, Genel Maden-İşe kulak vermeli.
Buradaki sıkıntıları, problemleri bir an önce çözmeli.
7 Haziranda seçim var. Bu ülkede 13 milyon sigortalı var. 6 milyon civarında işçi emeklisi var. 3 milyon civarında işsiz var. 4 milyon civarında kayıt dışı çalışan var. Biz, çoluğumuz, çocuğumuzla bu ülkenin 50 milyonuyuz. 50 milyonun talebine ülkeyi yönetenler kulak vermeli.
"İŞÇİLERİMİZ, İŞ CİNAYETLERİNE KURBAN GİDİYOR"
Yoksa işçinin, çiftçinin, memurun dediğini yerine getirmeyeni alaşağı ederiz.
1983 senesinde Armutçukta 103 tane şehidimiz ve 1992 senesinde Kozluda 263 tane şehidimiz var. Bu ülkede şu anda biz bu mitingi yaparken, bu anmayı yaparken her gün 3 işçimiz iş cinayetlerine kurban gidiyor.
Biz çalışanlar bu ülkede köle düzeninde, asgari ücretle yokluk sınırında yaşamak istemiyoruz. Bu ülkede 800 bin taşeron işçisi var. Bunların 100 bini asıl işte çalışanlar. Bir an evvel onları kadroya geçirmek gerekiyor.
Bu ülkede şekerde, demiryollarında, karayollarında, ormanda, madende 20 yıldır geçici çalışanlar var. Onların kadroya geçmesi için bugün bu alandayız.
Bu ülkede bedeli hep emekçiler mi ödeyecek? Bedel ödemekten yorulduk, bedel ödemekten bıktık. Bunlara mani olmak için buradayız.
Zonguldak, Zonguldak olalı böyle kalabalık görmedi. Burada her görüşten, her siyasetten kardeşimiz var.
Biz Türk-İş olarak 64 yıldır işçiden yana olduk, çiftçiden yana olduk, masumdan yana olduk, mağdurdan yana olduk, emekçiden yana olduk.
Genel Maden-İş Sendikasının uzun zamandır Türk-İşten bir talebi var. Allah mekanını cennet etsin Şemsi Denizer ile çalıştım. Ramazan Denizer ile çalıştım, Ramis Muslu ile çalıştım, Eyüp Alabaş ile çalıştım. Şimdi yeni Genel Başkanımız Ahmet Demirci var, beraber çalışmaya devam edeceğiz. Zonguldakta işçi açıkları kapansın diye, 1 Mayıs Zonguldakta kutlansın diye gayret ettiler. Nasip şimdiymiş.
"İŞÇİ TALEBİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ"
Bu sene 200 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi var. Bu sözleşmeleri seçimden önce bitirmek mecburiyetindeyiz. Onun için Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ayın 25inde Çalışma Bakanına teklifi sundu. Başbakana dün ifade ettim, bugün bu alandan ifade ediyorum, 7 Hazirandan önce sözleşmeleri bağıtlamak istiyoruz.
Vergi diye bir bela var başımızda. Ocak ayında yüzde 15, 20, 25, 27 diye artıyor. Ocak ayında 2 bin lira maaş alan bir işçinin bu maaşı yıl sonuna doğru bin 640 liraya düşüyor. Bu çarpıklığı düzeltmek mecburiyetindeyiz. Bu vergi sistemini yüzde 15e çekmek mecburiyetindeyiz. Bu Zonguldaktaki işçilerin talebi, bu alandaki işçilerin talebi, Türkiyedeki işçilerin talebidir.
Zonguldaktaki siyasi partilere seslenmek istiyorum, kitle örgütlerine seslenmek istiyorum; En kısa zamanda madene yeterli işçi alınmalıdır.
Sendikalara, bizlere düşen görev var. İnandığınız, itimat ettiğiniz ve güvendiğiniz insanları başınıza getirin. Sizi temsil ettiği süreçte başınızda tutun. Görevini yapmıyorsa yollayın gitsin.
Marmara Bölgesinde bulunan Türk-İşe bağlı 200 tane başkanımız ile 8 Mayısta Ereğlide 3 günlük toplantı yapacağız. Arkasından 15-16 Mayısta Zonguldakta işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili toplantı yapacağız. İşçinin parasını eğitime ve sosyal yaşama harcamak durumundayız. Sendikacı arkadaşlara buradan sesleniyorum. Bu doğrultuda herkes hareket etmek mecburiyetinde.
24. Dönem Meclisi kapanırken bizlerle ilgili yasa çıktı. Meclis 4,5 sene içinde en iyi yasayı çıkarttı. Buradan Mecliste grubu olan tüm partilere teşekkür ediyorum. Madenci 2 gün güneşi görsün dedim, 2 gün güneşi görecek madenci. Bu talep Zonguldakın ve madencilerin talebiydi. 23 Nisanda yasa onaylandı. Artık madenci haftada iki gün güneş yüzü görecek.
DEVLET KAPATIYOR! PATRON AÇIYOR; İŞÇİ ÖLÜYOR!
Devlet özel ocakları kapatıyor, patron açıyor içeride insanlar ölüyor. Bunu ülkeyi yönetenlere ifade ettik. Dedik ki kapalı ocağı açıp içeride madenci ölüyorsa bunun cezası hapis olmalıdır dedik o yasa da çıktı.
2003e kadar madende ölen arkadaşlarımızın aileleriyle ilgili haklar çıktı. Ama bir şey yapılmadı. 1992 senesinde ölen 263 madenci arkadaşlarımızın ailelerinden halen mağdur olanlar var. Bu alandan sesleniyorum; Bir an evvel onlarla ilgili düzenleme yapılmalı.
Bu bölge mağdur bölge. Bu bölge mazlum bölge. Bu bölge derdini anlatmakta sıkıntı çekiyor. Biz bugün Zonguldakın, bu bölgenin derdini anlatmak için sizlerle buradayız.
Atalay, bir talebi daha olduğunu belirterek, Zonguldakın takımı 3. Ligde. Bir takım 3. Ligde olursa şehir de 3. Ligde olur. Siyasilere, belediye başkanıma sesleniyorum; Zonguldak Kömür Spora sahip çıkın, takım 2. Lige çıksın dedi.
DEMİRCİ: TTKYA İŞÇİ ALINSIN, ÜRETİM ARTSIN
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 1 Mayıs Mitinginde bir konuşma yaptı.
Demircinin konuşması şöyle;
Türk-İşimizin çok değerli Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri
Sendikalarımızın çok değerli Genel Başkanları ve Yöneticileri
Değerli milletvekillerimiz, milletvekili adaylarımız ve Belediye Başkanlarımız...
Meslek odalarımızın, demokratik kitle örgütlerimizin ve Siyasi Partilerimizin değerli yöneticileri;
Türkiyenin dört bir yanından Zonguldaka, Emeğin Başkentine gelen işçi arkadaşlarım;
Zonguldakın, Bartının, Karabükün köylerinden, mahallelerinden akın akın Madenci Anıtına gelen sevgili madenci kardeşlerim, Sevgili analar, bacılar, çocuklar, öğrenciler, işsiz kardeşlerim, emekli ağabeylerim, esnaf ve çiftçi kardeşlerim
Sevgili emekçi kardeşlerim ve emek dostları, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı olarak hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyor, 1 Mayıs İşçi Bayramınızı kutluyorum. Hoş geldiniz.
Zonguldaka, Emeğin Başkentine yakışan bu görkemli ve coşkulu tabloyu yaşattığınız ve sesimizi sadece Türkiyeye değil, tüm dünyaya duyurduğunuz için hepinize teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum.
Geçtiğimiz yıl Soma ve Ermenekte yaşadığımız iş cinayetlerinde kaybettiğimiz madenci kardeşlerimiz başta olmak üzere, tüm maden şehitlerimizi ve iş kazalarında kaybettiğimiz tüm işçi arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum.
Yakınlarına Allahtan sabır diliyorum.
Maden şehitlerimiz anısına; 1 Mayıs, İşçilerin, Emekçilerin Uluslararası, Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü, burada Madenci Anıtında, Emeğin Başkenti Zonguldakta kutlama önerimizi kabul eden Türk-İş Başkanlar Kurulumuza ve Yönetim Kurulumuza, çok değerli Genel Başkanımız Ergün Atalaya huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.
"TARİH, HER ZAMAN BİZİ HAKLI ÇIKARDI"
Biz Zonguldak bölge insanı olarak tam 167 yıldır çok ağır bedeller ödeyerek madenciliği öğrendik.
Biz, sadece madenciliği değil, ülkemize, milletimize, doğal zenginliklerimize, işimize, aşımıza sahip çıkmayı da öğrendik. Yeri geldi uluslararası şirketlere, yeri geldi yabancı devletlere, yeri geldi kendi hükümetlerimize karşı mücadele ettik. Her seferinde, yeraltı maden işletmeciliğinin ciddi bir iş olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini ve daha da önemlisi, devlet ciddiyetinin şart olduğunu söyledik. Ve tarih, hep bizi haklı çıkardı.
TTK, MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN OKULUDUR!
Ne yazık ki biz bugün buradan yine ülkemizi yönetenleri uyarıyoruz. Bu kadar bedel ödedik hala aynı yanlışlarda ısrar etmeyiniz. Biz, iş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz.
Zonguldak Taşkömürü Havzası Türkiye Sanayisi için bir güvencedir. Koklaşabilir özelliği olan taşkömürü Türkiyede başka bir bölgede yok. Onun için Erdemir ve Kardemir burada. Ya üreteceksiniz, ya ithal edeceksiniz.
Biz diyoruz ki burada en az 100 yıllık kömürümüz var. Paramız dışarıya gitmesin, insanlarımız işsiz kalmasın.
Biz üretelim, ülkemiz kalkınsın, insanlarımız iş bulsun, Zonguldak göç etmesin. Türkiye Taşkömürü Kurumu, madencilik sektörünün okuludur.
Bunu yaşayarak gördük. Türkiyenin TTKye ihtiyacı var. Türkiyenin Zonguldaka ihtiyacı var.
Türkiyenin 50 milyar dolar civarında cari açığı var.
Sadece taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz.
Bölgemizde bulunan Kardemir, Erdemir ve enerji santralleri bile ithal kömür kullanıyor.
Yazıktır, günahtır. Tıpkı 1920lerdeki gibi Zonguldaka sahip çıkmak ve ülkemiz sanayisini canlandırmak mecburiyetindeyiz.
TTKye en son 2009 yılında toplu olarak 3 bin işçi alındı. Emeklilikler hızla devam etti, ediyor.
Çalışan sayısı 9 bine indi. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimini yapıyoruz.
Zonguldak yıllardır çok göç veriyor ve yine tarihimizde ilk kez Zonguldakta emekli sayısı, çalışan sayısını geçti.
TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi açıklarının giderilmesini istiyor.
2013 yılında 3 bin 200 işçi alınmasını istedi. Ama hala alınmadı.
Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. Bu zararın sorumlusu çalışanlar değildir.
Zarardan sorumlu olan siyasi iradedir. Çünkü işçi almak, yatırım yapmak onların elindedir.
İşçi alınsın, üretim artsın ve TTKnin zararı ortadan kalksın.
Ve Zonguldak göç etmekten kurtulsun. Buradan Hükümeti uyarıyoruz, TTKye işçi almak yerine küçültmek, kapatmak, özelleştirmek gibi yan yollara sapmak geçmişte olduğu gibi hem can kaybına, hem de zararın daha da artmasına sebep olacaktır.
Biz Genel Maden İşçileri Sendikası, maden işçileri ve bölge insanı olarak bu dayatmalara izin vermeyecek ve her türlü demokratik hakkımızı kullanarak mücadele edeceğiz.
Genel seçim sürecinde madenciler ve bölge insanı olarak tüm siyasetçileri dikkatle takip edeceğiz.
Biz, kendi doğal kaynaklarımızı tespit etmek üzere Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürkün talimatıyla kurulan Maden Tetkik Arama Kurumunun, personel ve teknoloji açısından güçlendirilmesini istiyoruz.
Biz, TTK ve MTA çalışanlarının ücret farklılıklarının giderilmesini, eşit işe eşit ücret verilmesini istiyoruz.
Gruplu çalışan arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesini istiyoruz.
Biz, Ülkemiz doğal kaynaklarına sahip çıkanlara, TTKye ve MTAya sahip çıkanlara, işçi alıp üretimi artıracak olanlara, Zonguldakta ve bölgemizde göçü durduracak olanlara sahip çıkacağız.
Yeraltında çalışan maden işçilerinin haftada 2 gün tatil yapması için büyük destek veren değerli Genel Başkanımız Ergün Atalay başta olmak üzere, katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.
2 asgari ücret uygulamasını mahkemelik yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığını ve ilgili bürokratlarını da, Çalışma Bakanlığının görüşleri doğrultusunda yasayı uygulamaya davet ediyoruz.
Bu duygularla hepinize tekrar sevgi ve saygılarımızı sunuyor, 1 Mayıs İşçi Bayramınızı kutluyorum.
Sağ olun, var olun
MMO Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da, iktidarın özelleştirme politikasını eleştirdi. Taşeronlaşmaya son verilmesini istedi.
ATALAYA MADENCİ FOTOĞRAFI HEDİYE EDİLDİ
Konuşmaların ardından Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, maden işçilerinin ocakta yemek yerlerken çekilmiş bir fotoğrafını Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalaya hediye etti.
TOPLANAN 45 BİN İMZA ATALAYA TESLİM EDİLDİ.
Maden işçilerinin TTKye işçi alınması, ücret farklılıklarının giderilmesi, gruplu işçilerin daimiye geçirilmesi, kıdem tazminatına dokunulmaması talepleriyle topladıkları 45 bin imza da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalaya teslim edildi.
Yürüyüş ve miting boyunca, Maden işçisi onurumuzdur, İşçi alınsın üretim artsın, Madenler halkındır kapatılamaz, Emeğin Başkenti şanlı Zonguldak, Geliyor, geliyor madenciler geliyor, Madenci feneri sönmeyecek, Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz, Yaşasın emek dayanışması, Yaşasın 1 Mayıs sloganları atıldı.
Haber :