Ören halkı sordu, Başkan Posbıyık yanıtladı..

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 27 Ağustos günü akşamı, kentin en yeni mahallelerinden biri olan Ören'e giderek, yerleşim birimindeki temel sorunlar hakkında vatandaşlara bilgi vermek için düzenlenen halk toplantısına katıldı.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 27 Ağustos günü akşamı, kentin en yeni mahallelerinden biri olan Ören’e giderek, yerleşim birimindeki temel sorunlar hakkında vatandaşlara bilgi vermek için düzenlenen halk toplantısına katıldı.

 

Başkan Yardımcısı Turan Çınar ve Belediye Yapı Kontrol Müdürü Nezih Anıl ile birlikte Ören Mahallesi’ne giden Belediye Başkanı Halil Posbıyık, önce Muhittin Öztürk’ün Meşelik Sokak’taki evine misafir oldu. İftarını burada yapan Başkan Posbıyık ile birlikte, gerçekleştirilen ev ziyaretinde Ören Muhtarı Halil Sever ve çok sayıda vatandaş da yer aldı.

 

“İSKAN VE RUHSAT OLMAZSA SU VEREMEYİZ.”
İftar yemeği sonrasında, Muhittin Öztürk’ün evinde kendisiyle birilikte misafir edilen vatandaşlara mahallenin durumu ile ilgili olarak bilgiler veren ve talepleri dinleyen Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ilk olarak su meselesi üzerinde durdu. İskan ve ruhsat eksikliğinden dolayı birçok hanenin su abonesi alamadığı Ören’deki bu sorunun ortanda kalkmasını en çok isteyenlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Posbıyık; ”Ben de Ören Mahallesi’nde suyun akmasını isterim; ama Ören’de su hattı yok. Neden yok?  Su vermek iskan ve ruhsata bağlı. İskan ve ruhsatı olmayan yerlerde su vermek bir buçuk sene ile beş sene arsında hapis cezasını getirir. İskan ve ruhsatı olmayan yerlere su veren belediyelerin yöneticileri yargılanırlar. Memurlarımız, dolayısıyla da buraya gelip abonelik verdiği takdirde direkt olarak mahkemeye verilirler… Geçmişte zaman zaman hükümetler tarafından aflar çıkarılmıştır. Bazı yerlere geçici su verilmiştir. Şu anda da örneğin iskan almasan dahi ruhsat alırsan inşaat abonesi olarak su verilebiliyor. Ben de bu sorunun çözülebilmesi için Ören halkına yardımcı olmaya çalışıyorum bir taraftan. Bundan sonra da yardımcı olacağım.”, dedi.

 

“İLK YAPILMASI GEREKEN, BU BÖLGEYE İMARI GETİRMEKTİR.”
Karadeniz Ereğli Belediyesi’nde su sıkıntısı olmadığını kaydeden Belediye Başkanı Halil Posbıyık; “Su bağlayabilsem, bu mahallede vanaları patlatırım; ama bu şartlarda belediye olarak Ören’e su vermem mümkün değil. Dolayısıyla burada öncelikli olarak yapılması gereken, imarı bu mahalleye getirmektir. İmardan sonra da bir af beklemek lazım.”, cümleleriyle görüşlerini sundu. Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak su konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını ısrarla vurgulayan Başkan Posbıyık, tek gayelerinin yasal yollardan Ören halkına su verebilmek olduğunu, bunu sağlamanın ilk yolunun da önümüzdeki aylarda tamamlanacak imar revizyonu olduğunu söyledi. Başkan Posbıyık, yeni yılın başına kadar bu imar revizyonunun biteceğini umut ettiklerini belirtti.

 

VATANDAŞ SORDU, BAŞKAN YANITLADI
İftar için Muhittin Öztürk’ün evine konuk olan Başkan Posbıyık, saat 21.00 sularında da Ören Mahallesi’ndeki bir kıraathanenin bahçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Örenlilerin düzenlediği halk toplantısında, kendisinde sorulan sorulara yanıtlar veren ve mahallenin temel sorunları hakkında da bilgi alan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, düzenlenen halk toplantısında da Ören Mahallesi’nde yaygın hale gelen yanlış yapılaşmaya işaret etti ve halkın bu konuda hassas ve duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.

 

“YANLIŞ YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYİN.”
Ören genelinde hızlı ancak yanlış bir yapılaşmanın devam ettirildiğini vurgulayan Başkan Posbıyık; “Çoluk çocuğunuza kalacak bu evlerin iskanı olmayacak, ruhsatı olmayacaksa ne işe yarayacak? İleride kat mülkiyeti de yapamayacaksınız. Kızınıza, oğlunuza ayrı ayrı ev veremeyeceksiniz. Tapuda muamele göremeyecek mülkleriniz. Elinizde sadece hisse bazında bir tapu olacak. Evle ilgili hiçbir şey yapamayacaksınız. Burada yaptığınız her yanlış yapılaşma da kendi kendinize ihanet etmek veya malınızı çöpe atmak demektir. Sizin yeni inşaatlara asla müsaade etmemeniz lazım; ama sizin yapmanız gerekeni ben yapıyorum ve burada boşu boşuna zabıta tutuyorum. Yeni yapılan inşaatlara müsaade etmeyeyim de halka yardım edeyim, diye uğraşıyorum. Bunu yaptığım için de “İntikam alıyor” gibi laflarla hakaret de yiyorum.”, dedi.

 

“İNTİKAM ALMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL.”
Ören’deki iskansız ve ruhsatsız binaların çokluğuna işaret eden ve buna rağmen yanlış yapılaşmanın ısrarla sürdürülmek istendiğini hatırlatan Başkan Posbıyık, bunu önlemek amacıyla alınan tedbirler için; “Posbıyık Ören’den genel seçimlerin intikamını alıyor” gibi dedikoduların yapıldığına vurgu yaptı ve kendisinin intikam gibi bir duygu içerisinde olmasının mümkün olmadığına değindi. “Sizin mahallenizdeki oyların yirmi misli- elli misli de oy gelse Neriman Posbıyık yine seçimi kazanmıyordu zaten. Neyin intikamını alabilirim ki ben? Biz, bu mahallenin kullandığı oylarla seçim kaybetmiş falan değiliz. Nasip değilmiş Neriman Hanım’ı milletvekili yapmak. Olsaydı Ereğli’den bir milletvekili olurdu. Ama Çaycuma, Devrek gibi yerlerden milletvekili çıkarmak daha çok hoşumuza gidiyor bizim halk olarak; ben de bunu anlayamıyorum.”, dedi.

 

İMAR REVİZYONUNU BEKLEYİN
Vatandaşlardan gelen her soruya detaylı olarak yanıtlar veren Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Az önce çok güzel yapılmış bir evde iftar yemeğimizi yedik. Merdivenleri bile mermerden yapılmış. Ama neye yarar? İlerde satmaya kalksalar satamazlar. Tapusu seyim üzerinden olduğu için, ruhsatı ve iskanı olmadığı için hiçbir şey yapamayacaklar bu evle ilgili. Malın değeri on liraysa satabilecek beş liraya. İmarı olmadığı için elektriği olmayacak, suyu olmayacak. Böyle büyük bir ev yerine kent merkezinden küçük bir daire almak daha iyi.
Size bir başka tavsiyem de şudur: Buralarda fazla masraflı işler yapmayın. Evlerin durumuna göre imar revizyonun beklenmesinde ve yol planlamalarını görmekte yarar var. Mevzi imar alabilen mülklerde elektrik ve su aboneleri bağlanabilir; ama çevre evlerde aynı mevzi imar olmadığı için imar revizyonunu beklemeleri gerekecek diğer altyapı hizmetleri için. Ama resmi olarak suyunu da elektriğini de alabilir bu evler.”

 

ÖMERLİ GİRİŞİNDEKİ KAVŞAK TEHLİKE SAÇIYOR
Düzenlenen halk toplantısında bir vatandaşın sorusu üzerine, Ömerli Mahallesi girişinde bulunan kavşağa da değinen Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık,  söz konusu kavşağın, yeni hastane yapıldıktan sonra o bölgenin en tehlikeli yerlerinden biri olacağını kaydetti. Ömerli yolu için Karayolları’na onlarca defa müracaat ettiklerini hatırlatan Başkan Posbıyık; “O yol Karayolları’na ait olduğu için biz çivi bile çakamayız. Oraya yuvarlak, dönerli bir kavşak istiyoruz. Onlar da kabul etmek istemiyorlar. Ne için? Alaplı’dan itibaren bir çevre yolu yapılacak o bölgeye. Alaplı’daki taş ocağının oradan başlayacak, yeni terminalin yapılacağı alana kadar bir çevre yolu yapılacak. Projeleri bitmek üzere; yakında ihaleye çıkılacak. Orada bir kavşak var. Yakında yeni terminal çalışmaları da başlıyor. Oradaki kavşağa yakın olduğu için aynı noktaya bir başka kavşak daha yapmak istemiyorlar; yan yol vermek istiyorlar. Biz de ısrarla, yan yolun burada yararlı olmayacağını ifade ediyoruz. Ölümlü büyük kazalar olur, diye kavşak yapılması için sürekli talepte bulunuyoruz. Ancak henüz

bir netice almadık.”, dedi.

 

“DEDİKODULARA İTİBAR ETMEYİN”
Yeni terminal ve Yeni Devlet Hastanesi ile ilgili olarak ortaya atılan bazı dedikodular olduğunu da hatırlatan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyk, Yeni Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi için çalışmaların on beş gün sonra fiilen başlayacağını söyledi. Başkan Posbıyık;  “Yer tespitini yaptık. Devlet; muhteşem, modern bir hastane yapıyor buraya. Hastanenin yan tarafında yapılacak olan terminalin de projeleri bitti. Teslimat yapıyoruz kendi aramızda. Önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacağız. Altı ay ile bir sene arasında da yeni terminalin temeli fiilen atılmış olacak. Buna rağmen “Halil Posbıyık buradan hastaneyi de kaydırdı, başka bir yere aldıracak” gibi laflar üretiliyor. Yalan hep bunlar. Hastanenin bu bölgeye yapılmasını en çok isteyenlerden biri benim. Başkalarına kalsa yeni hastaneyi mevcut hastanenin önüne yapacaklardı. Orada yeni bir hastane olmazdı; trafik sıkışırdı. Aynı zamanda benim amacım Ereğli’yi Subaşı’na kadar genişletmek. Terminali de bu bölgeye yapmamın sebebi o. Soğanlıyörük’e Fen Lisesi yapılmasını da en çok isteyen bendim; ama mezarlık çıktı orada. Ereğli’nin gelişme bölgesi Subaşı yönü. Yeni hastanenin de aynı bölgeye yapılması için zorladım. Müteahhidi ile de görüştüm; hastanenin çalışmaları yakında başlıyor. Ereğli’yi genişletmek için de bildiğiniz gibi Soğanlıyörük ile Pınarcık’ı da mahalle yapmak istedim.”, dedi.

 

ERDEMİR, RAYLARI ALMAKTAN VAZGEÇTİ
Sahil bandında yapılan yeni düzenlemelerde, Kandilli-Ereğli arasındaki tren yolunun raylarının üzerine beton dökülmesi ile ilgili olarak üretilen dedikoduların vatandaşlar tarafından hatırlatılması üzerine bu konuya da açıklık getiren Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir ofis önünden başlayarak Eski Tren İstasyonu mevkiinde sona eren demiryolu rayların, düzenlenen bir  protokol ile geçmişte Erdemir’e satıldın bilgisini aldıklarını açıklayarak, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Zaten o rayları da zamanında Erdemir döşemiş Kandilli’den gelen vagonları fabrikaya götürebilmek için.  O raylar bildiğiniz gibi uzun yıllardır kullanılmıyor. Hatırlarsınız, sahil yapılırken de Erdemir, demiryolunun kenarında bulunan tel örgüleri kaldırtmak istememişti. Eylem yaparak o tel örgülerin kaldırılmasını sağlamıştım. Halk buradan yürüyecek, diyerek tel örgüleri kaldırtmıştım. Ancak bu dönemlerde sahilde yürüyüş yapan vatandaşlarımızın sayısı arttı Ereğli’de. Bizden de tartan pist istediler. Parkeye basıldığı zaman bacak damarlarında sertleşme yaptığı için doktorlar sürekli uyarıda bulunuyorlar. Kauçuk kaplamalı tartan pistte yürüyüş yapıldığı takdirde yürüyüşün daha sağlıklı olacağını uzmanlar söylüyorlar. Biz de sahilin 2 metre genişliğindeki bir bölümüne tartan pist, 1.60 metre genişliğindeki bölümüne de bisiklet yolu yapmaya karar verdik. Bu çalışma öncesinde de Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazdık. Burada demiryolları var; bu demiryollarını Kandilli-Ereğli arasında tren çalışmadığı için alabilirsiniz, dedik. Demiryolları da rayların kendilerine değil, Erdemir’e ait olduğunu bildirdi. Erdemir Genel Müdürlüğü’ne müracaat ettik. Oradan vinç, kamyon, diğer araçlarla birlikte personel gönderdiler. Üç gün boyunca Ofis önünden Kahverengi Kafe’nin önüne kadarki bölümde bulunan rayları aldılar. Ancak bu çalışmaları yaparken çok uğraştılar. En sonunda da bize telefon açarak bu çalışmadan vazgeçtiklerini belirttiler. İş gücü ve makineler için harcadığımız maliyet, rayların kendisinden daha pahalı, dediler. Bunun üzerine bir-iki hurdacı ile görüştük. Bu rayları sökmelerini, bize de parasını vermelerini talep ettik. Onlar da maliyetini kurtarmayacağını belirterek teklifimizi kabul etmediler.”
 


Haber : 

Abone Ol