Ortaylı, Milli Mücadele döneminde İzmir'i DEÜ'de anlattı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'in Kurtuluşunun 100 Yılı Etkinlikleri dizisinin
ilkini Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın katılımlarıyla gerçekleştirdi. Ortaylı,
"Burası doğrunun konuşulduğu, yurt sevgisinin, Türk tarihinin ve Türk kimliğinin iftiharla taşındığı bir memlekettir" dedi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise etkinlikte yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizin temel kazanımlarını korumak ve 9 Eylül ruhunu yaşatmak, üniversitemizin geçmişten günümüze sahip olduğu ilkelerini de oluşturuyor. Çünkü aziz milletimize, minnetimizi ve şükranlarımızı takdim etmenin; kaderi, kentimizle mühürlenen üniversitemizin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz" dedi.
İZMİR (İGFA)- Adını İzmir'in kurtuluşu ve Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesini simgeleyen günden alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100 yılında gerçekleştireceği etkinlikler dizisinin ilkini Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın katılımıyla DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda gerçekleştirdi.
DEÜ mensuplarına ve öğrencilere seslenen Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstiklal Savaşının 100 zafer yılı dönümünde olduklarını belirterek, "İstiklal Savaşı ismi daha sonra Kurtuluş'a çevrilmiştir, doğrusu da budur. Zira, 1918 Ekim'in sonundaki Mondros Mütarekesi ile Türkiye bir işgal altına girmiştir. Bu işgal, yapılan muamele dolayısıyla yüz kızartıcıdır. Memleketimiz hırsla bir savaşa girmediği halde, kendini korumak için savaşmıştır. En çok kayıp veren, en umulmadık yerlerde savaş kazanan bir memlekettir. Şairin ‘Savaş bizi çöllere attığı zaman gölgene sığındık, karlı dağlara attığı zaman renginde ısındık' sözünde olduğu gibi milletimiz Sarıkamış'tan sıcak çöllere kadar birçok yerde mücadele vermiştir" dedi. İzmir'in işgalinin bir plan konusu olduğunu belirten Ortaylı, "Dört yıllık harbin sonunda İngiltere ve Fransa yorgundu. Savaşa geç giren
Yunanistan'ı kullandılar. İstanbul'un işgalinde en çok korkulan konulardan biri de İngilizlerin komutayı Yunanlılar'a bırakma ihtimaliydi. Yunanlılar, İzmir'de komutadan ve idareden anlamayan bir ülke olduklarını gösterdiler. İzmir'in altını üstüne getirdiler" ifadelerini kullandı.
"ASRIN ZAFERİNİN 100.YILI KUTLU OLSUN"
"İzmir yenilikleri takip eden bir memleket olmuştur" diyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Burası doğrunun konuşulduğu, yurt sevgisinin, Türk tarihinin, Türk kimliğinin iftiharla taşındığı bir memlekettir. Mustafa Kemal Atatürk, ‘İzmir'i de İzmirlileri de severim' diye boşuna dememiştir" dedi. İzmir'e yerleşenlerin büyük bir bölümünün vatanlarını terk ederek bu şehre sığındığını söyleyen Ortaylı, "İzmir'e birçok insan Kafkasya'dan, adalardan ya da Girit katliamından kurtulup gelmiştir. Bugünkü Yunanistan'dan, Bosna'dan, Güney Bulgaristan'dan kalkıp buralara gelmişlerdir. Çoğunun arkasında çok acı hatıralar vardır" diye konuştu.
Ortaylı, "İzmir'in kurtulmasını, 9 Eylül 1922 tarihini onlar ‘paradise lost' olarak ifade ediyorlar. Kaybolmuş bir cennet yok. Her yere binalar dikmezseniz, turizm yapacağız diye kıyıların üstüne olur olmaz şeyler inşa ettirmezseniz, güzel İzmir kaybolmaz, bundan daha güzel olur. Cennetimizi kendimiz korumak zorundayız" açıklamasında bulundu. İzmir'in bir Akdeniz şehri olduğunu vurgulayan Ortaylı, "Asrın zaferinin 100.yılı kutlu olsun, asıl zafer bundan sonra başlıyor" diye konuştu.
Haber : İGFA
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor