Rektör Özer'den, KGD'ye ziyaret..
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer, beraberinde ZKÜ Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Yrd.Doç.Dr.Halil Yıldırım ile birlikte Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni (KGD) ziyaret ederek, Osman Sav başkanlığındaki yeni Yönetim Kurulu'na başarılar diledi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer, beraberinde ZKÜ Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Yrd.Doç.Dr.Halil Yıldırım ile birlikte Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni (KGD) ziyaret ederek, Osman Sav başkanlığındaki yeni Yönetim Kurulu’na başarılar diledi.
Gazetecilere ihtiyaçları olduğunu belirten Rektör Özer, ziyarette yaptığı konuşmada, “Üniversite olarak yaptığımız çalışmaları tanıtmak anlamında, hem yanlış yaptığımızda eleştiri boyutunun devreye girmesine ihtiyacımız var. Çünkü bizim istediğimiz iyi şeyler olması, üniversite için iyi şeyler olması, şehrimiz için iyi şeyler olması. Onun için sadece olumlu şeyler değil, bizim göremediklerimizi de sizlerin gündeme getirmeniz çok önemli. Bizim istediğimiz şey iyi şeyleri yapmak. Sizlere ihtiyacımız var” dedi.
Gündemdeki konular ile ilgili açıklamalarda da bulunan Rektör Özer, eleştirilere tahammül edilmesi gerektiğini söyledi. Özer, “Yönetici olan insanların tahammül sınırları geniş olması lazım. Eğer kendi çalıştığınız yoğun tempoyu göz önüne alarak her eleştirinin haksız olduğu kanısına varırsanız, o zaman yanlış yapmaya başlıyorsunuz. Gerçek olan sizin yaşadığınız değildir, gerçek olan yansımalardır. Tahammüllü olmak lazım, dinleyebilmek lazım… Hem yönetimleri demokratik kılıyor, hem yönetici körlüğünü önlemiş oluyor, hem de o eleştirilerden yararlanıp, faydalı işler yapma fırsatı tanıyor. Asıl olan burada anahtar kelime tahammüldür. Dinleyebilmek lazım, tahammül edebilmek lazım... ‘Üniversiteler en özgür ortamlar’ diye biliyorsak, üniversite içindeki özgürlük ortamını sağlamamız lazım, hem de dışarıdan gelen eleştirinin tahammül edebilmemiz lazım. Burada hakkaniyet sınırlarına dikkat etmek önemli... Eleştirilerin kötü niyeti olabilir mi, olabiliyor. İyi niyetli olduktan sonra çözülemeyecek hiçbir şey yoktur” diye konuştu.
Sağlık Meslek Yüksekokulu’na kendisinin de çok ihtiyacı olduğunu kaydeden Özer, “Sağlık Meslek Yüksekokulu’nu ben verdim. Hiç kimse haber yapmadı. Aslında oraya benim de çok ihtiyacım vardı. Zonguldak’ta bazı şeyleri direttiğimde kentin çıkarı için diretiyorum. Şimdi orada 2-3 bin öğrenci daha olacaktı. Baktık öyle bir hale geldi ki, işin içinde çıkılmaz hale geldi. Kente sağlık yatırımı yapılacak, üniversite bunun önünde engelmiş gibi görünüyordu. Valinin değişimiyle, Vali Bey’inde elini güçlendirmek, ‘bu problemleri çözsün’ diye vazgeçtik” dedi.
Yeni fakülte binalarının açılacağını da belirten Rektör Özer, şunları söyledi;
“Devletten bütçe alıyorsunuz bunu planlamanız lazım. Olmayan temennilerin üzerine plan yapmanız mümkün değil. Aslında makro bir planlama yapıldığı zaman başka büyük arazileri ihtiyaç yok. Üniversite dağılıyor o zaman. 11 ayrı kampus var. Öğrenci bir üniversite ikliminde yaşayamıyor. Bir bina var, geliyor ve geri gidiyor. Mühendislik Fakültesi’nin binaları en eski binalar. Bu seneki yatırım bütçemiz 23 milyon civarındaydı. Bunun içinde Diş Hekimliği Fakültesi binasına başlayacağız. Kanser Tedavi Merkezi var, en önemlisi bu benim için. Aslında 10 yıllığını tamamlamış hastanelere Kalkınma Bakanlığı sağlık sektöründe yatırım bütçesi veriyor. O bir-iki hafta Ankara’da bayağı bir efor sarf ettik. Bütçeyi bir yıllık olarak aldık. 2012 yılında başlayacak ve inşallah 2012 yılı içinde bitecek. Kanser Tedavi Merkezi, bu Zonguldak için çok büyük bir avantaj. Diş Hekimliği Fakültesi yeni binası yapılacak. Bu sene Onkoloji Merkezi’ni de devreye sokacağız. Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nin açılışını da yapacağız, Bakanımızın katılımıyla. İnsan kaynaklarımızın kalitesini artıracağız ve teknolojik imkanları kullanacağız. Sağlık hizmetinin çeşitliliğini artıracağız. Hastalarımız asla Ankara ve İstanbul’a gitmeyecek. Sağlık hizmeti alan insanlarımızın vatandaşlarımızın o hizmeti alırken, insani koşullarda almasını sağlayacağız. Hedefimiz bir otel sağlık hizmeti verebilmek. Acili revize edeceğiz. Daha modern, daha geniş bir acil merkezi olacak. Onun haricinde kapalı yüzme havuzu projemiz var. Merkez kampüste merkezi ofisler binası yapacağız. Merkez kampüsteki iki katlı binaları yıkıp yeniden yapacağız. Biz 20 yıllık bir üniversiteyiz, ama 20 yılda oluşumun tamamlamamış bir üniversiteyiz. Fiziki koşulların çözülmüş olması gerekiyordu. Her fakülte için yeni bir bina değil, kaynakları efektif kullanmamız lazım, ortak ofisler şeklinde dizayn etmemiz lazım. Ayrı binada oturma lüksümüz yok. Bundan sonraki yatırımlarımızı buna göre yapacağız.”
“İTHAL YÖNETİCİ GETİRMEDİM”
Göreve geldiğinden beri aynı kadroyla çalıştığını belirten Özer, “Ben görev geldiğimden itibaren insanları dışlamak yöntemini seçmedim. İnsanları bir havuza alma yöntemini seçtim. Bir yerden yönetici ithal etmedim. Mevcut yöneticilerle çalışıyoruz. Hedefler belli olsun, buraya güzel şeyler yapalım” dedi.
“İSİM İLE İLGİLİ PROBLEMİMİZ YOK”
Rektör Özer, TBMM’ye üniversitenin isminin “Bülent Ecevit Üniversitesi” olarak değiştirilmesi için verilen önergeyle ilgili de değerlendirmede bulunarak, kendilerinin gündeminde olmadığını, kimsenin de kendilerine bir şey sormadığını ifade etti. İsimle ilgili bir problemlerinin olmadığını belirten Özer, şunları söyledi;
“Bizim gündemimiz dışında bir olay. Biz Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adından rahatsız değiliz. Böyle bir ihtiyaç olmasını da anlaşım değiliz. Bu sürecin içinde biz hiç yokuz. Önerge veriliyor, ama rektör olarak haberim yok. Böyle bir şeyi kimse bize sormadı. Bunlar suni gündemler. Çok gerçekçi bulmuyorum. İsim değişince, ne değişmiş olacak ki, isimler o kadar sihirli değil. Niteliğe bakıyoruz. ‘Batı Karadeniz Üniversitesi’ olursa o haddini aşan bir şey olur. Batı Karadeniz’de bir sürü üniversite var. Burası ortak bir konsorsiyum değil. Sakarya, Düzce, Bartın Karabük var, neden burası ‘Batı Karadeniz Üniversitesi’ olsun. KATÜ kurulduğunda başka üniversite yoktu. İsim ile ilgili problemimiz yok. Onun yerine bütçemizi artırsalar daha faydalı olabilir. Öğrenci için önemli olan yaşam ve eğitim koşullarının iyileştirilmesi. Onun yerine yurt yapılsın. Bin ya da iki bin kapasiteli yurt yapılsın, Başbakanımız Bülent Ecevit’in ismi verilebilir.”
7 FAKÜLTE DAHA KURULACAK
Yeni fakülteler açılacağını da kaydeden Rektör Özer, “Fen Edebiyat Fakültesi ile ilgili benim bir hedefim vardı. Fen Edebiyat Fakültesi’nde sadece Fen Fakültesi vardı. Edebiyat Fakültesi ile ilgili bir bölüm yoktu. Biz bu sene Türk Dili Bölümü’nü açtık ve öğrenci aldık, İngiliz Edebiyatı Bölümü’nü açtık ve öğrenci aldık. Tarih Bölümü’nde bir sıkıntı yaşadık, bu sene oraya da öğrenci alacağız. Fen Edebiyat Fakültesi’ni güçlendiriyoruz. ‘Her şeyi açayım bir tane dekan atayım’ değil, önemli olan kaliteli eğitim verebilmek. Şimdi Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olacak, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi ile ilgili açılış kararını aldık ve YÖK’e sunduk” diye konuştu.
ZKÜ Tıp Fakültesi’nde personele izin verilmediği yönünde sorulan bir soruya da cevap veren Özer, “Hemşire personelimiz fazla, eğer hepsini izinli sayarsak, sistem işlemeyecek. Onun için servis koyduk. Sabah alıyoruz, akşam da evlerine bırakıyoruz. Gelemeyenle ilgili idari soruşturma açmıyoruz, rahat yani” dedi.
HELİKOPTER PİSTİ YAPILACAK
Rektör Özer, helikopter pisti için sağlık kampüsünde yer verileceğini belirterek, “Vali Bey’le görüştük, sağlık kampüsünde helikopter pisti için yer vereceğiz. Vali Bey’le çok koordineli bir şekilde çalışıyoruz, her türlü problemimizi rahatlıkla iletebiliyoruz. Üniversitemizin gelişimi içinde kendisi çok çaba harcıyor” diye konuştu.
İncirhamanı kampüsünün kendisi için çok önemli olduğunu kaydeden Özer, şunları kaydetti:
“Bizim 11 tane ayrı kampüsümüz var. Şehir merkezinde 5 tane kampus var. Bir yıl içinde 11 kampüsün hepsine yatırım gitti. Yıllardan beri ertelenen yatırımların hepsi gitti. İncirharmanı kampüsü bizim için önemli bir yer. Değer verdiğim bir yer ve oraya bir sürü şey yaptık. Çevre düzenlemesi yaptık, girişleri değiştirdik, Atatürk büstünü değiştirdik. Oradaki sıkıntı şu; Üzülmez’e Güzel Sanatlar Fakültesi binası yapıldı. Üzülmez’e neden yapıldı? Güzel Sanatlar Fakültesi’ni İncirharmanı kampüsüne koyalım. Bir yatırım yaptığınız zaman hepsi bundan faydalansın. Benim istediğim, orada iki-üç katlı bir bina yapmak, Konservatuar ve Güzel Sanatlar’a da hazırlık sınavında ihtiyaçlarını giderecek şekilde olması.”
KGD Başkanı Osman Sav da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Rektör Mahmut Özer’e teşekkür etti. Sav, “Ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim. KGD olarak 2003 yılında kurulduk. İki dönem kurucu başkanlık yaptım. Sonra Atilla arkadaşımıza yerimizi bıraktık. Geçici bir süre Ayşe Mert Başkanımız görevi devraldı. Tekrar beni arkadaşlar uygun gördüler. Toparlama sürecindeyiz. 1,5 sene içinde toparlayıp tekrar eski günleri yakalayıp hem mesleğe, hem de yöreye katkı vermek için çaba göstereceğiz. Özellikle basınla olan diyalogunuz için teşekkür ederiz. Sizde böyle bir sıkıntı olmadı. Bizle karşı, basına karşı ve yaptığınız faaliyetlerinizden dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.
Rektör Prof.Dr.Özer, ziyaretin anısına KGD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav’a tablo hediye etti.
Haber :