Resmi ilan dağıtımı…
Yerel olsun genel olsun konvansiyonel (kağıt) basının belli-başlı gelir kaynakları arasında resmi ilanlar önemli bir yer tutar. O kadar ki özellikle resmi ilan yayınlamaya hak kazanmış yerel gazetelerin başlıca gelir kaynağı resmi ilanlardır.
Çünkü resmi ilan yayınlamaya hak kazanmış gazetelerin tezgah/bayi satışı yoktur. Özel ilan-reklam gelirleri de salatanın maydanozu gibidir. Bu gazeteler doğrudan resmi ilanlarla yayınlarını sürdürürler.
Örneğin Kdz. Ereğli’de yayınlanan beş günlük gazete yasal boşluktan yararlanarak aralarında anlaştılar, haftada bir yayınlanmaya başladılar. Böylece masraflarını büyük ölçüde düşürdüler. Kâr hırsı, gazetecilik işlevinin daraltılmasıyla sonuçlandı. Böylece esas amaçlarının gazetecilik yapmak değil, resmi ilandan yararlanmak olduğu tescil edildi.
Zonguldak’ta daha da ilginç bir gelişme yaşandı. Resmi ilan alan beş gazete tek gazetenin çatısı altında birleşti. Resmi ilanları o tek gazete yayınlamaya başladı. Ötekiler oturdukları yerde para kazanıyorlar !.. Bu gazetelerin sahiplerine fiilen gazetecilik yapmadıkları halde devletin turkuaz (eski sarı) basın kartı vermesi ayrı bir tuhaflık !
Yakın zaman öncesi dijital gazetelere de resmi ilan yayınlama hakkı tanındı. Ancak Basın İlan Kurumu öyle bir yönetmelik yayınladı ki, buna göre hiçbir dijital gazetenin resmi ilan yayınlama koşullarını yerine getirmesi mümkün değil !..
Meydan kağıtlara kaldı.
Ancak küçük (!)bir sonun var:
Tiraj limiti (1200) getirilmesine rağmen bu gazeteleri bayilerde görmek mümkün değil. Dolayısıyla yayınladıkları resim ilanları da !
İlanlar niçin yayınlanır ?
En geniş kitlelere ulaşsın diye ! Örneğin Ereğli’de devlet, ilanlarını yayınlatabilmek için haftada bir yayınlanan gazetelerin keyfini bekliyor ! Yayınların ilanları da gören yok zaten !..
Bu sorun ivedi olarak çözüm bekliyor. Resmi ilan dağıtımındaki yasal boşlukların giderilmesi ve yönetmeliklerin değişmesi gerekiyor.
Gerçek gazetecilik yapanlar resmi ilandan yararlanamazken, yapmayanların oturdukları yerde resim ilanla beslenmesi adil değildir. ilanlar kimsenin görmediği haftalıklarda yayınlanırken, tirajları onbinlerle ifade edilen dijital gazetelere ilan verilmemesi yanlıştır.
Yeni Ufuk
Haber :