Resmi ilân adaletsizliği !
Basın yasasında yapılan son değişiklik, internet gazetelerine de resmi ilan yayınlama yolunu açtı.
Ama, büyük bir adaletsizlikle ! Adaletsizliği yaratan da, resmi ilan dağıtımındaki tek yetkili konumunda olan Basın İlan Kurumu’nun hazırladığı yeni yönetmelik oldu.
Yönetmelikte yer alan hükümler, tirajları internet gazetelerinin çok altında olduğu halde, konvansiyonel/basılı gazetelere büyük avantajlar sağlayan nitelikte. O kadar ki Türkiye çapında yayınlanan hiçbir internet gazetesinin bu engelleri aşıp resmi ilan alması sözkonusu değil. Bu şekilde yasa değişikliğinin internet gazetelerine tanıdığı resmi ilan yayınlama hakkı kağıt üzerinde kaldı.
Başka şeyler de oldu:
Basılı gazeteler, yeni yönetmeliğin kendilerine getirdiği ufak-tefek külfetleri aşmak için Zonguldak’ta olduğu gibi birleşme yolunu tuttular. Veya, Ereğli’de olduğu gibi yasanın boşluğundan yararlanarak hep birlikte yayın periyotlarını günlükten haftalığa çevirdiler. Böylece baskı masraflarını düşürüp resmi ilan pastasını daha elverişli koşullarda paylaşma imkanına kavuştular.
Gazetecilik, resmi ilan beslenmesine kurban edildi böylece !
Ancak…
Kamuda tasarruf genelgesi en azından üç yıl için bu oyunu bozdu. Genelge ile basılı gazetelere tiraj altsınırı getirildi. Basın İlan Kurumu’nun alt sınırı 1200 iken, tasarruf genelgesi bu sınırı 2 bine yükseltti. Yani kamu kuruluşları günlük satışları binin altında olan basılı gazetelere resmi ilan vermeyecek.
Tiraj sınırı nasıl denetlenecek bilmiyoruz !
Bu yeterli değil elbette. Tirajları (tıklanma sayıları) çok yüksek olan internet gazetelerinin ilândan yararlanması için BİK’in yönetmeliğinin de revize edilmesi gerekiyor. İlan vermekten amaç, eğer en geniş kitlelere ulaşmak ise, bunu ancak internet gazeteleri sağlayabilir çünkü.
Yeni Ufuk
Haber :
ETİKETLER : Yazdır