“ŞEKER VATANDIR, VATAN SATILMAZ!”
ŞEKER-İŞ Sendikası tarafından, 1962 yılında yapılan Ankara Şeker Fabrikası önünde, “ŞEKER VATANDIR, VATAN SATILMAZ!” eylemi gerçekleştirildi. Düzenlenen eyleme Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk İş Başkanlar Kurulu üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri, Saadet Partisi, Vatan Partisi, İyi Parti Yöneticileri, şeker fabrikası işçileri katıldı.
Şeker fabrikalarının satış sürecine karşı düzenlenen eyleme katılan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş bir açıklama yaptı. Açıklamasında CHP’li Demirtaş şunları ifade etti:
ŞEKER FABRİKALARINI SATAN YERLİ VE MİLLİ OLAMAZ!
Bir memleketin gelişmesinin ön koşulu, her alanda kendi üretimini kendisi yapabilmesidir. Bir ülkenin gerçek gelişmesi ve büyümesi, ancak memleketin kendi ürününe, kendi işçisine, kendi köylüsüne ve kendi fabrikasına sahip çıkarak olur. 16 yıldır Cumhuriyetin kurduğu tüm fabrikaları, işletmeleri ve bankaları yabancılara satan, Türk halkının sağlığını hiçe sayarak şeker piyasasını Amerikan şirketlerine teslim eden Ak Parti hükümetlerinin yerlilik ve millilik ile hiç bir ilgisi yoktur. Bunlar gayri millidir.
Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İsmet İnönü’nün, Adnan Menderes’in, Süleyman Demirel’in, Bülent Ecevit’in, Necmettin Erbakan’ın, Turgut Özal’ın kurduğu şeker fabrikalarını, tek bir şeker fabrikası kurmayan ve sarayda badem unuyla beslenen Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan satıyor.
İktidara geldiklerinden bu güne kadar 4 defa şeker fabrikalarını satmaya çalıştılar. Bu süreçte AK Parti, şeker fabrikalarının zarar ettiği yalanı ile toplumu kandırmaya çalıştı. Oysa 16 yıldır çivi çakmayarak, hiç bir yatırım yapmayarak bilerek ve kasten şeker fabrikalarına zarar ettirmeye çalışsalar da, şeker fabrikaları hala kar elde etmektedirler. Zarar eden bir iki fabrikanın zararını ise sarayın 10 günlük masrafı çıkarmaktadır. Geçen hafta yangından mal kaçırır gibi 4 şeker fabrikasını sattılar. Oysa aynı fabrikaları 2011 yılında da satıp, vazgeçmişlerdi. Geçen hafta yapılan satışlarda devletin zararı çok büyüktür. 2011 yılında 129.9 milyon dolara satılacakken ihalesi iptal edilen Bor Şeker Fabrikası şimdi 83 milyon dolara, 2011'de 81 milyon 743 bin dolara satılacakken ihalesi iptal edilen Kırşehir fabrikası ise bugün 59 milyon dolara satılmıştır. Yani toplamda 409 milyon lira daha düşük fiyata satılmıştır. Herkes bugün satışa çıkarılan fabrikaların zarar etmediğini bilmekte bu nedenle günden güne bu satışlara karşı çıkan toplumsal muhalefet daha da güçlü bir şekilde kendini göstermektedir. Çünkü bu satışa karşı çıkar bizler, sadece şekeri değil vatanı da savunuyoruz. Şeker fabrikalarını satanlar da, vatana ihanet edenlerdir.
ŞEKER FABRİKALARI KÖMÜRCÜYE, MÜTEAHİDE!
Şimdiye kadar satışı gerçekleşen şeker fabrikalarını alan firmaların daha önce şekerle ilgili hiçbir faaliyet yapmamış olması oldukça düşündürücüdür. Şeker fabrikası satın alan bir şirket kömür, bir şirket inşaat, bir şirkette çay işi yapıyor. Bir şirket de kurulduğundan bugüne hiçbir ticari faaliyet göstermemiş. Bütün bu olayları daha önce Et Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Tekel satışların da yaşadık. Bu fabrikalar satıldıktan sonra kapatıldı. Arsalarına rezidanslar, alışveriş merkezleri yapıldı. Şeker fabrikalarını satın alan şirketlerin bundan 5 yıl sonra da şeker fabrikalarını kapatarak, yerlerinde rezidansların, alışveriş merkezlerinin olacağını tahmin etmek zor değil. Tam da bu nedenle, üretimi desteklediğimiz şeker pancarı üreticimizi, işçimizi ve sağlıklı yetişecek nesillerimizi düşündüğümüz için "şeker vatandır, vatan satılamaz, Şekeri satan, vatanı da satar.” diyoruz.
KANSEROJEN NBŞ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!
Nişasta Bazlı Şekerin (NBŞ), kanserden obeziteye, çocuk gelişimi sorunlarından, diyabete bir çok hastalığın sebebi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Buna rağmen AKP halk sağlığını hiçe sayarak, NBŞ kullanımının önündeki engelleri kaldırmaya devam etmektedir. Şeker fabrikalarımız satılırken bu hafta Bakanlar Kurulu kararı ile nişasta bazlı şeker (NBŞ) ithalatının önündeki gümrük duvarlarını kaldırılmıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na göre bu yıl Bosna Hersek'ten 20 bin ton NBŞ ithal edilecektir. Özelleştirmeye açılan Alpullu, Erzincan ve Kastamonu şeker fabrikalarının bir yıllık üretimine denk gelen bu rakam NBŞ ithalatıyla, kısa süre önce NBŞ üretim kotasının düşürülmesi de anlamını yitirmiş olmuştur.
Haber :
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor