Seyyanen zam, ama nasıl ?
16 milyon civarındaki emekli kitlesi Temmuz’daki maaş artışının enflasyon farkı+ ayrımsız zam şeklinde olmasını istiyor.
Bu ayın sonunda memur ve emeklilere verilecek zam oranları belli olacak.
Bilindiği gibi memur zammında enflasyon farkı tek faktör değil, ama SGK emeklilerinde tek faktör. Yani altı ayda bir enflasyon artış oranı zamma esas alınıyor.
Aslında verilen zam da değil, çünkü zam kavramı, kaybın üstündeki artışları ifade eder, yahut reel artışları. Enflasyon oranındaki artış ise zam değil, kaybın telafisidir.
Emekli-Sen oranlamadan vazgeçilip zammın seyyanen “ayrımsız” yapılmasını istiyor. Rakam olarak da 15 bin lira telaffuz ediyor.
Bu yaklaşım yanlış. Çünkü oranlamasız seyyanen zam, daha çok prim yatırmış, daha çok çalışmış emeklilerin mağdur olmasına yolaçıyor.
Doğru olan, enflasyon kaybına ek olarak seyyanen zam yapılmasıdır. Bunu şöyle formüle edebiliriz: Enflasyon farkı + seyyanen zam.
Diyelim ki altıaylık enflasyon farkı yüzde 25 oldu. Bu, emeklerin altı aydaki reel gelir kaybıdır. O karşılanır ve üzerine belirli miktarda bir artış sağlanırsa bu durum mağduriyet yaratmaz.
Nitekim geçen yıl memurlara böyle bir formülle maaş artışı yapılmış, ancak SGK’li emekliler pas geçilmişti.
16 milyon civarındaki emekli kitlesi Temmuz’daki maaş artışının enflasyon farkı+ ayrımsız zam şeklinde olmasını istiyor.
Bu yöntem hem emeklilerin kendi içinde mağdur yaratmasını önlüyor ve hem de satınalma gücünde belirli bir artış sağlıyor.
Bakalım…
Yeni Ufuk
Haber :