Sivil Toplum Vizyon Belgesi yayımlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlık tarafından hazırlanan ilk Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve 2022-2023 Eylem Planının 5 temel amacı bulunduğunu belirterek, ana hedefinin ise Bakanlık ile sivil toplum iş birliğinin verimliliğini güçlendirerek vatandaşlara ulaşan sosyal hizmet ile sosyal yardımların niceliğini ve niteliğini artırmak olduğunu açıkladı.
ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlık tarafından hazırlanan "Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planını (2022-2023)" düzenlenen tanıtım programında açıkladı.
Burada yaptığı konuşmada Yanık, ilgili bütün paydaşların katılımıyla hazırladıkları vizyon belgesi ve eylem planının, bundan sonraki süreçte yapacakları çalışmalarda yol gösterici olması bakımından önem taşıdığını ve bunun deklarasyonuyla kamuoyuna taahhütte bulunduklarını vurgularken, "Çalışmalarımızı organize ederken aile birliğine odaklandığımız gibi kadınlar, çocuklar, yaşlı ve engelliler, şehit yakınları ve gazilere özel uygulamalar da geliştiriyoruz" dedi.
Bakan Yanık, sosyal politikaların belirlenmesinde STK'lerle yapılan istişare toplantılarına ve iş birliğine özel önem atfettiklerini belirterek, "Bu değerli iş birliğini sürekli kılmak adına bakanlığımızda ilk olarak Sivil Toplumla İş Birliği ve Proje Daire Başkanlığını kurmuş bulunuyoruz. İstişarenin öneminin farkında olarak sivil toplum kuruluşları ile birlikte üniversiteler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve ilgili tüm paydaşlarımızla koordinasyonumuzu geliştirmeyi, başkanlığımızın görevleri doğrultusunda ana hedef olarak belirledik." dedi.
Geçen yıl ekim ayında gerçekleştirdikleri ilk toplantıda, kadına yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini anlatan Bakan Yanık, "Ülkemiz öncelikle hukuki düzeyde kadın haklarına güvence sağlamış ve her türlü ayrımcılığı önlemeye yönelik tedbirler almıştır. Bakanlık olarak toplumsal adaleti güçlendirmek adına, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçeleme çalışmalarını yakın dönemde başlattık. Her ne sebeple olursa olsun kadına yönelik her türlü şiddet, ihmal ve istismarı, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak görüyoruz. Bu sebeple şiddetin önlenmesi ve cezaların caydırıcı olması için STK'lerden de aldığımız geri bildirimlerle etkin çalışmalar yürütmeye kararlıyız." diye konuştu.
İkinci toplantıyı geçen kasımda çocuk alanında faaliyet yürüten STK'lerle yaptıklarını, üçüncü toplantıyı da yine kasımda göç ve insani yardım konusunda yaptıklarını aktaran Bakan Yanık, 26 milyon mülteci, 82 milyon yerinden edilmiş insanın güvenli yaşam alanı aradığı bir dünyada yaşamanın kendilerine yüklediği sorumlulukların farkında olduklarını vurguladı.
Geçen yıl aralıkta engelli ve yaşlılara yönelik çalışmalar yürüten STK'lerle dördüncü toplantıyı yaptıklarını anımsatan Yanık "Toplantıdan çıkan sonuçlara göre, dünyamız hızla yaşlanıyor, Türkiye ise maalesef bu hızlı yaşanmadan biraz daha fazla nasibini alıyor. Hali hazırda nüfusumuzun yüzde 9'u 65 yaşın üzerinde. Nüfusumuzun yüzde 13'ü ise engelli bireylerden oluşuyor. Bakanlık olarak "Engelsiz Türkiye" hedefi ile bütün engelli vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını destekleyen bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanımız tarafından "Erişilebilirlik Yılı" ilan edilen 2020'de yaptıklarımızı değerlendirerek, yeni birçok projeyi nasıl hayata geçireceğimizi konuştuk. 2030 Engelsiz Vizyon Belgemizi geçtiğimiz yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde kamuoyu ile Sayın Cumhurbaşkanımız himayelerinde paylaşmıştık. Elbette ki yeni hizmetlerimizin belirlenmesinde yaşlı ve engelliler için özel çalışmalar yürüten STK'ların tespitleri ve yol göstermeleri de son derece etkili oldu." dedi.
İstişare toplantılarının sonuncusunu 2022'nin ocak ayında şehit yakınları ve gaziler alanında çalışan STK'lerle gerçekleştirdiklerine değinen Bakan Yanık, şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmelerinin Bakanlığın ana hedefi ve görevlerinden biri olduğunu ifade etti.
Bu buluşmaların ardından 500 STK ile mevzuat, sistem güçlendirme ve koordinasyon konularında sorular içeren çevrim içi anket yaptıklarını belirten Yanık, bugünkü vizyon belgesinin bu anket çalışmasının sonucu olduğunu bildirdi.
"İlk Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve 2022-2023 Eylem Planımızın 5 temel amacı bulunuyor" diyen Bakan Yanık, şöyle konuştu: "Bakanlığımızın sivil toplumla iş birliğini doğru bir zeminde ilerletmek. Sivil toplumun, sosyal hizmet ve sosyal yardım alanlarındaki kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik bir altyapı oluşturmak. Bakanlığımız sorumluluğundaki alanlarda sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini güçlendirmek. Bakanlık olarak politika ve hizmet üretirken sivil toplumla ortak bir bakış açısı geliştirmek. Bakanlığımız ile sivil toplum iş birliğinin verimliliğini güçlendirerek vatandaşlarımıza ulaşan sosyal hizmet ve sosyal yardımların niceliğini ve niteliğini artırmak. Aslında bu son hedef, bütün bu yaptığımız çalışmaların hepsini kapsayan asıl ana bakış açımızı ve hedefimizi ifade eden son nokta."
İnsani yardımın, yüksek manevi değerlerle motive olmakla birlikte ancak planlı yapıldığında hizmet niteliği kazanan, profesyonel çaba gerektiren önemli bir iş olduğunu belirten Yanık, " Bizim sosyal hizmet anlayışımız, bütün vatandaşlarımızı kapsayan, eşit, adil ve ihtiyaca yönelik olarak engin bir şefkatin vücut bulmuş hali gibidir. Sivil toplum ruhunu canlı tutmak ve toplumsal adaleti güçlendirmek adına, ortak akıl ve bütüncül bir bakış açısıyla hareket etmemizin hepimize fayda sağlayacağına yürekten inanıyorum. Nitekim bizi burada bir araya getiren inanç da bu inanç. Bu anlamda Bakanlığımız, sosyal hizmet alanındaki çalışmalarının niteliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için siz sivil toplum kuruluşlarımızın tecrübelerine kulak vermeye her zaman hazırdır. Benzer şekilde sizlerin de bizlerden beklediği yardım ve destekler hususunda işbirliğine hazır olduğumuzu samimiyetle bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Konuşmasının ardından Yanık, Bakanlık hizmetlerine katkı ve katılımda bulunan gönüllülere plaket takdim etti.
Haber : İGFA
ETİKETLER : Yazdır