Ekonomik krizler kaçınılmaz olarak kitleleri, özellikle emekçi kitlelerini olumsuz etkiler.. Ekonomik krizin en önemli belirtisi enflasyonist baskının ağırlaşması, aşırı fiyat yükselmelerinin görülmesidir. Bu da emekçi kitlelerinde geçim darboğazı yaratır.
Geçim sıkıntısı çeken halk, değişik formlarda buna tepki gösterir. Tepkilerin bir kısmı spontane tepkidir ve ekonomik karakterlidir, bazıları da iradeli/ demokratik karakterlidir.
Kitlevi tepkilerin tümünün büyümesi olayına sosyal kriz denilir. Sosyal kriz belirli bir süreç sonunda siyasi krize dönüşür..
En son memurların tüm yurtta bir günlük iş bırakmaları sosyal krizin derinleştiğini gösteriyor. Çünkü memurların iş bırakması olayı çok rastlanan bir olay değildir.
Şu an gündemin başında Suriye, PKK var. Bu yüzden sosyal kriz belirtileri tali planda kaldı. Ama memur direnişi gerçek gündemin ekonomik kriz ve enflasyonist baskı olduğunu ortaya çıkarttı.
Hükümetin izlediği sıkı para politikası ekonomi literatüründe deflasyon terimiyle ifade edilir. İzlenen politikanın en önemli tezahürü ücretlerin kısıtlanmasıdır.
Hükümet bunu yapıyor. Ancak kısıtlama hayatın gerçekleri ile çeliştiği için yaklaşık 50 milyonluk bir kitleyi sefalete sürüklüyor.
Hükümet memurlara yaptığı yüzde 11, emeklilere yaptığı yüzde 15’lık zammı gözden geçirip revize etmelidir.
Yeni Ufuk
Haber :