Politika

Suriye yakınlaşması…

İktidar ile muhalefetin ulusal sorunlarda bile anlaşamamalarına alışkınızdır. Aslında öyle olmaması gerekir. Ulusal sorunların çözümü için iktidar ile muhalefetin el ele politikalar üretmesi gerekir. Ama dedik ya biz tersine alışkınızdır.

Abone Ol

Şu sıralar Suriye yönetimi ile muhalefet ve iktidar ayrı ayrı ilişki kurmaya çalışıyorlar. CHP’nin bu konuda Esad yönetimi ile diyalog geliştirdiği iddia ediliyor.

En son Erdoğan ile Bahçeli de Esad yönetimi ile iyi ilişkiler kurulması için çıkış yaptılar.

Bunlar güzel şeyler. “Yurtta sulh (barış)  cihanda (dünyada) sulh, Atatürk’ün dış politikasının temel ilkesiydi.

Suriye yönetimi ile iyi ilişkiler kurmak, artık halkta da büyük rahatsızlık yaratmaya başlayan göçmen sorununun çözümü için hayati önemde.

Tabii ilişki tek taraflı kurulan bir şey değil. Esad yönetiminin de yakınlaşmaya el uzatması gerekiyor.

Bu konuda Esad yönetiminin tavrı belli. Türkiye ile müzakere masasına oturmak için ilkten askerimizi Suriye’den çekmemiz isteniyor.

Oysa Türk askeri orada ABD-PKK ikilisinin provokasyonlarına karşı bir tampon bölge oluşturmuş durumda. Bir bir işgal değil, güvenlik önlemi. Ama Esad yönetimi bu gerçeği  görmüyor ya da görmek istemiyor.

Eğer sorun, Türkiye ile Suriye’nin PKK’ya karşı birlikte mücadele etme ve PKK’nın orada kurduğu garnizon devleti birlikte yıkmak şeklinde kurgulanırsa çözüm yolu da hazır demektir.

Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu her zaman savundu. Şimdi bunu hayata geçirme zamanıdır.

İktidarın Suriye çıkısında CHP’nin de yapıcı rolünün olduğunu kabül etmek gerekiyor.

Yeni Ufuk

 


Haber : 

Abone Ol