Tasarruf genelgesi ve basın
Basın yasasında yapılan son değişiklik dijital gazetelere de resmi ilanlardan yararlanma imkanı getirdi.
Ancak, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) yasa değişikliğine koşut olarak çıkarttığı yönetmeliği, bu hakkı fiilen işe yaramaz hale getirdi. BİK’in yönetmeliği dijital/internet gazetelerine ağır hükümler getirirken, geleneksel/basılı gazeteleri kayırdı.
Ayrıca, basılı gazetelerin de masraflarını kısmen yükselten yönetmelik bu kez basılı basında da tüccar gazeteciliğin önünü açtı.
Örneğin Zonguldak’ta ilan alan beş gazete birleşti, masraflarını düşürdü, ilan pastasını daha uygun kişilerde paylaşıyorlar.
Ereğli’de ise ilan alan beş gazete haftalığa düştü, ilanların bu kez minimal masrafla paylaşıyor.
Yasa ve yönetmelikteki boşluklar tüccar gazeteciliğe kan nakli oldu.
Son tasarruf genelgesi resmi ilan alan gazetelere tiraj sınırı getirdi: BİK’in sınırı 1200 iken bu rakamı 2000’e çıkartıldı.
Alınan karar doğruydu. Çünkü özellikle anadolu’daki resmi ilan gazeteciliği mesleği çürütüyor ! Genelgedeki tiraj sınırı ciddi şekilde denetlenirse bundan basın mesleği kazançlı çıkacak.
Tasarruf genelgesi tiraj sınırının yanısıra aboneye sınır getirmedi. Kamu ve kamu katkılı kuruluşlar diledikleri miktarda ve değerinde abone desteği veriyorlar basına.
Ama, genelgeyi fırsat bilip vermeyenler de var ! Bunların içinde, örneğin Alaplı belediyesi gibi CHP’li belediyelerin de olması insanı şaşırtıyor.
Halkın haber alma hakkından tasarruf olmaz !..
Yeni Ufuk
Haber :