Zonguldak

TTK 26. DÖNEM TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülecek olan, 01 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasını kapsayacak 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 19 Mart 2015 tarihinde Zonguldak’ta TTK Genel Müdürlüğü Salonu’nda açılış oturumuyla başladı.

Abone Ol
TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin açılış oturumuna TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş Kamu-İş Sendikası Genel Sekreteri Abdullah Kahraman, TTK Genel Müdür Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Müessese Müdürleri, GMİS Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, GMİS Şube Başkanları ve yöneticileri ile kurumların TİS Komisyonlarında görev alan uzmanlar katıldı.
 
ALABAŞ; TALEPLERİMİZ ÇOK NET
 
TTK TİS Açılış Oturumunda bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 4 öncelikli ve net talepleri olduğunu belirterek, TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi, farklı ücret uygulamasına son verilmesini, gruplu işçilerin daimiye geçmesini ve en az iki asgari ücret düzenlemesinin Çalışma Bakanı’nın ifade ettiği şekliyle uygulanmasını istediklerini belirtti.
Alabaş şöyle konuştu;
 
Türkiye’nin köklü kurumlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda, Türkiye’nin en eski sendikalarından biri Genel Maden-İş olarak 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimize başlayacağız.
Türkiye’de 26’ıncı dönem sözleşmesini yapacak olan ender kuruluşlardan biriyiz.
Nispeten oturmuş bir toplu sözleşme düzenimiz var.
Hatta aramızda devlet adına bu sözleşmenin noktasını, virgülünü ezberlemiş arkadaşlarımız var.
Buna rağmen 25. Dönem Sözleşmemizi son günlerde imzaladık.
Tıpkı 1964 yılında imzalanan ilk sözleşmemiz gibi.
Umarız 26. Dönem Sözleşmemizi daha geniş kapsamlı bir uzlaşmayla ve son günlere kalmadan güle oynaya imzalarız.
Bizim taleplerimiz çok net.
Birinci talebimiz; doğrudan doğruya sözleşme maddesi olmamasına rağmen, seçim dönemiyle de örtüşen bu süreçte işçi açıklarının giderilmesi talebimizdir.
Çünkü son zamanlarda ısrarla belirttiğimiz gibi bırakınız işin yürütümünü sağlamak, iş güvenliğinin sağlanması açısından yeterli sayıda eleman bulunmamaktadır.
Bu talebimiz önemli, çünkü birinci önceliğimiz işimize ve işyerimize sahip çıkmaktır.
İkinci talebimiz; Kurumdaki ücret farklılıklarının giderilmesidir. Dünyanın en riskli mesleği olan madenciliği huzurlu bir ortamda yapmıyorsanız her zaman kaza riski var demektir.
Biz aynı işi yapan arkadaşlarımızın aynı ücreti almasını vazgeçilmez bir toplu sözleşme maddesi olarak savunacağız.
Üçüncü talebimiz; Gruplu arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesi konusunu da bu dönem mutlaka gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz.
Dördüncü talebimiz; En az iki asgari ücret uygulamasının Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın da belirttiği doğrultuda, mahkeme süreci beklenmeksizin hayata geçirilmesi ve toplu sözleşme görüşmelerimizin bunun üzerinden sürdürülmesidir.
Ben, Sendikamız adına; bu sözleşmenin tüm çalışanlara, kurumlarımıza, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor ve bu temel taleplerimizin karşılanarak sözleşmenin masa başında imzalanmasını temenni ediyorum.”
 

 
KAHRAMAN: TTK, TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ BİR KURUMDUR
 
Kamu-İş Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman da TTK’nın Türkiye için de değerli bir kurum olduğunu ifade ederek şöyle konuştu;
“TTK, bizim önem verdiğimiz üyelerindendir. Çünkü yaptıkları işler özeldir ve bir başka kurum tarafından yerine getirilmeyen zor bir işi, taşkömürü üretim işini yapmaktadır. Bu vesileyle son zamanları özellikle yeraltı maden üretiminde maalesef üzücü kayıplarla geçirdik. Soma’da ve Ermenek’te kaybetmiş olduğumuz değerli kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
İstiyoruz ki ve temenni ediyoruz ki yeraltı madenciliğinde hiçbir iş kazası olmaksızın üretimi sürdürelim ve yolumuza devam edelim.
TTK, yeraltı madenciliğinin öncü, örnek, her bakımdan yetişmiş iş gücü ve yetişmiş yöneticileriyle ülkemiz açısından değerli bir kurumdur.
Biz bunu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ve müzakerelerinde sürekli dikkate alırız.
Elbette kamu işveren sendikaları olarak sadece bir iş kolunda, sadece bir sektörde toplu iş sözleşmesi yapmıyoruz. Tüm iş kollarında ve tüm sektörlerde toplu iş sözleşmesi yaptığımız için bir denge, bir ahenk sağlamak zorundayız.
Hiçbir zaman yeraltı maden işçisinin almakta olduğu ücret yeterlidir, makuldür diyemeyiz.
Ancak imkanların getirmiş olduğu en güzel şartları bu arkadaşlarımıza sağlamak için hem işçi sendikası hem genel müdürlüğümüz ve bizler olarak çaba sarf ediyoruz.
Ben, bu dönemki toplu iş sözleşmesinin her zamanki dönemden daha çabuk, bir an önce sonuçlanmasını ve çalışan kardeşlerimize, kurumumuza, memleket ekonomisine hayırlar getirmesini diliyorum. 26. Dönem toplu iş sözleşmesinin hayırlara vesile olmasını ve barış içinde müzakerelerinin sürerek sonuçlanmasını temenni ediyorum”.
 
İNAN: MADEN İŞÇİSİ NE ALSA AZ…
 
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise maden işçilerinin çok zor bir işi yaptıklarını belirterek “Maden işçisi ne alsa az” dedi.
 
İnan şöyle konuştu;
“Bildiğiniz gibi 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesini 1.1.2013 tarihinde başlattık. 31.12.2014 tarihinde de tamamladık.
1.1.2015 tarihinden itibaren de 26. Dönem TİS’i başlatmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Biz Genel Maden İşçileri Sendikası’yla görüşmeleri dostane, birbirimizi dinleyerek, birbirimizi anlamaya çalışarak ve kurumun menfaatlerini de gözeterek bugüne kadar getirdik. Bundan sonra da böyle olacağına inanıyorum.
Maden işçileri son derece zor şartlarda işini yapan, zaten mevzuatta da ağır ve tehlikeli işler kapsamında birinci sırada yer alan bir işi görmektedir. Ne alsa azdır. İmkanlar ölçüsünde biz de en iyisini vermek üzere gayretlerimizi sarf ediyoruz.
Görüşmelerin hayırlı geçmesini diliyorum. Bugüne kadar emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Bundan sonra da emeği geçeceklere şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Toplu sözleşme görüşmelerinin memleketimize, Zonguldak’a, maden işçilerimize ve TTK’ya hayırlı olmasını diliyorum”.
 
İKİNCİ TOPLANTI 25 MART’TA ANKARA’DA YAPILACAK
 
TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin ilk maddesinin kabul edildiği açılış oturumunda görüşmelere 25 Mart 2015 tarihinde Ankara’da Kamu-İş’te devam edilmesine karar verildi.
TTK 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, 83 asıl, 3 geçici madde ile 7 ekten oluşuyor.

Haber : 

Abone Ol