TTK, 91 işçi ve teknik elemanı deprem bölgesine gönderdi

Abone Ol

Zonguldak'ta maden işçileri, sıkça karşılaştıkları göçükten adam kurtarma çalışmalarından elde ettikleri tecrübe ile deprem gibi doğal afetlerde aranan ekiplerin başında geliyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, dün akşamdan bu yana kuruma bağlı Kozlu, Armutçuk, Üzülmez ve Karadon Müesseselerinden 91 işçi ve teknik elemanı deprem bölgesine gönderdiklerini belirtti..

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) maden ocakları bünyesinde 500 kişilik Tahlisiye İstasyonu’nda görevli ekip bulunuyor. ‘Kurtarma’ anlamına gelen Tahlisiyeciler, arama kurtarma konusunda tecrübeli, bu işin eğitimini almış, deneyimli, bedenen ve ruhen bu işe hazır olanlardan seçiliyor.

 

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı koşullarında çalışan madencilerin esur insanlar olduğunu belirterek, "Bizim arkadaşlarımız yer altının ağır şartlarında çalışıyorlar. Sürekli tahkimat yaparak, güvenlik tedbiri alarak ve Allah korusun herhangi bir göçük olayında işçiyi kolaylıkla kurtararak büyük birikime sahip bulunuyorlar. Tüm bu tehlikelere rağmen çalışarak üretime katkı veriyorlar. Madenci zaten cesur insandır. Yer altında her türlü tehlikeye rağmen çalışan cesur insanlar bu işi yapabilir. Dolayısıyla bu tür olaylara sürekli hazırlar. Bu nedenle de her türlü göçük ve deprem enkazından canlı kurtarma konusunda çok büyük deneyime sahipler. 1999’daki Gölcük ve Düzce depremlerinde çok büyük yararlılıklar gösteren fedakar madencilerimiz, ben inanıyorum ki Van depreminde de ellerinden geleni yapacaklardır." diye konuştu.

 

91 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ DEPREM BÖLGESİNDE

 

TTK Genel Müdürü İnan, dün akşamdan bu yana kuruma bağlı Kozlu, Armutçuk, Üzülmez ve Karadon Müesseselerinden 91 işçi ve teknik elemanı deprem bölgesine gönderdiklerini kaydetti. İnan, "Şu anda hepsi depremin olduğu Erciş’e ulaşmış vaziyette. Arama kurtarma çalışmalarına başladı. En son ekibimizi Anakara Esenboğa Havaalanı’ndan uçakla bölgeye gönderdik. Biz kurum olarak 500 kişilik Tahlisiye ekibimizi bu tür durumlara karşı sürekli hazır tutuyoruz.” diye konuştu.

 

TTK Üzülmez Müessesesi Müdür Yardımcısı Maden Mühendisi Ali Hekim ise üçüncü kafileyi gönderirken yaptığı açıklamada, şunları söylemişti: "Bizim sürekli maruz kaldığımız göçük olayları bir nevi depremin enkazına benziyor. Göçükten adam çıkarma konusunda tecrübeli olan arkadaşlarımız, depremde enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma konusunda daha deneyimli ve nasıl kurtaracaklarını çok iyi biliyorlar. Bu tecrübelerimizle oradaki insanları kurtarabilirsek ne mutlu bize."

 

1999 DEPREMİNİN KAHRAMANLARI
Göçük ve enkazlara yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla giren yüzlerce madenci, enkaz içinde ilerleme, gazlı ortamlarda emniyet tedbirleri alma ve çalışma yetenekleriyle 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde önemli görevler üstlendi. TTK'da çalışan ve kazma ile küreğin yanı sıra tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle 1999'daki depremlerde 103 kişiyi enkazdan kurtaran madenciler, 624 kişinin cesedini çıkardı.
Afetler sonrası yapılan değerlendirme çalışmalarında madencilerin özellikleri şöyle belirlendi: Göçük altında kalan madencinin, en kısa sürede ve kendi arkadaşı tarafından kurtarılması kentte yaklaşık 150 yıldır yapılan madencilikte gelenek haline gelmesinden dolayı madencilerin bu zorunluluğu ''onun yerinde ben de olabilirdim, aynı şeyi benim için yapardı'' şeklinde algılamaları, yer altının mutlak karanlığında ve yalnızlığında çok çabuk karar verme ve uygulama yeteneğine sahip olmaları, göçükte kalan kazazedeye uzun süre dar ve kapalı alanlarda çalışmanın verdiği alışkanlık ve canlıya duygusal olarak yönelme dürtüsüyle en kısa yoldan giderek genellikle 1 metrekareyi bulmayan açıklıktan ulaşabilmeleri, kurtarma çalışmaları sırasında öncelikle kendilerinin yeni oluşacak göçükten koruyabilecek ağaç tahkimat yapabilme yetenekleri, fiziksel özellik olarak çok zor şartlarda uzun süre çalışabilmeleri.
Depremde ilk 3 günün önem taşıdığını belirten uzmanlar, 1999 depremlerinden sonra 388 bin dolarlık acil durum ekipmanı satın alınan TTK'da madencilerin olası afetlere periyodik eğitimlerle hazır tutulduğunu kaydetti.
 


Haber : 

Abone Ol