Zonguldak

TTK’ya işçi alınmalı !

Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık yerli ve milli savunma sanayiinin önemine işaret ediyor.

Abone Ol

Çok haklı. Bir ülkemiz milli Savunmasının yerel kaynaklara dayalı olması yaşamsal önemdedir.

Özellikle ortadoğu’da politik ve askeri dengelerin oynak olması, silah üreticisi ülkelerin daima kendi politik çıkarlarını gözetmeleri savunma sanayiinin yerel/milli kaynaklara dayanmasının zorunluğunu ortaya çıkartıyor.

Taşkömürü ve demir-çelik savunma sanayiinin temel girdileridir. Taşkömürü olmadan cevherden sıvı çelik üretilemez.

Türkiye’deki demir-çelik fabrikaları gereken taşkömürü ihtiyaçlarını ithal kömürle karşılıyorlar. Hatta Kilimli’deki büyük termik santrallar bile ithal kömür kullanıyor. Çünkü TTK’nın kömür üretimi 1 milyon/ton yılın altına düşmüş durumda. Yılda çok çok 700 bin ton civarında kömür üretiyor TTK.

Kömür madenciliği daha çok kol gücüne dayalı bir üretim alanıdır. Madende ne kadar çok işçi çalışırsa üretim de o kadar artar.

TTK’nın yıllık üretimini arttırılabilmesi için hazırlık yatırımları ile yeni işgücüne ihtiyaç var. Madende emeklilik süresinin kısa olması, emekli olan işçilerin yerlerini doldurulmasını zorunlu kılıyor. Şu an yayılan bu, hatta o bile yapılmıyor !

TTK’de halen 7 bin işçi çalışıyor. Bu yeterli değil. TTK’nın tarihinde 35 bin işçinin çalıştığı dönemler de olmuştu.

Yerli kömür üretiminin arttırılması için TTK’ya ilk etapta en az 5 bin işçi alınması gerekiyor.

Bir ülkenin savunmasının temel ihtiyaçları ithalata bağlanamaz. Her şeyi olabildiği kadar kendimiz üretmek zorundayız. Başta da kömür ve çeliği…

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol