Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ve bir devlet kuruluşu olan TÜİK’in enflasyon verileri Eylül ayında da örtüşmedi.
Bu şaşırtıcı değil. Çünkü bu üç kurum enflasyon oranını hesaplarken “sepet”lerine farklı ürünleri fiyatlarını alıyorlar. Sepetlere atılan ürünlerin fiyatlarındaki farklılık oransal farklılığı yaratıyor sonuçta.
ENAC’ın enflasyon verisinin piyasa gerçekleriyle örtüşmesinin nedeni , sepete atılan ürünlerin halkın çoğu için “temel” sayılan ihtiyaçlar olması. İkincisi, fiyatların masabaşında değil, piyasa araştırması ile saptanmaz olması.
TÜİK’in enflasyon verisinin düşerken fiyat yükselmelerinin devam etmesi bu gerçeği doğruluyor. TÜİK’in toplam yüzde 50’lik Eylül enflasyonu gerçekçi değil. ENAG ‘ın yüzde 88’lik enflasyon oranı daha gerçekçi.
Buna karşılık devlet, doğal olarak kendi kurumunun verisini; esas kabül ediyor. Yılsonundaki memur maaşlarına yapılacak zam ile asgari ücret ve emeklilere yapılacak zamlar TÜİK enflasyonuna göre hesaplanacak.
TÜİK’in enflasyon verisi gerçekçi olmadığı için, zamlar da olması gerekenin çok altında belirlenecek yine. Bu oyun uzun yıllardır oynanıyor. Asgari ücret ile emekli maaşlarının gitgide cüceleşmesinin nedeni bu !
Maliye Bakanı Şimşek’in uyguladığı sıkı para Politikası da bunu ögrörüyor zaten. “Harcamaları kıs, enflasyon düşsün” formülü bugünkü gelir adaletsizliğinin teorisi oluyor !..
İktidar, yeniden “yumuşama” taktiğine sarıldı. Barış çubukları yakıldı O kadar ki Bahçeli bile sık sık kapatılmasını istediği DEM’in yöneticilerinin elini sıktı sonunda !
Bunlar güzel şeyler. Ama halkın büyük kesimi yoksullukla ve açlıkla boğuşurken barış gösterilerinin halkta karşılık bulamayacağı kesindir.
Yeni Ufuk
Haber :
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor