Türkiye'de Kitap Okuma Rastgele ve Düzensiz Yapılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı 'Türkiye Okuma Kültürü' araştırmasına göre Zonguldak?ta yılda 10 kitap okunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı 'Türkiye Okuma Kültürü' araştırmasına göre Zonguldak?ta yılda 10 kitap okunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, SONAR Araştırma Grubu'na yaptırdığı Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi'nin sonuçları açıklandı. Araştırma, 26 ilde, 7 yaş grubu üzerinde 7 bin 212 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi. Sonuçlar oldukça ilginç detaylar ortaya koydu. Buna göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı (yüzde 47. 04) bir seferde en fazla yarım saat okuyor. Hiç okumuyorum diyenler yüzde 19. 32, yaklaşık 1 saat diyenler yüzde 22. 20, yaklaşık 2 saat diyenler yüzde 6. 65.
Türkiye'de okuma rastgele ve düzensiz yapılıyor. Seçici ve düzenli okuyanların oranı yüzde 25. 9, rastgele bir kitap seçip düzensiz okuyanlar ise yüzde 45'lik dilimi oluşturuyor.
Okuma materyalleri arasında kitap yüzde 47. 11 ile ilk sırada yer alıyor. Kitabı, yüzde 34. 45 ile gazete takip ediyor.
En çok, tavsiye edilen kitaplar (yüzde 61) okunuyor.
BİR YIL İÇİNDE EN FAZLA KİTABI ERZURUM VE ERZİNCAN OKUYOR
Bir yıl içinde ortalama okunan en fazla kitap adedine bakıldığında 12-13 kitapla Erzurum ve Erzincan ilk sırada yer alıyor. Bu illeri 10-11 kitap ile Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu takip ediyor. İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Konya, Hatay, Kars, Zonguldak, Bartın, Kastamonu'nun da içinde bulunduğu çok sayıda ilde bu sayı 5-6 iken, Ankara'nın da içinde bulunduğu bazı illerde 8-9, İstanbul'un da içinde bulunduğu çeşitli illerde ise 7-8 olduğu görülüyor.
Haber :