Ekonomi

Ücret-maaş zamları üç aya çekilmeli !

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

Enflasyonu yüksek politika faizi ile stokçuluğun ve fırsatçılığın  (fahiş fiyat uygulamasının) yarattığı tezi çoktan çürütüldü, ama hâlâ bunda ısrar edenler yok değil.

Enflasyonu üretim-tüketim dengesizliği yaratır. Az üretir çok tüketirsen, arz-talep yasasına göre, o ürünün/ürünlerin fiyatı artar.

Bizim gibi çift para birimli ülkelerde enflasyon, bu temelde, döviz kurlarındaki artışa endekslenir. Kur artışına koşut olarak fiyatlar da artar. Çünkü ithalat ihracattan fazladır. Yüksek ithalat döviz krizine o da kur yükselmesine yolaçar.

Ülkemizin sorunu bu !

Vergi ve harçlar ile ÖTV’ye yapılan son zamlar kaçınılmaz olarak döviz fiyatını, patlattı o da enflasyonu patlatacak. Temmuz enflasyonunun zirve yapması beklentisi bu yüzden.

Arap ülkelerine sıcak para turuna çıkılması da bu yüzden.  Çünkü vergi ve harçlar ile ÖTV’ye yapılan zam, ek bütçeyi karşılamayacak.

İşçi, memur ve emeklilere verilen zamlar, fiyat tartışmalarının çok gerisinde kaldığı için yoksulluk çıtası biraz daha yükseldi.

İşin kötüsü vergi artışlarının devam etmesi olasılığının yüksek olmadı. Eğer bu gerçekleşirse döviz fiyatları ile birlikte enflasyon biraz daha yükselecek.

Soru şu:

Uygulanan yeni ekonomi-politika  ne kadar süre içinde halkın geçim çıtasını yükseltmeye başlayacak ?

En iyimser ekonomistler bile iki yıldan söz diyor ! Tabii bu arada başka engeller çıkmazsa !

Mevcut tablo, sabit gelirlilere altı aylık periyotlarla verilen zamların süresinin kısaltılmasını zorunlu kılıyor. Ücret ve maaş artışlarının üç aya çekilmesi gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa ülke derin bir sosyal kriz içine girebilir.

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol