Kdz.Ereğli

Ünal Demirtaş TTK’nın işçi açığını gündeme getirdi

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakan Fatih Dönmez’e yerli enerji kaynakları konusunda çarpıcı sorular yöneltti.

Abone Ol

Ünal Demirtaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimindeki düşmeye ve işçi açıklarına dikkati çekti. CHP’li Demirtaş, Bakan Dönmez’e, “Türkiye Taşkömürü Kurumunun 5 bin 159 yer altı üretim işçisi açığı olduğunu hatırlattı “İşçi açığını gidermek için ne zaman alım yapacaksınız?” diye sordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, Ünal Demirtaş’ın verdiği sayının doğru olduğunu vurguladı. Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumuna elaman alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Bakan Dönmez, CHP’li vekile “Verdiğiniz rakamlar doğru. Biz de memnun değiliz yani üretimin artırılması lazım, eleman alınması lazım” dedi.

FATİH DÖNMEZ’E ÇAĞRI: İŞÇİ AÇIĞINI GİDERİN!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği yanıtı değerlendi.

“Sayın Bakan, verdiği yanıtta haklılığımızı kabul etti. Taş kömürü üretiminde düşüş var, işçi açıkları kapatılmıyor. Bu kadar stratejik bir kurumun bu durumda olmasını kabul etmiyoruz. Zonguldak’taki muhalefet partililerin, sendika ve maden mühendisleri odasının bütün çağrılarına rağmen Kurumun üretim işçisi açıkları kasten giderilmemektedir. Üstelik, işçi açıklarının bu boyuta ulaşması iş güvenliğini de tehdit etmekte ve büyük iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeplerle Kurumun yıllık en az 6 milyon ton taş kömürü üretecek şekilde yeniden yapılandırılması ve acil olarak bu 5 binin üzerindeki üretim işçisi açıklarının giderilmesi gerekir. Bir kez daha Enerji Bakanına çağrıda bulunuyorum: TTK’nın işçi açığı giderilsin, üretim kapasite arttırılsın” ifadelerini kullandı.

ÜNAL DEMİRTAŞ SORDU, BAKAN AÇIKLIK GETİRDİ….

Doğalgazın Lojistik Merkezi Zonguldak Olacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e, Karadeniz’de çıkarılacağı söylenen doğalgazın yerini sordu.

Bakan Dönmez; doğalgazın lojistik merkezinin Zonguldak olacağını belirtti ve “Şu anda en kısa hat Filyos gözüküyor, bizim lojistik merkezimiz de orası” dedi.

Enerjideki dışa bağımlılığın çok yüksek oranlara çıkmasında yerli kaynakların yeteri kadar kullanılmamasının önemli bir etken olduğunu da söyleyen CHP’li Demirtaş; “Şu anda enerji girdilerinin %80’i dışa bağımlı” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti:

“YERLİ KAYNAKLAR KULLANILMALI…”

Enerji konusunda ülkemiz açısından ortaya çıkan sorunların başında, uygulanan yanlış politikalar sonucunda giderek artan dışa bağımlılık gelmektedir. Şu an enerji girdilerinin yüzde 80’i oranında dışa bağımlıyız.

Ülkemiz 1970 yılında toplam enerji talebinin yüzde 77’sini kendi kaynaklarından karşılarken 80’li yılların sonunda bu oran yüzde 50’ye düşmüş, 2017 yılında ise ihtiyacının ancak yüzde 20’sini kendi kaynaklarıyla karşılayabilecek bir duruma düşürülmüştür. Bu durum ülkemiz ekonomisini ve dış ticaret açığını da son derece olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sebeple, enerji planlaması ve üretiminde yeni bir politikaya ve anlayışa ihtiyaç vardır.  Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın en önemli araçlarından biri yerli kaynakların kullanımının artırılmasıdır.

“TAŞ KÖMÜRÜ ÜRETİMİNDE DRAMATİK DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Önemli yerli kaynaklardan biri olan taş kömürünün ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapan Ünal Demirtaş, taş kömürü üretiminde dramatik bir düşüş yaşandığını söyledi.

CHP’li Vekil; “Kömür üretimi de yerli kaynaklar arasında özel bir öneme sahiptir. Şu anda Türkiye'nin ortalama taş kömürü tüketimi yıllık 36-37 milyon ton civarındadır. Bu tüketimin yıllık 6-7 milyon tonunu ağır sanayi ve demir çelik sektöründe kullanılan, koklaşabilme özelliğine sahip taş kömürü tüketimi oluşturmaktadır, geriye kalan yaklaşık 30 milyon tonluk tüketim de termik santrallerde ve evlerde yakacak olarak kullanılmaktadır” dedi.

ZONGULDAK’IN GEÇİMİ TAŞ KÖMÜRÜ ÜZERİNE KURULU!

Taş kömürü üretimi hem ülkemiz için hem de Zonguldak için son derece önemlidir. Çünkü 170 yıldır Zonguldak’ın psikolojisi, geçimi, ekonomisi, her şeyi taş kömürü üzerine kuruludur. Bu anlamda da Türkiye Taşkömürü Kurumu son derece önemli ve stratejik bir kurumdur. Ancak uygulanan yanlış politikalarla Türkiye Taşkömürü Kurumu üretimi ve işçi sayısı günden güne azalmıştır. İşçi sayısı ile üretim arasında doğrudan bir orantı vardır yani işçi sayısı azaldıkça üretim de azalmıştır.

2002 yılında 2,7 milyon ton satılabilir taş kömürü üreten Kurumun, 2018 yılında üretimi 686 bine gerilemiş, 2019 yılında 734.316’ya gerilemiş, 2020 yılında ise bugüne kadar 556.185 tona kadar ancak satılabilir taş kömürü üretimi yapabilmiştir. Yani Türkiye'nin ağır sanayisinin yıllık 6-7 milyon ton koklaşabilme özelliğine sahip taş kömürüne ihtiyacı olduğu da düşünülürse bunun şu anda on ikide 1’ini ancak üretebilmekteyiz. Kabul edilebilir bir durum değildir bu.

18 YILDA 11 BİN İŞÇİ AÇIĞI OLUŞTU!

2002 yılında Kurumda 18 bin işçi çalışırken bugün itibarıyla işçi sayısı 7.727’ye gerilemiştir. Oysa kurumun norm kadrosu 14 bindir. Bugün itibarıyla kurumun 5.159 yer altı üretim işçisine ihtiyacı vardır. Taş kömürü üretimindeki bu dramatik düşüşün birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden biri, Ak Parti kadrolarının özelleştirme yanlısı yanlış politikaları ve liyakatsiz bürokratik kadrolar iken bir başka sebebi de kurumun üretim işçisi açıklarının kasten giderilmemesidir.

RÖDOVANS ŞİRKETLERİNE DESTEK VERİLMELİ!

TTK’ye de ait olan altın sahalarda binlerce işçiye istihdam olanağı sağlayarak taş kömürü üretimi yapan ve atıl rezervleri ekonomiye kazandıran rödovans şirketlerinin de önemli sorunları vardır. Üretim artışı için bu şirketlerin sorunlarının da çözülerek bu şirketlere daha fazla destek ve teşviklerin verilmesi gerekir. Taş kömürü üretimini ancak bu şekilde artırarak dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz.


Haber : 

Abone Ol