VELİLER İSYANDA!

Okullardaki 'serbest forma' uygulaması rant kapısına mı dönüştü?

Abone Ol

Okullardaki 'serbest forma' uygulaması rant kapısına mı dönüştü?

 

Yeni eğitim-öğretim dönemi başladı ve yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 700 bin öğretmen ders başı yaptı. Yeni dönem heyecanla birlikte birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdi, ve bu sıkıntılardan en çok muzdarip olanlar ise öğrenci verileri. Özellikle bazı okulların uygulamaları isyan ettiriyor. Serbest forma uygulamasıyla her yıl değişen kıyafetler ve bunun okulların belirlediği ve bulundukları bölgedeki tek bir noktada satışının yapılması ve bağış adıyla alınan ücretler dar gelirliyi zorluyor ve bezdiriyor. Öyle ki okulların açılmasına rağmen bu yöndeki şikayetler ve tartışmalar bitmek bilmiyor. Yeni Ufuk gazetesi olarak biz de bu şikayetlere kulak verdik ve işin aslını uzmanlarına sorduk.
Önlükten yakalığa, ayakkabıdan çoraba kıyafet, defterden silgiye, çantadan kaleme kırtasiye malzemesi ister okula başlayan ister bir üst sınıfa geçen tüm öğrencilerin ihtiyacı. Okul ihtiyaçları her ailenin alım gücüne göre değişiklik arz ediyor. Bir öğrenci için harcanan para ise normal şartlarda 100-250 lira arasında değişiyor. Fakat işin içine her bir okul için tek bir işletmede satılan forma girince bu maliyet katlanıyor!

 

BELLİ TİCARİ KURULUŞLAR SATIYOR
Okul kıyafetlerinin okul yöneticileri tarafından belirlenmesi ve okul kıyafetlerinin belirli ticari kuruluşlara verilmesi bu yöndeki şaibeleri ve şikayetleri zirveye taşımış durumda. İsyanın adresi ise her okul döneminde olduğu gibi 'veliler'...

 

VELİLER ALTERNATİFSİZ BIRAKILIYOR
Zonguldak ve Kdz. Ereğli’de okul giysilerinin her okul için takım şeklinde farklılaştırılıp okullarla anlaşma yapan tek firma tarafından satılarak, tekelleşmeye neden olunduğu da ileri sürülüyor. Okul müdürlerinin kendi istedikleri ve anlaştıkları firmalara okul kıyafetlerini yaptırdıklarına dair iddialar esnaftan çeşitli şikayetlerin geldiği belirtiliyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kala bazı okul yöneticilerinin kıyafetlerde ufak renk ve şerit değişikliği yaparak firmaları alternatifsiz hale getirdiğini söyleyen esnaflar, yaptırılan bu elbiselerinin fahiş fiyatlarla öğrencilere sadece bir firma tarafından satıldığını, alternatif olmadığı için mecburen yüksek fiyatlardan vatandaşların elbiseleri almak zorunda olduğunu söylüyor. Bu durum okul yönetimlerini de şaibe altında bırakıyor.
Ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden bir adım atılması gerektiği belirtiliyor.

 

"20 LİRALIK KIYAFETE 120 LİRA ÖDÜYORUZ"
Yeni Ufuk muhabirine ismini vermek istemeyen bir veli ise şikayetini şu şekilde dile getiriyor: "Düşük kaliteli, ebat çeşitliliği olmayan okul kıyafetlerinin sadece 1-2 yerde satış ve üretim zorunluluğu bulunuyor. Normalde 20-25 liralık kıyafetlere 90-120 lira paralar isteniyor. Ve de fiyatlarda 1 kuruş pazarlık şansı yok. Üstelik veli isyan ettiğinde 'git terziye yaptır' gibi ukâla tavırlara maruz kalıyoruz. Ayrıca ürünlerin ne kumaş kalitesi var ne de arka hizmeti. "
Zaten zor geçinen vatandaş çocuklarına gelecek hazırlama peşinde iken karşılarına bu tür zorlukların çıkmasına isyan ediyor. Okullarda öğretmenlerin kullandığı ‘tahta kalemler’i bile velilerden bekleyen okullar rant kapısı haline dönmüş durumda.
Şikayetlerin hat safhaya çıkmasına rağmen, Milli Eğitim Müdürlüğünden herhangi bir ses çıkmaması da işin cabası…
Yeni Ufuk araştırmalarına devam edecek..


Haber : 

Abone Ol