Yargıyı meşgul etmeyelim !
Hukuk ile terazisi doğru tartan yargı herkese lâzımdır. Bunlar uygar toplum olmanın önkoşullarıdır. Hukuk bilinci gelişmiş, yargısı bağımsız ülkelerde bireylerin yasalar karşısındaki eşitliği güvence altında demektir.
Yargının sağlıklı kararlar verebilmesi için her türlü manipülasyonun dışında olması gerekir.
Uygarlık kavramının gerçek anlarından uzaklaştığı ülkelerde süreç tersine işler; yargı bağımsızlığını yitirir, hukuk kurumları bireyselleşir.
Yargının sağlıklı kararlar vermesindeki bir diğer etken de bireylerin yargının iş yükünü ağırlaştıracak girişimlerden uzak durmalarıdır.
Yalana-dolana, iftiralara dayalı suç duyuruları, yargıyı kullanmaya yönelik kumpaslar gerçekte yargı/adalet kavramı ile kurumlarının düşmanıdırlar. Yargıyı gereksiz şekilde meşgul etmek, gerçekte adaletin gerçekleşmesini sabote etmek anlamına gelir.
Ne yazık ki böyle olaylarla sık karşılaşıyoruz. Delilsiz-ispatsız suç duyurularına dayalı yargı süreçleri sonunda, olması gerektiği gibi, bu yola başvuruların hüsranı ile sonuçlanıyor. Ama bu gerçek ortaya çıkıncaya kadar yargı meşgul edilmiş oluyor.
Özellikle küçük yerleşim birimlerinde bu tür olaylara çok rastlanıyor.
Yargıyı meşgul etmek, gerçekte adaletin tecellisini geciktirmek anlamına da gelir.
Bu konuda ilk soruşturmaların da önemi büyüktür. İpe-sapa gelmez suç duyurularının yargı sürecine sokulması da yargıyı meşgul etmek anlamına gelir.
Yeni Ufuk
Haber :