Yemin boykotu gölgesinde açılış
TBMM Genel Kurulu'nda 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme töreni sona erdi. TBMM, 4 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'de toplanarak Meclis Başkanı'nı seçecek.
TBMM Genel Kurulu'nda 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme töreni sona erdi. TBMM, 4 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'de toplanarak Meclis Başkanı'nı seçecek.
TBMM'de yeni dönemin ilk oturumu ve yemin töreni sona erdi. Genel Kurul'a AKP'li ve MHP'li vekiller katılıp yemin ettiler. CHP ise Genel Kurul'a katıldı ancak yemin etmedi. Bağımsız milletvekilleri ise Genel Kurul'a katılmadılar.
Genel Kurul en yaşlı üye Oktay Ekşi'nin geçici başkanlığında toplandı.
CHP'nin tek yemin eden milletvekili en yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi oldu. 24'ncü dönemin ilk yeminini eden Ekşi yaptığı konuşmada ise yeni anayasa vurgusunun yanı sıra tutuklu milletvekilleri sorununu da dile getirdi. Ekşi "Geçmiş dönemlerde milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutukluluğu nedeniyle yemin töreni eksik sayıyla yapılmadı. 8 milletvekili milletin verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Bu durumun TBMM'nin şerefli geçmişine, demokrasiye aykırı düştüğü kanaatimi kayda geçiriyorum" diye konuştu.
TBMM'de, 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme töreni yapılıyor. Birleşimi, en yaşlı üye sıfatıyla, Mehmet Ali Şahin'den görevi devralan Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi yönetirken, Ekşi yaptığı açılış konuşmasında, 23 Nisan 1920'den bu yana görev yapmış tüm TBMM üyelerini saygıyla andığını söyledi. TBMM'nin egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu somutlaştıran bir Kurum olduğunu söyleyen Ekşi, "Duygu ve düşüncelerinize tercüman olduğum inancıyla vurgulamak isterim. Geçmiş dönemlerde milletvekili sıfatını kazanmış adayların tutukluluğu nedeniyle yemin töreni eksik sayıyla yapılmadı. 8 milletvekili milletin verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Bu durumun TBMM'nin şerefli geçmişine, demokrasiye aykırı düştüğü kanaatimi kayda geçiriyorum" diye konuştu.
Ekşi'nin bu sözleri muhalefet milletvekillerinden alkış aldı. Yorucu ve yoğun, zaman zaman da kırıcı bir seçim kampanyasını geride bıraktıklarını, başta AKP olmak üzere tüm partileri ve milletvekillerini tek tek kutladığını söyleyen Ekşi, "Ulusumuzdan aldığımız yetkinin ona vereceğimiz hizmetlerle taçlanmasını diliyorum" dedi. 50 yıl önce TBMM çatısı altında görev yapan en genç üyelerden biri olduğunu şimdi ise en yaşlı üye ve geçici başkan sıfatıyla milletvekillerinin huzurunda olduğunu kaydeden Ekşi, görev yaptığı dönemde Meclis'in en demokratik anayasayı yaptığını, şimdi de bugünkü Meclis'in yeni anayasa misyonuyla görev başladığını ifade etti.
Yeni Anayasa vurgusu
Ekşi'nin konuşması başladıktan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, töreni izlemek üzere Genel Kurul salonundaki yerini alırken, Gül'ün gelmesinin ardından da İstiklal Marşı okundu. Ekşi ise konuşmasının devamında "demokrasi ve laiklik" vurgusu yaparak yeni anayasa yapılırken bu değerlerin 'kutsal değer' olarak Meclis tarafından korunacağından emin olduğunu söyledi.
İlk yemin yemin Ekşi'den
Konuşmasının ardından Ekşi, Genel Kurul'da yemin eden ilk milletvekili oldu. CHP'nin yemin etmeme kararına karşı, CHP'den yemin eden tek milletvekili olan Ekşi, yeminini Başkanlık Divanı kürsüsünden etti. Daha sonra da Genel Kurul'da yemin törenine Adana'dan devam edildi. Genel Kurul'da Ekşi'nin ardından ilk okunan isim BDP destekli Bağımsız Adana Milletvekili Murat Bozlak oldu.
Rekor AKP'li vekilde
Genel Kurul'da AKP'li Halil Ürün, İsmail Aydın, Ali Gültekin, Hüseyin Filiz, yemin metnini yanlış okudukları için iki kez yemin ederken, rekoru Ekşi'nin uyarısı üzerine üç kez okuyan AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel kırdı.
CHP milletvekillerinin yemin etmediği, BDP destekli bağımsız milletvekillerinin ise boykot ettiği yemin töreninde, bazı milletvekilleri ise yemin metnini yanlış okudukları için birleşimi yöneten Oktay Ekşi tarafından uyarılarak bir kez daha yemin ettiler. AKP Afyon Milletvekili Halil Ürün, Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ve Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Oktay Ekşi tarafından uyarılırken yemin metnini de iki kez okudular. AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ise yine Ekşi'nin uyarısı üzerine üç kez and içti.
Başbakan tokalaşmadı
Genel Kurul'da milletvekillerinin sıralarına karanfil bırakılırken, Başbakan Erdoğan'ın, Genel Kurul salonunda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmadan Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerine oturduğu gözlendi. Genel Kurul'da yemin töreni sırasında AKP Afyon Milletvekili Halil Ürün, Ekşi'nin uyarısı nedeniyle yemin metnini iki kez okudu. Törende sıra Ankara'ya geldiğinde ise Ekşi, milletvekillerini Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Atatürk için bir dakikalık saygı duruşunun ardından and içme töreni devam ediyor...
Abdullah Gül Meclis'te
Oktay Ekşi'nin konuşması devam ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Meclis'e geldi. Gül, yaklaşık 1,5 saat kaldığı TBMM'den askeri törenle uğurlandı.
Oktay Ekşi'nin yeminin ardından yemin töreni başladı. İlk olarak kürsüye Adana milletvekilleri çağrıldı. CHP'li vekillerin katıldığı ancak yemin etmediği, bağımsızların katılmadığı yemin töreni AKP'li ve MHP'li vekillerin yemin etmeleriyle devam ediyor.
Genelkurmay Başkanı Koşaner töreni izlemeye gelmedi
Töreni Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, bazı eski milletvekilleri, bürokratlar ve yabancı misyon temsilcileri de izledi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ise töreni izlemeye gelmedi.
Yemin törenine basın ve izleyiciler büyük ilgi gösterdi. Çok sayıda televizyon kanalı, bahçede kendilerine ayrılan yerlerde canlı yayınla gelişmeleri aktarırken, Meclis'te renkli görüntüler oluşturdu.
İzleyiciler, davetiye ve il sırasına göre Genel Kurul locasına alındı. Yakınları olan milletvekillerinin yemin etmesini alkışlarla karşılayan bazı izleyiciler, Ekşi tarafından uyarıldı.
Akkiraz'dan siyah kurdele eylemi
CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Meclis Genel Kurulu'na yakasında siyah kurdele ile girdi. Akkiraz, Sivas'ta yaşanan olayları unutturmamak için siyah kurdele taktığını ifade etti.
AKP, muhalefet partilerini ziyaret edecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanlığı için adayı muhalefet partileri ile yapacakları görüşmenin ardından belirleyeceklerini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Meclis'te basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, bir basın mensubunun "Tahliyeler konusunda uzlaşmaya yaklaşıldığı yorumları yapılıyor. Sizin ifadelerinizden de bu çıkarıldı. Ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Ben öyle bir şey demedim" yanıtını verdi. Meclis Başkanlığı için partisinin adayını belirleyip belirlemedikleri yönündeki bir soruyu ise Erdoğan, "Yarın arkadaşlarımız CHP ve MHP'ye gidecek. Kanaatlerini alsınlar sonra bizim grubumuz toplanacak. İnşallah Meclis Başkanı ismimizi belirleyeceğiz" şeklinde yanıtladı.
Öte yandan Başbakan Erdoğan, yemin töreni devam ederken salondan ayrılıp kurmayları ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, toplantının ardından genel kurul salonuna döndü.
AKP'li Cemil Çiçek'in yarın saat 11.00'de CHP'yi, 13.00'te MHP'yi ziyaret edeceği bildirildi.
Eronat yemin etti
Genel Kurul'da, AKP milletvekillerinden en yoğun alkışı ise BDP destekli bağımsız milletvekili seçilen ve YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin yerine Meclis'e giren AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat aldı.
Erdoğan: Ben cezamı çektim, onun daha çekecek cezası var
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda yaptığı değerlendirmede, Dicle'nin durumunun kendisinden farklı olduğunu vurgulayarak, "Ben cezamı çektim, onun daha çekecek cezası var" dedi.
Erdoğan, TBMM'de gerçekleştirilen yemin törenine katılmak üzere Genel Kurul salonuna girişi esnasında basın mensuplarının YSK'nın Hatip Dicle ile ilgili aldığı karara ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, kendisinin mahkumiyet sürecinin hatırlatılması ve Dicle ile durumunun kıyaslanması konusunda yapılan değerlendirmelere şu yanıtı verdi:
"Benim durumum Hatip Dicle ile aynı değil. Ben cezamı çektim. Onun daha çekecek cezası var."
Kamer Genç Ekşi'yi, Ekşi izleyicileri uyardı
Genel Kurul'da, Başbakan Erdoğan bir süre salondan ayrılarak Meclis'teki odasına geçerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Kurul salonunda olmayı tercih etti. Başbakan Erdoğan ise bir süre sonra yeniden Genel Kurul salonuna geldi.
And içme töreninde, izleyici locasında bulunan milletvekili yakınlarının yemin eden milletvekillerini alkışlarken gürültü yapmaları üzerine CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Başkan Oktay Ekşi'den seyircileri uyarmasını istedi. Genç'e AKP sıralarından "Bırak bu işleri" şeklinde tepki gelirken, Ekşi, "Seyirciler sükuneti bozarsa görevliler tarafından dışarı çıkarılacaklardır" diyerek izleyicileri uyardı.
Erdoğan da yemin etti
TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin and içme töreni devam ediyor. CHP milletvekillerinin yemin etmediği törende Başbakan Erdoğan and içti.
Meclis Genel Kurulu'nda, 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme töreni sürüyor. Tören nedeniyle TBMM'ye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaklaşık 1.5 saat kaldığı TBMM'den ayrılırken törene, milletvekillerinin aileleri ve yakınlarının yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, bazı bürokratlar ile yabancı misyon temsilcileri de katıldı.
Başbakan Erdoğan and içmek için kürsüye geldiğinde ise AKP milletvekillerinden yoğun alkış aldı. AKP milletvekilleri ayağa kalkarken, Başbakan yemin metnini okumayı tercih etti. Başbakan Erdoğan kürsüden yine AKP milletvekillerinin yoğun alkışı ile inerek Bakanlar Kurulu sıralarına geçti. Başbakan Erdoğan'ın yeminini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu izlemedi. Erdoğan'ın yeminini izleyen lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.
Engin Alan'a alkış
Yemin töreninde, tutuklu olduğu için Genel Kurul'a katılamayan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın ismi okunduğunda ise MHP milletvekilleri alkışladı.
Barutçu katılmadı
MHP listelerinden Meclis'e giren İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu da Genel Kurul'daki yemin törenine katılmadı.
Kılıçdaroğlu ve Balbay'a alkış
Meclis'e gelen ancak yemin etmeyen CHP'de ismi okunan vekiller sırasında sessizlik olurken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi okunduğunda partililer alkışladı. Tutuklu İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın ismi okunduğunda da uzun uzun alkışlandı.
Yemin törenine yemek arası
TBMM Genel Kurulu'nda, 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme törenine bir saat yemek arası verildi.
Birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi, Manisa milletvekillerinin yemin etmesinin ardından ara verdi. Genel Kurul saat 21.00'de tekrar toplanarak yemin törenine devam etti.
Bahçeli de yemin etti
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Genel Kurulu'nda and içti. Osmaniye Milletvekili Bahçeli'nin yemin etmek üzere kürsüye gelişinde ve sonrasında MHP milletvekilleri ayakta alkışladı. Bahçeli'yi bazı AKP ve CHP milletvekilleri de alkışladı.
Başkanlık seçimi 4 Temmuz'da
TBMM Genel Kurulu'nda 24'ncü dönem milletvekillerinin and içme töreni sona erdi. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın isminin okunması sırasında CHP milletvekilleri uzun süre alkışladı. AKP'li milletvekilleri ise tepki olarak Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ı uzun süre alkışladı.
Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi, and içme töreninin tamamlanmasının ardından yemin etmeyen milletvekillerinin toplanacak ilk Genel Kurul'da yemin edeceklerini bildirdi. Genel Kurul'da yemin töreninin ardından kabul edilen Danışma Kurulu kararına göre ise TBMM'nin 1 Temmuz'da tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek ve 4 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'de toplanarak Meclis Başkanı seçilene kadar çalışmalarını sürdürecek.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor