Yaşam

Yerli-yabancı ayrımcılığı…

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

Bizim buralarda en baskın bakış açısı, hemşehriciliktir. Hemşehricilik, kimi zaman, öteki bakış açılarının, örneğin partici, dinci, mezhepçi,tarikatçı/cemaatçi, cinsiyetçi, vb bakış açılarının da önünde yer alır.

“Bizden olsun çamurdan olsun” zihniyeti, “biz”i hemşehricilik şeklinde karşımıza çıkartır. Çamuru, “öteki”ne yeğleyen dargörüşlü/ilkel bir bakış açısıdır bu.

Her alanda tezahür eder. Her alanda bilgiyi, liyakati, toplumsal işlevi, vb. tali plana iter. Her siyasi, ekonomik, bürokratik mevkide, her alandaki hiyerarşide hemşehrisini tepede görmek ister, onun araya tırmanması için çalışır…

Bu dargörüşlülük, doğal olarak toplumu ikiye, bazen üçebeşe böler. Çünkü hemşehricilik, özellikle sanayi kentlerinde, kentin bölgesel yapısının karmaşıklığı nedeniyle, çok başlıdır.

Hemşehrici için, öteki, “yabancı”dır. Bu da, “yerli” kavramını ortaya çıkartır. Hemşehricilik bu kez yerlicilik şeklinde tezahür eder. Yerlicilik kavramında doğum yeri, belirleyicidir.

Zonguldak ve Ereğli’de yerli-yabancı ayrımcılığı maden kömürü işletmeciliğiyle ortaya çıktı. Şöyle böyle 170 yıldır sürüyor.

Hemşehricilik tabii ki yerli’lere özgü bir özellik değil. “Yabancı”lar da bu ayrımın içinde, onlar da her alanda hemşehricilik yaparak karşı bir pozisyon sergiliyorlar.

Ereğli gibi sanayileşmiş, eğitim ortalaması yüksek, kültürel profili düşük olmayan bir kente yerli-yabancı ayrımcılığının hala sürüyor olması üzücüdür

Yerli yabancı ayrımı, her alanda, bireysel özelliklerin, liyakatin önüne geçtikçe, bunun acısını kent, örneğin Ereğli çekiyor.

Özellikle, iradeci bir yaklaşımla yerli yabancı ayrımcılığı yapmak, toplumsal birliği/kardeşliği dinamitleyen, sosyal ve politik bilinci körelten bir ilkelliktir.

Ereğli’de siyaset kültürünün gelişememesinin ana nedenleri arasında yerli-yabancı ayrımcılığı önde geliyor. Aslında her alanda böyle bu! Bunu artık aşmalıyız. Kim bu kente daha iyi hizmet ediyorsa/ edecekse, “bizden” olmasa da onu öne çıkartmaktan çekinmemeliyiz, ona sahip çıkmalıyız.

Kentler de, tıpkı ülkeler gibi, sımsıkı bütünleşmeleri, omuz omuza vermeleri oranında gelişirler.

Hemşehricilik, yerli-yabancı ayrımcılığı, Ereğli’ye zarar veriyor.

 

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol