"Yetiştirici kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanmalı"
Türkiye'de tarım sektöründe çalışanların yüzde 42'sinin kadınlar olduğunu ifade eden Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, yetiştirici kadınların toplumdaki statülerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
ANKARA (İGFA) - 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle açıklama yapan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kırsalda ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi sorumluluklar üstlenen kadınların, tarımsal faaliyetlerin birçoğunda da aktif görevler üstlenerek ekonomiye önemli katkıda bulunduklarını ifade etti.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkemizde tarım sektöründe çalışanların yüzde 42’sinin kadınlar olduğunu ifade ederek, “Yetiştirici kadınlarımızın toplumdaki statüleri yükseltilmeli, sosyal güvencelerinde pozitif ayrımcılık sağlanmalı” dedi.
Kadın çiftçilerin kırsaldan kente göçün önlenmesinde büyük katkısı bulunduğuna da dikkat çeken Çelik, büyük çoğunluğunu küçük aile işletmelerinin oluşturduğu Türkiye'de ailenin bireyi olan çiftçi kadınların kırsalda üstlendiği roller kırsalın kalkınmasını sağlamakta, son yıllarda yaşanan kırsaldan kente göçün önlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Son yıllarda kentlere olan göç nedeniyle kırsalda yaş ortalaması 55’e yükseldiğini ifade eden Çelik, "Bu durum üretimde sürdürülebilirliği zora sokmaktadır. Bu nedenle tarımımızın sigortası olan küçük aile işletmelerine yönelik politikaların gözden geçirilmesi, üretime devam edebilmeleri için verilen desteklerin artırılması, kırsalın sosyo ekonomik kalkınmasına yönelik projelerin uygulanması önemlidir. Bunların sağlanması, aile işletmelerinde önemli görevi olan kadınların ve ailelerinin yaşamlarını devam ettirecek, geçimini ve refahını sağlayacaktır” dedi.
Çelik, yetiştirici kadınların sosyal güvencelerinde pozitif ayrımcılık sağlanması ve finansa erişimin kolaylaştırılması gerektiğinin altını çizdi.
Haber : İGFA