Kdz. Ereğli Lisesi Mezunları Derneği adına bir açıklama yapan Başkan Cüneyt Şahinöz, YGS sınavının yenilmesini istedi.
Açıklama şöyle:
Kdz. Ereğli Lisesi Mezunları Derneği adına bir açıklama yapan Başkan Cüneyt Şahinöz, YGS sınavının yenilmesini istedi.
Açıklama şöyle:
?Son günlerde, 1.700.000 öğrenciyi ilgilendiren Yüksek Öğretime Giriş Sınavında cevapların şifrelenmesi ile ilgili birçok formül ve söylemle karşılaşmaktayız. Bunun yanında şifrelerin çözümünde temel olan Mod ve Medyan kavramlarının bazı özel kurumlarda sınavdan birkaç gün önce müfredat dışı olmalarına rağmen anlatılmaları ve arama motorlarında sınav öncesi en çok araştırılan anahtar kelimeler olmaları ise şifrelemenin önceden bilindiği düşündürmekte; bazı okullarda sadece kız öğrencilerin sınava girmesi otomasyon sistemine müdahale edilebildiği izlenimini güçlendirmekte ve kişiye özel sınav kitapçığı ve cevap anahtarı hazırlanması her türlü düşünceye açık olunduğu izlenimini vermektedir.
2010 yılında yapılan KPSS kopya iddiaları nedeniyle tekrarlanmış, eğitim bilimleri sınavından 120?de 120 soru yapan 350 kişi tekrar edilen sınavda 70 soru barajını aşamamıştı. İnsanların kaderiyle oynayan bu çete ve ilişkileri daha çözülememiş ve ÖSYM kurumsal kimlik olarak aklanmamışken, ikinci bir skandal patlak vermiştir. Gençlik bu gelişmelerden en çok yara alan kesimdir ve YÖK ile ÖSYM?ye karşı duydukları güvensizlik had safhaya ulaşmıştır. Ortaya çıkan durumun temelinde kurumsal yapısı değişikliğe uğrayan ve şifrelemenin nedeninin güvenlik arttırılması olduğunu söyleyen ÖSYM bulunmaktadır. ÖSYM ise çelişkili açıklamalarda bulunmakta ve hatayı yetkisiz bir başka kurumun üstlendiği görülmektedir. Ülkede gelişen güvensizlik ortamı daha da genişlemiş, doğrudan beş milyon insanı ilgilendiren geleceğin belirlenmesi sınavı ile ilgili ciddi şüpheler oluşmuştur.
İçinde yüksek oranda eşitsizlik barındıran, ilgi alanı ve yetenek seçimlerinin bulunmadığı, eğitmen ve derslik eksikliğinin bulunduğu, öğrencilerin diyalektik eğitim almak yerine test çözme yarışına sokularak eğitime yabancılaştığı, kendi içinde yetersiz ve özel eğitim kurumlarına muhtaç Ortaöğretim sistemi sonunda yapılan güvenilir ve ?kendi içinde adil? bir sınav olan YGS? ye de artık güven duyulmadığı ve eğitim sisteminin tamamen çalışmaz duruma düştüğü gerçeği ise gözden kaçmaktadır.
Bu durum çerçevesinde, acilen mevcut yöneticilerin görev, yetki ve sorumlulukları gözden geçirilmeli, YGS sınavı yenilenmeli bundan sonraki uygulamalar özerk kurumlar tarafından yapılmalıdır.
Sınavlara hazırlanan tüm öğrencilerimize, kaybettikleri her saatin kendilerini olumsuz etkileyeceğinin bilinciyle davranmalarını ve bir an önce bu olumsuz atmosferden uzaklaşarak, derslerine çalışmayı sürdürmelerini öneriyoruz.?
Kahveci: ?Sınav ücretleri ödensin?
Zonguldak Eğitim-İş Başkanı Metin Kahveci, YGS sınavında görev alan öğretmenlerin ücretlerinin ödenmesini istedi.
Kahveci?nin açıklaması şöyle:
?Günlerdir şifreleme skandalıyla gündemden düşmeyen ÖSYM, bu defa da Yükseköğretime Geçiş Sınavı?nda görev alan eğitimcilerin ve yardımcı hizmetlilerin görev ücretlerini hala alamamaları ile tartışma konusu oldu. Eskiden sınav sonunda ödenen ücretlerin bu yıl yeni bir uygulamayla, banka hesap numarası üzerinden ödeneceği bildirildi. Aradan geçen 15 güne rağmen sınav görevlilerinin ücretleri hala hesaplarına yatırılmamıştır.
Daha önce sınav gününde ödenen görev ücretlerinin, bu yıl banka hesap sistemi üzerinden ödenmesinin tercih edilme nedeni nedir, bununla nasıl bir tasarruf öngörülmüştür? Sınavın güvenliğini sağlayan sınav görevlilerinin üstlerini didik didik arayarak suçlu konumuna indirgeyen; evinin anahtarına, parmağındaki yüzüğe, saçındaki tokaya kadar el koyan zihniyet, şimdi de ücretlerini ödemeyerek ve buna ilişkin herhangi bir açıklama da yapmayarak mağdur etmektedir.
ÖSYM soru kitapçıklarındaki şifreleme nedeniyle önce sınavın güvenilirliğini yok etmiş, sonra üst aramasıyla sınav görevlilerinin onurlarını zedelemiş; şimdi de haklarının gasp edilmesine neden olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili banka yetkilileri ücretini alamayan sınav görevlilerine tatmin edici bir bilgi vermemiştir. Burada bir ihmal mi söz konusudur, yoksa bir aksaklık mı? Bu konuda bir önlem alınmaması, sınav sürecinde aşırı üst arama ile başlayan bu sürecin, ödemeler konusunda da devam ettirilmesinin bilinçli bir tutum olduğu izlenimini vermektedir. Bu konuda acilen bir açıklama yapılmalı ve mağdur olan sınav görevlilerinin ücretleri derhal ödenmelidir.
Eğitim-İş olarak insanlık onuruyla bağdaşmayan, öğretmeni potansiyel suçlu olarak gören bu anlayış değişene kadar öğretmenlerimizi, bu muamele karşısında tepkilerini, sınavlarda gözetmenlik görevi almayarak göstermeleri konusunda destekleyeceğimizi daha en başta ifade etmiştik. Bu yöndeki tavrımızı tekrar hatırlatıyor, ilgililerin gerekeni yerine getirmemesi halinde hukuki yollara başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz.?
Haber :
ETİKETLER : Yazdır