Zeytin üreticileri isyanda... Üreticiler Marmarabirlik'ten adalet istiyor! (ÖZEL HABER)
Marmarabirlik'in, 2021/2022 zeytin alım kampanyası için açıkladığı taban ve tavan fiyatı bölgedeki zeytin üreticilerini memnun etmedi. Üreticiler taban ve barem dışı yağlık fiyatların girdi fiyatları karşısında hakkaniyet ölçüsünde yeniden belirlenmesini istedi.
BURSA (İGFA) - Ürün kaybının yüzde 50, girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığı bir ortamda zeytin üreticisi oldukça sıkıntılı günler yaşıyor. Kışın ağaçlarda don yanığına maruz kalan zeytin üreticileri, yaz mevsiminin de kurak geçmesinden dolayı mahsul almakta zorlanıyor.
Mudanya'da Küçükyenice Mahallesi'ndeki üretici Alpaslan Turhan, Marmarabirlik'in açıkladığı fiyatların girdilere göre çok düşük olduğunu söyledi.
"BİRLİK SATTIĞINA DEĞİL ALACAĞINA BAKIYOR"
"Marmarabirlik sattığı gübreye yüzde 100 zam yaparken sattıklarına göre verdiği fiyatlar oldukça düşük" diyen Turhan, "Bizim bölgenin zeytini 30 tane civarında. Beklentimiz tavanda 24-26 lira, taban ve yağlıkta ise 8-9 lira olması gerekiyordu. Dolayısıyla piyasa da bu fiyatlara göre birliğin üzerine çıkacaktı" görüşünü savundu. Geçen yıl rekolte vermesine rağmen Ekim ayında yaşanan dolu mağduriyetinden dolayı taahhüdü yerine getiremediğini anlatan Turhan, "Dolu dolayısıyla Küçükyenice ile Dedeköy'de yüzde 80 hasar biçildi. Bu yıl da zeytinimiz bizim de eksik. Yine İpekyayla, Akköy'e göre daha az olsa da sıfır beyan veren çok üretici var bu yıl. Bu gidişle Marmarabirlik geçen yıl aldığı zeytinin yarısını alamaz" diye konuştu.
"BATAĞA SAPLANDIK"
Üretici olarak batağa saplandıklarını anlatan Alpaslan Turhan, tepkisini şöyle dile getirdi: "Marmarabirlik, açıkladığı rakamlarla sattığına değil alacağına bakıyor. Birlik Başkanı Hidamet Asa, yaptığı hesaplamada ağaç başına mahsul 16-17 kilogram diyor. Ancak bizim ortalama 10-11 kilogram. Bu nasıl olacak? Ortalaması 10 liraya gelen maliyetle üretici nasıl kazanacak? Borcunu nasıl ödeyecek?".
"FİYAT POLİTİKASI DOĞRU YÖNETİLMEDİ"
Mudanyalı üreticilerden Yaşar Kılıç da, geçen yıl uygulanan fiyat ve alım politikasının bu yıl doğru yönetilmediğini öne sürdü. Mudanya'da 30 tane üzerinde zeytin olmadığını belirten zeytin üreticisi Kılıç, 30 tane için belirlenen 9,5 liraya fiyatın çok kötü olduğunu söyledi. Tane küçüklüğünün fiyatı etkilediğinden ötürü üreticinin bu yönden de kaybı olduğunu ifade eden Kılıç, Marmarabirlik'in önceki dönem başkanlarından Refi Taviloğlu kotayı Erdek'e göre belirlerken, mevcut başkan Hidamet Asa'nın da fiyatları İznikli üreticiye göre belirlediğini öne sürdü.
"AĞAÇ BAŞI VERİM DÜŞÜK"
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Yıldız, 2021-2022 iş yılı zeytin alım kampanyasına yönelik Marmarabirlik'in açıkladığı tavan, taban ve yağlık zeytin alım fiyatlarını değerlendirdi. Başkan Yıldız, girdi maliyetlerinin ikiye katlandığı günümüzde özellikle bölgedeki kuraklıktan dolayı orta boy zeytinde fiyatların beklentilerin altında kaldığını belirtti. Ağaç başı verimin bölgede düşük olduğunu anımsatan Başkan Yıldız, "Umuyoruz Birlik, önümüzdeki mali yıl da kâr dağıtımı yaparak bu açığı kapatır" dedi.
"KÜÇÜK TANE FİYATLARDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI"
Hatırlanacağı gibi Marmarabirlik 21 Ekim tarihinde, yeni sezona ilişkin zeytin alım kampanyasında tavan fiyatı 180 tane için 20,10 lira, 300 tane zeytini 9,5 lira, taban fiyatı 380 tane için 7,40 lira ve yağlık zeytinin kilogram fiyatı 7 lira olarak belirlemişti. Başköy'deki birlik yönetimi tarafından açıklanan fiyatlar sonrasında kurumun Facebook'taki sayfasından yapılan açıklamasının altına bir çok kişi ve üretici yorumda bulundu.
Yapılan yorumlarda da üreticiler birlik yöneticilerinden fiyatlarda iyileştirilme beklentilerini dile getirdi.
SOSYAL MEDYADA YORUMLARDAN BAZILARI...
Gündoğan Durmuş: "Kurak giden yılda 180 tane zeytin kaç kişide çıkar önemli olan 240-380 tane arası ki ortalaması 300 tane. Bu sene çoğu yağlık. İri taneyi yüksek göstermek sembolik yağlık zeytin 7 lira, 380 tane 7,40 lira. 40 kuruş için seçmekle mi uğraşacak insanlar? İri zeytinde 1 lira 1 lira oynarken, tane küçüldükçe fiyat aralığı 40 kuruş, 50 kuruş! Birlik kâr etsin de, bu kadar ağır maliyetler altında çiftçi de kâr etsin. Küçük tanelerde iyileştirme yapılması gerek".
Ender İnce: "Üreticiye destek bu mu? Gübreye yüzde 100, ilaca yüzde 150 zam yapılmış! Yüzde 30'luk fiyatla bu zeytinci bu seneye gübre atmaz. 10 lira ortama ile zeytinci batar"
Cengiz Etan: "Rekolte geçen yıl 70 binin üzerinde açıkladınız, 38 bin ton aldınız. Bu sene aynı senaryo! Hidamet Asa, sen bu birliğin reklam yüzü ol bence. Ambalajlara fotolarını bastır, emin ol ciroyu beşe katlarsınız".
Ünal Çelikler: "Marmarabirlik yönetiminin gübre, ilaç ve akaryakıt fiyatlarından haberi yok galiba. Bu fiyatlar üreticiyi bitirir. Üretici olmazsa Marmarabirlik'te olmaz. Onun için fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerek".
Haber : İGFA
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor