ZOKEV'den fotoğraf yarışması
Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), her yıl Zonguldaklı bir değer anısına, ürün verdiği alanda, ulusal düzeyde yarışmalar düzenlemeye devam ediyor.
Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), her yıl Zonguldaklı bir değer anısına, ürün verdiği alanda, ulusal düzeyde yarışmalar düzenlemeye devam ediyor.
2012 yılında, Zonguldak’ta fotoğrafı sanat boyutunda ele alan öncü isimlerden biri olan Mimar Süreyya Aytaç anısına fotoğraf dalında bir yarışma düzenlendiği bildirildi..
Yarışmanın şartnamesi şu şekilde:
Yarışmanın Adı:
“Zonguldak’ta Sokak ve Yaşam”
Yarışmanın Amacı:
Genç yaşta yitirdiğimiz Mimar Süreyya Aytaç’ı anmak, sanatçı ve mimar kişiliğini kamuoyuna anlatarak gelecek kuşaklara aktarmaktır. Aynı zamanda bir fotoğraf imecesi olarak kurgulanan yarışmaya gelen fotoğraflarla insanı, kentsel yaşamı, mimarisi ve doğal dokusu ile günümüz Zonguldak’ının kayıt altına alınması, belgelenmesi de amaçlanmaktadır.
Yarışma Takvimi:
Son Katılım Tarihi: 15 Aralık 2012
Sonuçların Açıklanması: 25 Aralık 2012
Ödül töreni ve Mimar Süreyya Aytaç anma toplantısı tarihi daha sonra açıklanacaktır.
Sonuçlar Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın http://www.zokev.org.tr ve Zonguldak Fotoğraf Derneğinin www.zfd.org.tr internet sitelerinde duyurulacaktır.
Seçici Kurul Üyeleri (Alfabetik sıraya göre):
Can Çetin (ZFD Başkanı-Fotoğraf Sanatçısı)
Alaattin Kara (Fotoğraf Sanatçısı) (Koordinatör)
Hamdi Mengi – AFIAP (Fotoğraf Sanatçısı)
Şafak Tortu – EFIAP (Fotoğraf Sanatçısı)
Birol Üzmez (Fotoğraf Sanatçısı)
Değerlendirme ölçütleri:
Eserin, belirlenen yarışma konusuna uygun bir içeriğe sahip ve özgün olması gerekmektedir. Fotoğraflar Zonguldak merkez ya da ilçelerindeki kente ait mekânlarda ve 2012 yılı içerisinde çekilmiş olmalıdır.
Yarışmaya Katılım:
a- Yarışmaya:
Seçici kurul üyeleri ve onların birinci derece yakınları, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı mütevelli heyeti üyeleri ve oların 1.derece yakınları ile paydaş kuruluşlar olan Zonguldak Fotoğraf Derneği ve TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği yönetim kurulu üyeleri katılamaz.
b- Yarışmaya "siyah beyaz" ya da "renkli" olmak üzere her fotoğrafçı en az 3, en fazla 10 fotoğrafla katılabilir. Daha önce ödül almış olan eserler yarışmaya katılamaz.
c- Yarışmaya gönderilen fotoğrafların yapısı değiştirilmemiş olmalıdır. Birden fazla fotoğrafın montajıyla oluşturulan fotoğraflar, fotoğrafın orijinalinde olmayan herhangi bir nesnenin eklendiği veya var olan nesnelerden herhangi birinin çıkarıldığı fotoğraflar kabul edilmez. Ancak, renk, kontrast ve keskinlik gibi temel düzeltmeler yapılabilir.
d- Katılımcı yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Ödül alan katılımcılardan bu beyan ve kabulleri dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır.
e- Fotoğraflarda bulunan canlı ya da cansız obje ile ilgili her türlü telif, izin vb. taleplerden sorumluluk fotoğrafı çeken ve / veya fotoğrafı yarışmaya gönderene aittir. Bu konuda oluşabilecek ihtilaflarda ZOKEV ve PAYDAŞ KURUMLAR kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir.
f- ZOKEV ve PAYDAŞ KURUMLAR yarışmaya gönderilen eserlerin içeriği ile ilgili hiçbir hukuki sorumluluk kabul etmemektedir.
g- ZOKEV veya seçici kurul, herhangi bir başvurunun kurallara aykırı olduğunun tespit edilmesi durumunda eser sahibine bilgi vermeksizin başvuruyu geri çevirme ya da değerlendirme dışı tutma yetkisine sahiptir.
h- Yarışmanın herhangi bir katılım ücreti yoktur.
ı- Yarışma aynı zamanda bir fotoğraf imecesi olarak da kurgulandığı için, katılan tüm fotoğraflar Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın arşivinde saklanacaktır. Vakıf yarışmaya katılan ve ödüle ya da sergilemeye değer bulunan fotoğrafları, eser sahibinin kimliğini belirtmek koşuluyla afiş, kitap, broşür, CD, video vb. diğer ortamlarda yayımlayabilme ve dağıtımını yapabilme hakkına sahip olacaktır. Yarışmacılar, yarışmaya katılarak bu koşulu peşinen kabul etmiş sayılır ve sonradan bir hak iddia edemez.
İstenen Teknik Özellikler ve Eserlerin Teslimi:
a- Yarışmaya katılacak fotoğraflar dijital ortamda teslim edilecektir.
b- Dijital kopya, uzun kenar en çok 60 cm olacak şekilde 300 dpi çözünürlükte, JPEG formatında CD’ye kaydedilmelidir.
c- Her eser kendi adıyla kaydedilecek, eser adları ayrıca katılım formunda ayrı ayrı belirtilecek.
c- Kimlik bilgilerini içeren zarfta eser sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri eksiksiz olarak yer alacaktır.
d- Yarışmada rumuz kullanılmayacaktır. Tüm katılımcılar kendi isimleriyle yarışmaya katılacaklardır.
e-Teslimde dijital kopyaların yer aldığı CD ile kimlik ve iletişim bilgilerini içeren yazı ve katılım formu bir zarf içine yerleştirilerek ağzı kapatılacak, zarfın üzerine “Sokak ve Yaşam Fotoğraf Yarışması 2012” ibaresi yazılacaktır.
13. Ödüller :
Başarı Ödülü:1.500,00 TL + Plaket (1 adet)
Mansiyon Ödülü: Plaket (3 adet)
Teşekkür Belgesi: Seçici kurul tarafından sergilemeye/albüme değer bulunan fotoğrafçılara (40 adet)
Yarışmaya başka kurum ve kuruluşlar da özel ödül koyabilir.
Fotoğrafların Gönderileceği Adres:
Mithatpaşa Mah. Doğramacı Sk.
Bayram Erdem İş Hanı Kat:3 Zonguldak
Posta ile gönderilmesi durumunda doğabilecek gecikmelerden ZOKEV sorumlu değildir.
Ayrıntılı Bilgi ve Sekreterya:
Alaattin Kara - ZOKEV Yönetim Kurulu Üyesi, Fotoğrafçı, Yarışma Koordinatörü
Tel: 0 372 253 74 59
Gsm: 0533 2331034
SÜREYYA AYTAÇ KİMDİR?
1942’de Rize’de doğdu. İlkokulu Rize’de okudu. 1953 yılında ailesiyle birlikte Zonguldak’a yerleşti. Ortaokul ve Liseyi Mehmet Çelikel Lisesi’nde okudu. Lise 2. Sınıfta AFC (American Field Service) bursunu kazanarak Amerika’ya gitti. Orada zorunluların yanı sıra fotoğrafçılık dersleri de aldı. Bir yıl sonra yurda döndü ve Orta Doğu Teknik Üniversite Mimarlık Bölümü’ne girdi. 1966’da mezun oldu. Bir süre aynı okulda asistanlık yaptı. Bu arada fotoğraf çalışmalarına aralıksız devam etti.
Daha sonra kazandığı Full Bright bursu ile master çalışmalarına orada devam etti. Fotoğrafın yanı sıra saydam çalışmalarına devam etti.
1967 yılında yurda bir süre Ereğli Kömürleri İşletmesi’nde çalıştı. Daha sonra ağabeyi İnşaat Mühendisi Yüksel Aytaç ile serbest çalışmaya başladı. TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği’ni yaptı. Şehir Plancısı Engin Erkin ile Zonguldak Metropoliten Alanı İmar Planı çalışmalarına katıldı.
1968 yılında Tülay Bilgiç ile evlendi. Olgu adında halen yurt dışlında mimar olarak çalışan bir kızı oldu. 1977 yılında Hayat Mecmuası’nın açtığı “portre” konulu fotoğraf yarışmasında üçüncülük ödülü aldı. 1982 yılında aramızdan ayrıldı.
Süreyya Aytaç’ın insanı, doğayı, yaşamı, sanatı seven kişilikli duruşu kendine özgü bir üslupla yapıtlarına da yansıdı. Teknikerler Kooperatifi, Dubleks Evler Sitesi, Demirci Çarşısı, Papila İş Hanı, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Ekipsen Evleri gibi projesini çizdiği yapılarda bu üslubu görmek mümkündür.
Haber :