Zonguldak dahil 52 barodan ortak çağrı: Gazetecileri serbest bırakın!
Zonguldak Barosu’nun da yer aldığı 52 Baro ortak bir basın açıklaması yaparak; gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adını açıkladığı bilirkişi ile gerçekleştirilen telefon görüşmesinin yayınlanması nedeniyle Halk TV’de 5 gazetecinin gözaltına alınmasına karar verilmişti. Gözaltına alınan 5 gazeteciden, Serhan Asker ile Seda Selek adli kontrol şartıyla salınırken, Gazeteci Barış Pehlivan, Halk TV Program Koordinatörü Kürşad Oğuz ve Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş tutuklama istemiyle mahkemeye gönderildi.
Bunun üzerine Zonguldak Barosu'nun da yer aldığı 52 Baro ortak bir basın açıklaması yaparak; basın emekçilerine yönelik bu uygulamaların kabul edilemez olduğunu belirtti.
Anayasanın 26. maddesine vurgu yapıldı
Açıklamada ise, 22 Aralıktan bu tarihe kadar Türkiye'de 15 gazetecinin tutuklandığı, Halk TV'de çalışan 3 gazetecinin de şu an itibariyle gözaltında olduğu belirtildi. Anayasanın 26. maddesinin düşünce ve düşünceleri yayma özgürlüğünü güvence altına aldığı ifade edilen açıklamada, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 19. ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesinin 10. maddelerinin de ifade özgürlüğü hakkını; herkesin her türlü haber ve görüşü araştırma, alma ve verme hakkını düzenlediğinin altı çizildi. Açıklamada, ifade özgürlüğüne dikkat çekilerek, bunun kamusal tartışma ve kanaat oluşumuna zemin sunarak demokratik toplumun oluşmasına katkı sağlayan temel bir hak olduğu vurgulandı.
Ülke demokrasisine yönelik önemli bir tehlike
Medya faaliyetlerinin ise, ifade özgürlüğü hakkına yerleşik bulunduğunun ve kamuoyunu ilgilendiren konularda halkın bilgi edinme hakkının sağlayıcısı olduğunun ifade edildiği açıklamada, bunun asla unutulmaması gerektiği belirtildi.
Gazetecilerin yargı tehdidine maruz kalmasının, gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının ülke demokrasisine yönelik önemli bir tehlike olduğu ifade edildi.
Açıklamada, ‘’Hukukun üstünlüğünün esas alındığı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesi, kuşkusuz bağımsız ve tarafsız yargıdır. Son günlerde Anayasanın 19. maddesi ile Ceza Yargılaması Usul kurallarını ihlal eden soruşturmalar ve ölçüsüz koruma tedbirleri (gözaltılar ve tutuklamalar); yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı meselesini kaçınılmaz bir şekilde tekrar gündeme getirdiği gibi yargıya olan güveni de örselemeye devam etmektedir. Aşağıda imzası olan Barolar olarak; tutuklanan ve gözaltında bulunan basın emekçilerine yönelik düşünce ve ifade hürriyeti hakkı ihlallerine son verilmesi ve serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri yer aldı.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır