CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş: Zonguldak ekonomisi çöküyor,kent büyük ölçüde göç veriyor…
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ın artık göç veren değil, güçlenen bir kent olması gerektiğini söyledi. TBMM Başkanlığına Zonguldak’ın göç vermesinin nedenlerinin araştırılması için bir meclis araştırma önergesi veren CHP’li Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle de bir soru önergesi verdi.
TÜİK’in 2023 yılında nüfusu azalacak 13 il açıklamasına da değinen CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, şunları ifade etti;
NÜFUS 771 BİN OLMALIYDI!
Zonguldak, ekonomik ve sosyal avantajları. Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il olması, taş kömürü madenciliğinde ön plana çıkan ağır sanayi tesisleri ile uzun zaman üretimin, emeğin başkenti olmuştur. Zonguldak, sahip olduğu bu özellikler nedeniyle bir cazibe merkezi olarak bilinmiş ve ekonomik ve sosyo-kültürel hayatı da bu anlamda her zaman gelişme göstermiştir.
Ancak bugün Zonguldak en çok göç veren iller arasındadır. Özellikle 2002’den bu yana Zonguldak büyük oranda göç vermiştir. 2002’de 627 bin 407 olan Zonguldak nüfusu 2017’de 596 bin 892’ye düşmüştür. Oysa Türkiye nüfusu 2002’de 65 milyon iken,2017’de 80 milyona ulaşmıştır.15 yılda nüfus %23.3 artmıştır. Türkiye’nin artış oranına göre; Zonguldak’ın bugünkü nüfusunun 771 bine ulaşmış olması gerekiyordu. Bir zamanlar tüm Türkiye’den göç alan ve Türkiye’nin Almanya’sı kabul edilen Zonguldak’ın verdiği göç nedeniyle, İstanbul’da, Bursa’da, Tekirdağ’da Zonguldaklılar mahalleri oluşmuştur. Yani Zonguldak, son 15 yıllık AKP İktidarları boyunca hızla küçülmüş, yüksek oranda göç vermiştir.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMASI
Zonguldak çalışabilir genç ve orta yaş nüfusunun yoğun bir şekilde göç etmesi nedeniyle sadece emeklilerin zar zor geçimlerini sürdürebildiği bir hale getirilmiştir. Türkiye’nin nüfus yapısında meydana gelen değişimler nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye’de 2023 yılında nüfusunun azalması beklenen 13 il arasında Zonguldak da yer almaktadır.2017 sonu nüfusu 596 bin 892 olarak belirlenen Zonguldak nüfusunun, göç koşullarının aynı şekilde devam etmesi halinde 2018’de 595 bine gerileyeceği ifade edilmektedir. Zonguldak’ta göçe neden olan sebeplerin ortadan kaldırılmaması halinde ise nüfus 2020 ‘de 592 bine,2023’te 585 bine düşmesi öngörülmektedir.
Zonguldak yoğun olarak göç vermesi nedeni ile araştırmalara da konu olmuştur. Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından 2014’te yapılan araştırmaya göre Zonguldak’ın göç vermesinin en önemli nedenleri arasında işsizlik, gelir yetersizliği ve bununla bağlantılı olarak yaşam koşullarının iyi olmaması sayılmaktadır. Bu araştırmanın üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen somut, çözüm odaklı hiçbir adım atılmamıştır. Zonguldak halen yoğun bir şekilde göç vermeye devam etmektedir.
ÇÖKEN EKONOMİ!
AKP,15 yıldır Zonguldak’a üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Bütün memlekete duble yollar yaptığını anlatan iktidar, ne hikmetse Zonguldak’ın yollarını bir türlü yapamamaktadır. Kdz. Ereğli’deki 2008 yılında yan sanayisi ile 7 bin kişinin çalıştığı tersanelerde bugün itibarıyla 250 kişi çalışmaktadır. SEKA özelleştirilmiş, yılan hikayesine dönen Filyos Vadi Projesi’nde ise liman yapımına yeni başlanmıştır. İl genelinde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesi, 15 yılda üretim ve istihdam yaratan sanayi kuruluşlarının açılmaması ve yatırım teşviklerin amacına ulaşmaması Zonguldak ekonomisini çökertmiştir. Yatırım teşvikleri açısından Zonguldak 3’üncü derecede yer alırken, hemen yanındaki Düzce 4’üncü bölge teşviklerden faydalanmaktadır. Bölge sıralaması arttıkça teşvik oranı da yükselmektedir. Bu nedenle mevcut sistem içinde daha fazla teşvikten faydalanmak isteyen yatırımcılar Zonguldak yerine Düzce’yi tercih etmektedir. Bu da Zonguldak’ı yatırım açısından dezavantajlı hale getirmektedir. Ekonomiyi canlandıracak, istihdam sorununu çözecek ve bu şekilde yoğun göçü engelleyecek olan yatırım yapılmasıdır. Bu nedenle de Zonguldak’ın yatırım teşvik derecesi tekrar değerlendirilerek yükseltilmelidir.
ZONGULDAK'TAN GÖÇ ARAŞTIRILMALIDIR!
Demirtaş, Zonguldak’ın sürekli ve yoğun olarak göç vermesinin nedenlerinin araştırılması, göçün önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda Zonguldak’ın yatırım ortamının iyileştirilerek, istihdam alanlarının oluşturulması için atılacak adımların belirlenmesi ve bu sayede Zonguldak’ın geçmişte sahip olduğu cazibe merkezi haline getirilmesi için yapılacakların belirlenmesi için, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma önergesi verdi.
ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞMA VAR MI?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, soru önergesinde de Başbakan Binali Yıldırım’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
1)Zonguldak’ın son 5 yıl içinde yurt içi ve yurt dışı ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla verdiği göç ne kadardır?
2)Zonguldak’ın sürekli göç vermesinin sebepleri nelerdir? Bu konuda, kent merkezi başta olmak üzere ilçeler bazında da sebeplerin belirlenmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?
3)Zonguldak’tan göçün engellenmesi ile ilgili olarak yapılan bir çalışma var mıdır?
4)Zonguldak’ın yoğun olarak göç vermesinin kentte yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlar nelerdir? Bu sorunların giderilmesi için Bakanlık olarak yaptığınız bir çalışma bulunmakta mıdır?
5)Son dönemde, göç nedeniyle nüfus belli kentlerde yoğunlaşmakta, nüfusun bu dengesiz dağılımı istihdam, iş verimliliği ve yatırımlar açısından da dengesizlik yaratmaktadır. Gerçek bir kalkınma, dengeli istihdam ve dengeli yatırım için iç göç konusunda detaylı bir çalışma yapılacak mıdır?
6)TÜİK tarafından yapılan çalışma sonucunda 2023 yılında nüfusunun azalacağı tespit edilen 13 il için ayrı bir yatırım teşvik programı yapılacak mıdır?
Haber :
ETİKETLER : Yazdır